Radio- og tv-nævnet vil undersøge TV 2 for betalt omtale

Radio- og tv-nævnet vil undersøge TV 2's aftaler efter en række kritiske artikler om betalt omtale.

Artiklens øverste billede
Go'morgen Danmark lavede en aftale om betalt indhold. Nu vil Radio- og tv-nævnet undersøge TV 2's aftaler nærmere. Arkivfoto: Maria Albrechtsen Mortensen

Radio- og tv-nævnet vil undersøge tv-stationen TV 2, efter Jyllands-Posten gennem den seneste tid har bragt en række afsløringer, om hvordan det har været muligt at købe sig til omtale på tv-stationen. 

Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen, hvor Radio- og tv-nævnet hører under, til Ekstra-Bladet. 

Jyllands-Posten har bl.a. beskrevet, hvordan interesseorganisationen Alkohol & Samfund betalte sig til en række indslag i TV 2-programmerne ”Go’ morgen Danmark” og ”Go’ aften Live”, der belyste emnet. 

Ligesom det tyske turistkontor Tysk Turist Information har betalt for omtale i kanalens vejrudsendelser TV 2 Vejret. 

Også Læsø Turist- og Erhvervsforening har indgået en aftale, hvor TV 2 Vejret mod betaling lavede en række indslag fra øen om bl.a. jomfruhummere. 

TV 2 har hele tiden holdt fast i, at de betalende virksomheder og organisationer ikke kan bestemme over, hvordan emnet fremstilles. 

Hvis »vi indgår en aftale, så er det os, der bestemmer, hvordan indholdet skal foldes ud,« har TV 2’s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard, forklaret i TV 2-programmet ”Presselogen”. 

TV 2 har dog alligevel oven på sagerne meldt ud, at kanalen dropper betalte samarbejder med organisationer i formaterne ”Go’ Morgen Danmark”, ”Go’ Aften Live” og ”TV 2 Vejret”.

Det har stadig ikke været fremme, hvor mange penge kanalen har modtaget i disse betalte samarbejder. 

Ifølge loven på området må indholdet i eksempelvis et sponsoreret tv-program »ikke påvirkes af sponsor på en sådan måde, at det indvirker på radioforetagendets eller medietjenesteudbyderens ansvar og redaktionelle selvstændighed med hensyn til programmerne«.

Og flere eksperter har over for Jyllands-Posten sat spørgsmålstegn ved, om TV 2 reelt har lavet uafhængige tv-programmer i forbindelse med de betalte samarbejder. 

»Den frihed har der ikke været i vejrudsigterne. Her har der været en sammenhæng mellem dem, der kom med pengene, og selve omtalen,« har Peter Lind Nielsen, der er specialist i medieret i advokathuset Bech-Bruun, samt ekstern lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og medforfatter til lærebogen ”Mediejura”, tidligere sagt til Jyllands-Posten. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.