Borgmester er skuffet over, at prins Joachim forlader Schackenborg

Tønders borgmester har dog forståelse for, at prins Joachim og prinsesse Marie flytter til København.

Artiklens øverste billede
Prins Joachim og prinsesse Marie flytter nu fra Schackenborg Slot og ind på Amalienborg.

Dagens nyhed om prins Joachim kom ikke bag på Tønders borgmester. For han var for længst blevet orienteret af hoffet.

Forståelse

"Selvfølgelig er vi skuffede og kede af, at vi mister prinsen og prinsessen som borgere i vores kommune. For det er helt indiskutabelt, at det har betydet meget for egnen at have dele af kongefamilien boende i så mange år. Men vi har også forståelse for, at prins Joachim og prinsesse Marie har forpligtelser som f.eks. repræsentative opgaver, der betyder, at det er naturligt at flytte til hovedstaden," siger Tønders borgmester til Jyllands-Posten.dk.

Chok for turistchefen

Modsat borgmesteren kom nyheden som "et chok" for kommunens turistchef, Bodil Glistrup. Hun fortæller:

"Jeg var på bustur rundt i området med en flok tyske turister fra Sylt, da jeg fik beskeden på min telefon. Det gav mig nærmest et chok. Som turistchef er jeg selvfølgelig rigtig ked af sådan en besked. Nu håber vi på et godt samarbejde med Schackenborg Fonden, så vi kan fortsætte de kulturelle arrangementer, som vi har haft så stor glæde af i Møgeltønder. Men det bliver jo aldrig det samme uden prins Joachim og prinsesse Marie," siger turistchefen. 

Mere tilgængeligt

Carl Holst (V), der er formand for Region Syddanmark og sønderjyde, udtrykker forståelse for, at prins Joakim og prinsesse Marie vælger at flytte fra Møgeltønder til København.

»Nogle vil sige, at dette vil gå ud over sønderjydernes royale selvforståelse. Men det tror jeg ikke på. Joachim og Marie har været meget imødekommende overfor at deltage i mange forskellige arrangementer i Sønderjylland, og det er jeg sikker på, at de vil blive ved med, og de vil jo stadig komme på slottet i Møgeltønder. Jeg tror heller ikke, at det vil gå ud over Møgeltønder som turistattraktion. Måske endda tværtimod, da Schackenborg Slot nu nok bliver mere tilgængeligt for offentligheden,« siger Carl Holst.

Markant forskydning

Helt så fortrøstningsfuld på monarkiets og Sønderjyllands vegne er historiker Lars Hovbakke Sørensen ikke.

"Dette er en markant forskydning som er sket på få år, idet hverken afdøde dronning Ingrid eller nu prins Joakim bor i Sønderjylland. Kongehuset mister dermed sin historiske tilknytning til landsdelen, hvor folk traditionelt har stærke følelser for kongehuset, og hvor man generelt er meget nationalt sindede, fordi man gennem flere århundrede langt mere end andre dele af landet har følt truslen på landets grænser. Det ikke mere end 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han vurderer, at kongehuset de kommende år vil gøre en ekstra indsats for at være synlig i hele landet, fordi der nu ikke længere er medlemmer af kongefamilien, der bor uden for København.

»På længere sigt kan det, at kongefamilien ikke bor i provinsen, betyde, at danskere uden for hovedstaden kommer til at føle mindre for kongehuset. Derfor forventer jeg også, at kongefamilien vil være opmærksomme på f.eks. at starte nye traditioner for at være til stede på Marselisborg Slot eller på Gråsten Slot. Man kunne forestille sig, at Gråsten Slot blev fast sommerresidens for kronprinseparret, eller at et af deres børn på længere sigt kom til at bo i Gråsten,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Oprigtig interesse

Ifølge borgmester Laurids Rudebeck har man fra kommunens side været meget glade for det engagement og den "oprigtige interesse", som det kongelige par har udvist for den sydvestlige del af Danmark. Og i den forbindelse noterer borgmesteren med tilfredshed, at parret også fremover "i perioder" vil bo på Schackenborg.

I en pressemeddelelse fra hoffet hedder det således om årsagen til flytningen:

"Driften af slottet med dertil hørende landbrug er vanskeligt foreneligt med D.K.H. prins Joachims og prinsesse Maries øvrige virke og engagement i officielle opgaver og protektioner. Parret ønsker samtidig at flytte til Københavnsområdet af familiehensyn.

Vil bevare tilknytning

Prins Joachim og prinsesse Marie lægger vægt på at bevare deres tætte tilknytning til Møgeltønder og Sønderjylland. Som protektorer vil parret derfor i perioder af året fortsat opholde sig på slottet. "

Selv om borgmester Laurids Rudebeck for længst er blevet orienteret om de nye planer med Schackenborg, så er han dog ikke klar over, hvem der i praksis skal drive godset videre.

"Hvilke personer, der er tale om, kender jeg ikke til, " fastslår han.

Stadig åbent for publikum

Ifølge kongehuset vil Schackenborg Fonden stå for vedligeholdelse af Schackenborg Slot og park samt drive de landbrugsarealer, der hører under Fonden.

Og det understreges, at fonden fortsat vil give offentligheden adgang til besøg i parken og lejlighedsvis at åbne slottet for publikum ligesom Schackenborg Slot og park skal stilles til rådighed for særlige almennyttige arrangementer.
 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.