Stormen har toppet, men Malik har efterladt sig større og mindre ødelæggelser
Væltede træer, sammenstyret skorsten og løsrevet husgavl. Stormen Malik har først flere ødelæggelser med sig, men der er hidtil ikke meldt om alvorlige personskader. Næste udfordring bliver vandstanden.
Kraftige vindstød, væltede træer og flyvende genstande har ramt Danmark lørdag aften og natten til søndag, mens stormen Malik er fløjet ind over landet.
På trods af at der ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er tale om den værste storm i flere år, er der - med få undtagelser - endnu ikke meldt om større ødelæggelser eller alvorlige personskader.
Et vindstød på 40 meter i sekundet ved Hanstholm er det hidtil højeste, DMI har målt under stormen, mens den højeste middelvind er målt til 27,9 meter i sekundet ved Røsnæs på Vestsjælland.
Men generelt har Nord- og Vestjylland været nogle af de steder, hvor det ifølge DMI har blæst mest lørdag aften og natten til søndag.
Den kraftige blæst har dog ikke ført de store ødelæggelser med sig i de vindvante områder.
Jyllands-Postens udsendte reporter i Nordjylland mødte tidligt søndag morgen Bent Petersen. Han har en vognmandsforretning i Hirtshals og havde ved midnatstid kørt rundt i byen og på havnen for at se, om der var sket skader.
»Der er ikke sket noget. Vinden har heller ikke været så kraftig som lovet,« sagde han.
Hos Nordjyllands Politi var meldingen tidligt søndag morgen, at stormen hverken havde forårsaget personskader eller større materielle skader. En del borgere havde ringet ind og meldt om væltede træer og flyvende genstande.
»Der har været tryk på, men der har heldigvis ikke været større skader,« lød det søndag morgen kl. 6 fra vagtchef Torben Larsen.
Lørdag aften frarådede politiet i Nordjylland alt udkørsel. Det gør det ikke længere, men opfordrer borgerne til at passe på, hvis de kører ud.
Få alvorlige skader
Ifølge landets politikredse har der med et par enkelte undtagelser ikke været trafikuheld med alvorlige personskader til følge under stormen.
En person kom lørdag eftermiddag slemt til skade i Esbjerg, da en stor gren væltede ned over en bil, men vedkommende er ikke i livsfare, oplyser politiet. To andre i bilen fik lettere skader.
I Rødkærsbro måtte en person desuden en tur forbi hospitalet, efter at være kørt ind i et væltet træ.
Generelt har politikredsene aftenen og natten igennem meldt om mange væltede træer og løsrevne genstande. Blandt andet oplyser Fyns Politi til Ritzau, at det i løbet af natten til søndag har fået cirka 120 anmeldelser om væltede træer.
Borgerne er de fleste steder bleve opfordret til at være ekstra forsigtige, hvis de skulle ud i blæsten. Flere steder frarådede politiet alt unødig udkørsel og færden udenfor.
I Odense faldt en skorsten ned fra et hus nær politigården, men ingen kom til skade.
I Rønne på Bornholm havde en gavl på et hus på Knudsvej revet sig løs, og i Charlottenlund nord for København væltede et træ ned over et hus, men ingen kom til skade.
Nyt problem i vente
Selv om stormen er på vej til at stilne af de fleste steder i landet, venter den næste udfordring. I hvert fald for dem, der bor tæt på kysterne og de indre farvande.
Vandstanden ventes nemlig at stige markant flere steder som følge af stormen, og DMI har siden lørdag udvidet sit varsel, så der er meldinger om »meget farligt vejr« både på Nordsjællands kyst, i Isefjord, Roskilde Fjord, ved Nordfyns kyst og i Odense Fjord.
Ved Nordsjællands kyst, Isefjord og Roskilde Fjord ventes vandstaden at stige mellem 1,6 til 1,9 meter over normalen, mens det ved Nordfyns kyst og Odense Fjord ventes at stige mellem 1,5 til 1,8 meter over normal vandstand.
På Sjælland gælder varslet fra kl. 01 natten til søndag og frem til mandag morgen kl. 5. På Fyn gælder det fra kl. 5 søndag morgen til kl. 23 søndag aften.
Allerede lørdag var beredskabet og borgere i gang med arbejdet med at forberede sig på vandmasserne i flere af de byer, der ligger ud til de pågældende kyster og fjorde.