Annonce
Indland

Frivillige står i kø som forsøgspersoner

Flere end 100.000 danskere skønnes hvert år at deltage i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning. Ny database over forsøgspersoner får mange tilmeldinger.

Cand.scient. i human fysiologi Søren Reitelseder har været forsøgsperson 10-15 gange. I dag leder han et forskningsprojekt, hvor der skal tages muskelbiopsier og blodprøver på en gruppe trænede og utrænede mænd for at måle effekten af styrketræning og proteinindtag. Foto: Bo Svane

Betalingen er ofte beskeden, men lysten til at være forsøgsperson er stor blandt den danske befolkning.

Siden den 12. januar har foreløbig 426 danskere oprettet en personlig profil på forsoegsperson.dk, hvor de stiller sig til rådighed for lægevidenskaben og forskerne. Og der er behov for dem.

»Vi får mindst to nye opslag om forsøg hver uge, og der bliver ofte søgt efter 20-30 forsøgspersoner,« siger læge Morten Scheibye-Knudsen, som etablerede hjemmesiden for tre år siden og i år har fået tilladelse af Datatilsynet til at oprette en database, hvor læger og forskere blandt andet kan udvælge forsøgspersoner ud fra køn, alder, kropsvægt, og om de er røgfrie.

»Personerne i databasen kan så blive håndplukket til bestemte forsøg,« siger Morten Scheibye-Knudsen, der tidligere selv har deltaget i adskillige forskningsforsøg.

»Det eneste, som jeg fortryder, er fem små ar på maven. De stammer fra nogle fedtbiopsier, som jeg fik taget, da jeg var med i et forsøg, hvor jeg ikke måtte spise noget i fem dage,« siger han.

Til gavn for andre

Statens Institut for Folkesundhed offentliggjorde i 2006 en undersøgelse af befolkningens deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning. Undersøgelsen viste, at over en halv mio. danskere havde deltaget i forskningsprojekter eller medicinske forsøg, samt at flere end 100.000 danskere hvert år deltager i en form for forskning eller forsøg.

Undersøgelsen viste desuden, at 72 pct. mente, at deres deltagelse i forsøg gavnede andre mennesker, og at ca. 70 procent ønskede at hjælpe forskere og læger i deres arbejde.

En fordel for Danmark

Lægemiddelindustriforeningen, der er brancheforening for lægemiddelvirksomheder i Danmark, vurderer, at alene ca. 20.000 raske eller syge danskere hvert år deltager i kliniske forsøg.

»Det er rigtig mange, og det tyder på, at danskerne er trygge ved den information og behandling, som de får, når de er forsøgspersoner,« siger specialkonsulent Helle Rasmussen, Lægemiddelindustriforeningen.

»Vi er fuldstændigt afhængige af, at folk er villige til at indgå i kliniske forsøg for at kunne udvikle nye lægemidler,« siger hun.

De danske lægers faglige interesseorganisation, Lægeforeningen, betragter det som en fordel for Danmark, at befolkningen er villige til at medvirke i lægemiddelforsøg.

»Det er overordentligt positivt. Både set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv og i forhold til lægevidenskabens muligheder for at udvikle ny medicin og bedre behandlingsmetoder,« siger formand Jens Winther Jensen, Lægeforeningen.

Han mener, at informationsniveauet og sikkerheden for forsøgspersoner er meget højt herhjemme i forhold til i udlandet.

»Samtidig er danske forsøgspersoner gode til at holde aftaler og møde op. Det har stor betydning for forskningsprojekterne, og samtidig har vi et godt opfølgningssystem via cpr-numre,« siger Jens Winther Jensen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her