Vred ekspert: Rent spin af ulvemodstandere

Alt for nemt at miskreditere biologer og naturkendere, siger dansk forsker. EU-regler blokerer for skydning af danske ulve.

Artiklens øverste billede
Vi vil blive de ensomme ulves land eller de små familieflokkes terræn, mener Thomas Secher Jensen, der er seniorforsker og ekspert i pattedyr. Foto: Jan Skriver

"Det er det fedeste spin, jeg længe har oplevet, og det er rigtig godt gået af ulvemodstanderne."

Sådan siger seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus i en kommentar til ulve-modstandere, der i aftes søsatte en underskrift-indsamling på ulvefrit.dk.

Han har i denne vinter været den toneangivende dansker forsker i jagten på de indvandrede ulve i Danmark, og derfor deltog han i aftes en tv-debat om ulve i den danske natur på TV2 Midt-Vest.

Ekspert: Uretfærdig debat

Her kom han til at repræsentere forskerne og biologerne i en diskussion med to af idémændene bag ulveprotesten, blandt andre jagtbogsforfatteren Robert Vestergaard Olsen fra Lemvig.

Ulven

Og den debat var hverken konstruktiv eller retfærdig, fordi den efter Secher Jensens i høj grad kom til at handle om eksperterne og deres interesse i den danske ulv.

"Det er alt for nemt at miskreditere biologer, naturkendere og hvemsomhelst, for kritikken kan hverken bevises eller modbevises. Vi er alle sammen nogle dumme svin, der bare sætter ulve ud for at genere den almindelige befolkning og for at tilgodese egne interesser og fondsinteresser," siger Thomas Secher Jensen til Jyllands-Posten.

EU-regler forhindre skydning

Han siger, at han flere gange undervejs i debatten måtte beherske sig over for synspunkter og argumenter, som han finder helt urimelige.

"Jeg blev ret harm på flere punkter; især da forskerne blev chikaneret med den anklage, at de kun laver deres arbejde for at skaffe penge til deres eget arbejde. Det var jeg nødt til at imødegå," siger seniorforskeren.

Hvis det virkelig kommer til gentagne konfrontationer mellem mennesker og ulv, så må myndighederne gå ind og regulere det pågældende ulveindivid væk, om det så er er ved at dræbe det eller indfange det

Seniorforsker Thomas Secher Jensen, Naturhistorisk Museum i Aarhus

Han er stadig tilhænger af ulve i Danmark, og han afviser ulvemodstandernes ønske om at måtte skyde ulve, der angriber vilde dyr eller husdyr.

"Vi må ikke skyde eller regulere ulve, fordi de er beskyttet af EU-habitatsregulativet. "Det er synd for de vilde dyr, at de bliver spist af ulve,"  lød et andet argument, og her må jeg bare sige, at naturen er grov og ubønhørlig," siger Thomas Secher Jensen.

Nej til "amerikanske tilstande"

Han advarer mod "amerikanske tilstande, hvor hvemsomhelst kan gribe sit jagtgevær og skyde en ulv." Det er en opgave for myndighederne, hvis det bliver aktuelt, understreger han.

"Hvis det virkelig kommer til gentagne konfrontationer mellem mennesker og ulv, så må myndighederne gå ind og regulere det pågældende ulveindivid væk, om det så er er ved at dræbe det eller indfange det," siger Thomas Secher Jensen, som løbende følger med i ulve-debatten på de sociale medier.

Her har flere afstemninger vist, at mange mener, at de danske ulve er udsat i naturen og ikke indvandret - og at de derfor uden problemer kan skydes. Også dette er en påstand, der er rent spin, mener Thomas Secher Jensen.

Myndigheder skal regulere

"Det smarte ved dette rygte er, at det ikke kan efterprøves. Det svarer til at hævde, at Månen er lavet af grøn ost, og så tilføje, at det er modparten der skal modbevise det," siger ulve-eksperten til Jyllands-Posten.

Han vurderer, at der er meget ringe sandsynlighed for, at Danmark kan få en ulve-undtagelse fra EU-regulativet. Men han minder om, at EU-reglerne samtidig rummer dispensationsmuligheder til at fjerne ulve, der udviser aggressiv adfærd over for mennesker.

"Men det er så myndighederne, der skal gøre det, ikke borgerne," understreger han.

Nej til ulve på gårdspladsen

Han erklærer, at også han har en grænse for, hvor meget spillerum ulvene skal have. Men naturens gang skal vi ikke pille ved, mener han.

"Jeg vil da heller ikke have en ulv til at rende ind på min gårdsplads, men grænsen går ved trusler mod mennesker. At en ulv æder nogle får, er der ikke noget at gøre ved - det har jeg sagt fra dag et, og det prøvede jeg i en del måneder af fortælle Naturstyrelsen og ministeren, men det var de meget imod. Men nu har Vildtforvaltningsrådet sagt det samme, og nu har ministeren bedt rådet om at komme med en forvaltningsplan, hvor der også åbnes mulighed for erstatning," siger Thomas Secher Jensen.

Tusinder bag ulve-protest

Siden onsdag aften har tusinder af danskere sluttet sig til den nye bevægelse, der protesterer mod fritgående ulve i den danske natur.

Robert Vestergaard Olsen har sammen med Venstres regionsrådsmedlem, Harry Jensen fra Stauning, og erhvervsmanden og skovejeren Jørgen Axelsen fra Skjern oprettet protestsiden ulvefrit.dk, hvor man kan aflevere sin underskrift. Planen er at samle så mange underskrifter, at de kan afleveres og gøre indtryk på miljøminister Ida Auken (SF).

DELTAG I DEBATTEN: Skal vi have lov til at skyde ulve?

Protestbevægelsen fik en flyvende start med en halv times debatprogram på TV Midt-Vest onsdag aften, hvor Robert Vestergaard Olsen blandt andet diskuterede med Thomas Secher Jensen.

Ulvenes færden følges intenst af både myndigheder, forskere og privatpersoner.

Naturhistorisk Museum i Aarhus har fulgt de danske ulve, siden de blev set første gang tidligere i vinter, og zoolog Mogens Trolle har en omfattende Facebook-side med informationer og observationer fra borgerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.