Fra kongemorder til det nye formandsemne

Mogens Lykketoft blev kaldt for kongemorder, da han hjalp Poul Nyrup Rasmussen til formandsposten. Nu vil Lykketoft selv have posten som formand, men han står foran mange skeptikere og uden støtte fra Nyrup.

»Rasmussen og jeg kom sammen, og vi går sammen.«

Sådan sagde Mogens Lykketoft, da de første diskussioner om et socialdemokratisk formandsskifte begyndte efter valgnederlaget sidste år.

Siden har Lykketoft imidlertid været knap så klar i sine meldinger, når der har været diskussioner om, hvem der skal være formand for partiet. Først holdt han sig uden for debatten, og siden forsøgte han sig med spædt at undsige Poul Nyrup Rasmussen.

Men i går kom der så en ny og klar melding fra Lykketoft:

»Ja, jeg har fået forskellige opfordringer, og ja, jeg vil gerne være kandidat til posten som partiformand.«

Manden, der hjalp Poul Nyrup Rasmussen til posten som formand i 1992, er nu klar til selv at overtage den. Dengang blev han kaldt "kongemorder", fordi han mente, at Poul Nyrup Rasmussen var et bedre bud på en socialdemokratisk statsminister end Svend Auken. Nu vurderer han, at han selv er godt bud på partiets statsministerkandidat, mens andre mener, at han kun er et bud i mangel på bedre. Han er for gammel (56 år), og desuden er han ikke folkelig nok, lyder vurderingen.

Begavet strateg

Lykketofts egen selvsikre tro på, at han kan klare at løfte opgaver af denne tyngde, er ikke usædvanlig. Den tidligere finans- og udenrigsminister er højt begavet, og han ved det.

Allerede som dreng på Fuglevangsvejens Skole på Frederiksberg blev han anset for speciel. Han legede med tinsoldater og skrev sin egen historiebog. Han var adopteret af farvehandler Axel Lykketoft og fru Martha, og han voksede op som enebarn. Faderen døde, da Mogens Lykketoft var 13 år, og han fik tidligt en række praktiske opgaver i hjemmet, har han selv fortalt.

Også i sin tid på Frederiksberg Gymnasium udmærkede han sig fagligt. Det var ham, lærerne valgte at håndplukke til at repræsentere gymnasiet, da der blev afholdt en stor konkurrence i paratviden mellem elever på danske skoler. Og det var også ham, som historielæreren valgte at opfordre til at læse videre på økonomistudiet.

Også hans politiske mod- og medspillere krediterer Mogens Lykketoft for at være godt begavet, og han bliver også rost for sine strategiske evner ved et forhandlingsbord. Blandt nogle af hans største politiske genistreger tæller finanslovsforliget i 1995, hvor han som finansminister præsterede at skille Venstre og Konservative ved at få De Konservatives daværende partiformand Hans Engell til at indgå finanslov med regeringen uden Venstre.

Men Mogens Lykketoft har sat mange andre politiske fingeraftryk end de finanslovsaftaler, han nåede at få i hus i sin tid som finansminister under Poul Nyrup Rasmussen regeringen. Blandt andet var det Lykketoft, der gennem de sidste tyve år var hovedmanden bag alle de store socialdemokratiske programmer. Og det var også Lykketoft, der stod bag partiprogrammet "Gang i 90erne".

Netop på grund af Mogens Lykketofts markante indflydelse har det drillende været sagt, at Nyrup var statsminister i Mogens Lykketofts regering. Fakta er imidlertid, at Lykketoft var finansminister hos Nyrup i perioden 1993-2000 og udenrigsminister fra 2000-2001.

De gode venner

Privat har Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen været gode venner siden begyndelsen af 1960'erne. De mødtes, da Lykketoft som 18-årig begyndte på politstudiet på Københavns Universitet og samtidig meldte sig ind i den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum. Også Poul Nyrup Rasmussen læste polit., og også han var med i Frit Forum.

Det blev begyndelsen til et venskab, der udviklede sig gennem årene. De fik begge et studenterjob i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og i 1970erne købte de sammen med nogle andre venner et sommerhuskollektiv på den lille ferieø Endelave. Her har de holdt ferier sammen lige siden.

Som 21-årig 1967 blev Mogens Lykketoft gift med Aase, og de fik sammen døtrene Maja og Kit. Godt 12 år efter brylluppet blev Aase ramt af en sjælden hjernesygdom, og hun døde i begyndelsen af 1979.

Halvandet år efter blev Lykketoft gift med adjunkt Helle Mollerup. Hende havde han kendt i årevis, idet hun tidligere havde været gift med Poul Nyrup og dermed havde været en fast medlem af sommerhuskollektivet.

Mogens Lykketoft flyttede sammen med Helle Mollerup og hendes datter Sine i en villa i Charlottenlund, og knap et år senere tog hans politiske karriere for alvor til. Den daværende statsminister, Anker Jørgensen så potentialet i Mogens Lykketoft og lod ham udnævne til minister for skatter og afgifter i 1981.

Gift med Jytte Hilden

Posten som skatteminister holdt kun, indtil Schlüter overtog regeringsmagten i 1982, og også ægteskabet med Helle Mollerup gik i stykker. Efter fem års ægteskab valgte de at gå hver til sit, men senere fandt Mogens Lykketoft sammen med Jytte Hilden, som han blev gift med i 1987 på hendes 45-års fødselsdag.

Jytte Hilden var både kultur- og forskningsminister, mens han selv bestred posten som finansminister i Poul Nyrup Rasmussens regering, og det voldte en del kritik, at der sad et ægtepar i regeringen. I det hele taget blev Lykketoft kritiseret for at udnytte det tætte parløb med Poul Nyrup til at sammensætte regeringen efter egne ønsker. Således havde mange af de politikere, der havde topposter i gruppen eller regeringen, alle det til fælles, at de nød godt af Lykketofts støtte.

Der er da heller ingen, der vil bestride, at Mogens Lykketoft var et vigtigt kort for Nyrup. Poul Nyrup nød ikke blot godt af Lykketofts næse for resultater, han lyttede også grundigt til hans råd og vejledning.

Efter regeringsnederlaget sidste år kom der imidlertid skår i den ellers så tætte forbindelse mellem Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen. Blandt andet var Mogens Lykketoft frustreret over, at Nyrup ikke spurgte ham til råds, da han lancerede sin fornyelse af partiet.

maria.vilhardt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.