Folketingets Ombudsmand kræver svar på, hvorfor staten tog ufærdigt og fejlbehæftet it-system i brug
Implementeringen af et nyt IT-system for våbenregistrering, der ikke var færdigudviklet og fyldt med fejl, er endt i et kaos, hvor jægere og skytter ikke kan få de tilladelser, de skal bruge. Nu kræver Folketingets Ombudsmand en redegørelse fra politiet og Justistsministeriet om sagen.
Tusindvis af frustrerede danske jægere og skytter har i flere måneder ventet på en fornyet våbentilladelse fra staten, der hindrer dem i at komme på jagt, rejse til konkurrencer og forhindre våbenhandlere i at sælge nye våben.
Problematikken skyldes et nyt it-system for våbenregistrereing, der i januar blev taget i brug, inden det var lavet færdigt og gennemtestet, erkendte afdelingschefen fra Politiets Administrative Center, der håndterer registrering af våben i hele landet, over for Jyllands-Posten tirsdag
Efter Jyllands-Postens og flere andre mediers afdækning og en henvendelse om sagen fra Danmarks Jægerforbund, har Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, nu valgt at gå ind i sagen, oplyser han i en pressemeddelelse.
I et brev tilsendt til Rigspolitiet tirsdag beder ombudsmanden de ansvarlige myndigheder om en udtalelse, hvilket omfatter Rigspolitiet, Politiets Administrative Center og Justitsministeriet.
Ombudsmanden beder blandt andet om en redegørelse for de omtalte opstartsvanskeligheder samt fejl og mangler ved det nye våbenregistreringssystem, og en redegørelse fra myndighederne om overvejelserne ved at tage et system i brug, der ikke var færdigudviklet.
Derudover skal myndighederne redegøre for, hvordan de vil sikre en fortsat sagsbehandling af de mange ophobede ubehandlede våbensager, som jægere og skytter har ventet på i månedsvis, samt hvor mange sager, det drejer sig om.
De ansvarlige myndigheder har fået en deadline på otte uger for en redegørelse.
Hvis ombudsmanden kommer frem til, at myndighederne har overtrådt loven, eller på anden måde gjort sig skyldige i fejl eller forsømmelser, kan han normalt fremsætte kritik eller bede myndigheden om at ændre praksis.
Det nye it-system til håndtering og registrering af våben blev taget i brug i januar, efter pres fra EU om, at det nu forhenværende it-system til registrering af våben kunne ikke håndtere EU-kravene, der de senere år er blevet strammet op efter en række terrorangreb.
Danmark havde en dispensation om brug af det gamle system frem til den 18. januar i år, hvor der vankede dagbøder, hvis ikke våbenregistreringssystemet var blevet opdateret. Men systemet, der blev indført i al hast, er stadig ikke færdigudviklet og dermed ikke i stand til at håndtere samme volumen af våbenregistreringer som tidligere.
.
Danmark er blandt de lande i Europa, hvor der er flest jægere målt i forhold til antallet af indbyggere – omkring 175.000 personer har således indløst deres jagttegn.
En våbentilladelse gælder for 10 år, inden den skal fornys. Et estimat fra Danmarks Jægerforbund lyder på, at omkring 20.000 personer i øjeblikket venter på at få fornyet deres våbentilladelse og derfor ikke, som reglerne er nu, kan gå på jagt.
I øjeblikket ligger der ifølge formanden hos Dansk Skytte Union 3.100 ubehandlede sager hos politiet alene fra landets sportsskytter.