Juletrafikken kan specielt to dage give udfordringer
Fredag forventes juletrafikken at gøre sit indtog på landets veje, og Vejdirektoratet forventede på forhånd tæt trafik i store dele af landet.
Juletrafikken kan være et kapitel for sig, og med bilen pakket med gaver, børn og høje forventninger begiver tusindvis af danskere sig særligt fra i dag af ud i trafikken – og så kan selv Chris Reas ”Driving Home For Christmas” ikke være garant for, at julefreden sænker sig.
Der må nemlig forventes en del trængsel på de danske veje, meddeler Vejdirektoratet i sin trafikprognose for julen.
Her forventer man, at juletrafikken kan vare indtil den 27. december, og at man i det tidsrum må forvente periodevis tættere trafik på vejene og muligheder for kødannelse.
I disse dage op til jul bevæger trafikken sig hovedsageligt fra hovedstadsområdet mod Fyn og Jylland, og det bliver på E20 mellem København og Fredericia og på E45 mellem Kolding og Aarhus, at der forventes den tætteste trafik.
To travle dage
Fredag, lillejuleaftensdag, bliver sandsynligvis den dag, at flest vælger at tage bilen på juleferie. Vejdirektoratet skriver, at der i dag må forventes »tæt trafik og risiko for mindre kødannelser«. Det er primært i tidsrummet mellem kl. 11 og kl. 14, og derfor anbefales det, at man undlader at køre i det tidsrum, hvis det kan lade sig gøre.
På selve juleaftensdag er forventningen, at trafikken glider mere eller mindre normalt, og det samme gør sig gældende 1. juledag.
Men så starter kaosset. Familiejulefrokosterne står for døren i langt de fleste familier 2. juledag – den 26. december – og det kan give trafikale udfordringer i det meste af landet.
»Det er her, det største pres på vejene erfaringsmæssigt opstår,« skriver Vejdirektoratet, der melder om stor risiko for kødannelse og forlænget rejsetid.
Derfor anbefaler man, at bilister så vidt muligt undgår at køre mellem kl. 11 og kl. 15, hvor trafikken vil være tættest.
Vejret spiller ind
Vejdirektoratet tager forbehold for, at vejret kan spille en afgørende rolle, når det kommer til juletrafikken. For selv om en hvid jul er romantisk, kan det være et helvede for trafikanter. Det så man lillejuleaftensdag sidste år, hvor det meste af Danmark var dækket af sne, som gav store trafikale problemer og lange køer på vejene.
Der er dog intet, der tyder på, at det samme gentager sig i år. Den seneste tids frostgrader er nemlig afløst af et noget varmere vejr, og snemændene i haverne er stort set smeltet alle steder i landet.
Kollektiv trafik
Skal man med toget hjem på juleferie og retur igen, er der også et par ting at være opmærksom på.
Antallet af solgte pladsbilletter tyder nemlig på, at der bliver mange om at julehygge i togene på vej hjem til jul i år. Der var tirsdag solgt 25 pct. flere pladsbilletter, end der blev solgt i 2019, hvor rekordmange – 150.000 – tog toget over Storebælt i julen.
Det siger Tony Bispeskov, der er informationschef hos DSB.
»Så vi anbefaler, at man slår til nu, hvis man skal nå at have en pladsbillet.«
»Vi ser fuldstændig det samme som tidligere. Langt de fleste rejser fra øst mod vest, og den helt store udrejsedag er den 23. december skarpt forfulgt af den 22. Og tilsvarende til hjemrejsen er det fra vest mod øst den 26.-27. december,« forklarer Tony Bispeskov.
Den mest søgte rejse er København-Odense efterfulgt af København-Aarhus. Nogle afgange er allerede udsolgt, men hos DSB holder man konstant øje med antallet af solgte pladsbilletter og forsøger at justere med flere togvogne og evt. flere afgange, hvis det bliver nødvendigt, forklarer Tony Bispeskov, der også opfordrer de rejsende til at møde op i god tid på stationerne.