Hver fjerde elev har behov for støtte – men ikke alle får det
Der er stadig mange udfordringer med at sikre ordentlig skolegang for børn med særlige behov, siger minister.
Næsten hver fjerde elev i folkeskolens udskoling får specialpædagogisk støtte - eller vurderes at have behov for det.
Det fremgår af en ny evaluering af skolernes arbejde med inklusion, som Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - har lavet.
Inklusion er målsætningen om at fastholde eleverne som en del af klassefællesskabet, så børn med særlige behov ikke udskilles til særlige tilbud.
Men evalueringen viser, at andelen af børn i specialtilbud - trods målsætningen om inklusion - vokser.
Andelen af børn i specialklasser og specialskoler er steget. I de almene skoleklasser er der også flere, der modtager støtte.
Men en andel - 7,5 procent af udskolingseleverne - har ifølge evalueringen et behov for støtte, som ikke indfries.
En anden udfordring er lærernes kompetencer.
Mellem 30 og 50 procent af de skoleledere og lærere, der har deltaget i undersøgelsen, vurderer, at der ikke er tilstrækkelige kompetencer til at undervise og støtte elever med særlige behov.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) erkender, at der fortsat er noget at arbejde med på området.
- Der er stadig mange udfordringer med at få sikret en ordentlig skolegang for børn med særlige behov. Men heldigvis viser rapporterne også, at politik virker, siger ministeren i en kommentar på ministeriets hjemmeside.
Hun hæfter sig ved, at der også er positive resultater i undersøgelsen. Blandt andet indsatsen over for ordblinde elever.
- Indsatserne med at opspore ordblindhed har for eksempel ført til en stigning i andelen af elever, der er identificeret som ordblinde. Det er forudsætningen for at kunne hjælpe hurtigere, siger hun.
Partiet SF mener, at evalueringen kalder på politiske drøftelser. Børneordfører Charlotte Bromann Møller mener, at økonomi spænder ben for de elever, der har et udækket behov for støtte.
- Det kan ikke nytte noget, at skolerne arbejder for at undgå, at elever får støtte og specialundervisning, de har brug for. Så bliver inklusionen jo eksklusion, og det vil gå hårdt udover barnet, siger Charlotte Broman Mølbæk i en kommentar.
/ritzau/