Øget misbrug af alkohol

Trods årelange kampagner har en halv million danskere et alkoholforbrug over "genstandsgrænsen". Ny rapport skønner, at 200.000 har behov for behandling. Vores forhold til de stærke drikke beskrives som et nationalt kulturelt problem.

Flere end 200.000 danskere har behov for professionel behandling mod alkoholmisbrug. Det fastslår en ny rapport, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Amtsrådsforeningen har udarbejdet.

Rapporten, der påtænkes udgivet i november, viser samtidig, at der er et kolossalt misforhold mellem det store behandlingsbehov og antallet af personer, der rent faktisk modtager behandling.

»Alkohol er blevet et nationalt kulturelt problem, og vi har behov for en folkelig debat om emnet,« siger chefkonsulent Lars Toft fra Amtsrådsforeningen, der har været med til at udarbejde rapporten.

»Der er sket en dramatisk vækst i forbruget i de situationer, hvor alkohol indgår kulturelt, altså ved fester, middage, receptioner osv. Denne vækst betyder samtidig, at alkohol er blevet mere accepteret, og det er derfor endnu vanskeligere for folk selv og deres omgivelser at erkende, at der er et problem eller et misbrug,« siger Lars Toft.

Tallet på 200.000 er fremkommet ved at sammenligne Danmark med USA. Her har man foretaget tilbundsgående spørgeskemaundersøgelser af befolkningens forbrug, vaner, symptomer, lidelser og afhængighed.

»Vores totale forbrug per indbygger er noget større end amerikanernes. Vi skønner derfor, at andelen af befolkningen, der har et misbrugsproblem, i hvert fald ikke er mindre her end derovre. Udregnet efter samme model når man frem til, at mindst 200.000 personer har et afhængigt forbrug af alkohol og symptomer på alkohol-relaterede lidelser,« siger specialkonsulent Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsen.

»Tallet er stadigvæk kun et skøn, fordi vi ikke har noget register eller nøjagtige statistikker, men det er nok det mest pålidelige skøn, vi nogensinde har haft,« siger Kit Broholm.

Konference på Christiansborg

Yderligere 300.000 danskere har et forbrug, der ligger over den såkaldte "genstandsgrænse" - 14 ugentlige genstande for kvinder og 21 for mænd.

»En stor del af dem kan hjælpes med det, vi kalder en "kortvarig intervention", altså at lægen snakker alvorligt med patienten og fortæller, at alkoholforbruget kan være helbredstruende. Men det gælder ikke for dem, der har et større misbrug. Jo større afhængigheden er, jo mere intensiv behandling har man brug for,« siger Kit Broholm.

Eksperter mødes i dag på Christiansborg for at diskutere nye og anderledes behandlingsformer mod misbrug.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.