Her er anbefalingerne, som vil lukke samfundet op

En ny epidemisituation er baggrunden for, at Epidemikommissionen i en otte sider lang indstilling lægger op til, at regeringen kan slippe stort set alle restriktioner. Men kommissionen rejser også et par advarselsflag. Og visse steder kan coronapasset bestå i februar måned.

Når vi alle kan se frem til at slippe for mundbind, coronapas, arealkrav osv. indenfor formentlig ganske få dage, skyldes det at Epidemikommissionen, som rådgiver regeringen i coronaspørgsmål, vurderer, at vi befinder os i en ny epidemisituation, hvor en høj og stigende smitte ikke i samme grad som tidligere omsættes til indlæggelser på sygehusene.

Selv om smittetallene er strøget til vejrs, efter omikronvarianten tog over og nu ligger mellem 40.000 og 50.000 daglige smittede, har der siden starten af januar været et stabilt antal indlæggelser og antallet af indlagte intensivpatienter er faldet.

»Der ses således en dekobling mellem antallet af daglige nye bekræftede tilfælde og antallet af nye indlæggelser,« skriver Epidemikommissionen i sin spritnye indstilling, hvor man anbefaler, at vi fra den 31. januar slipper stort set alle restriktioner, som alligevel udløber denne dag, og at covid-19 fra den 5. februar ikke længere skal klassificeres som en samfundskritisk sygdom.

På den baggrund vurderer Epidemikommissionen ikke længere, at covid-19 medfører eller risikerer at medføre alvorlige forstyrrelser af vigtige samfundsfunktioner.

Fra Epidemikommissionens rapport

Epidemikommissionen lægger dog op til at videreføre kravet om test og isolation ved indrejse til Danmark, og at der fortsat skal bruges mundbind og coronapas på sygehuse og i ældreplejen.

I den otte sider lange indstilling peger Epidemikommissionen på, at antallet af patienter, der indlægges med behandlingskrævende covid-19 forventes at ligge stabilt eller falde lidt i de kommende uger, afhængigt af smitten blandt de ældre. Samtidig forventer kommissionen, at smitten topper i slutningen af januar eller i starten af februar 2022, hvor omikron får sværere og sværere ved at finde personer at inficere – befolkningsimmuniteten er betydelig i både omfang og kvalitet, fastslår kommissionen.

Betydelig immunitet

I alt 4,7 mio. personer har fået to vaccinestik, hvoraf 3,5 mio. også har fået 3. stik. Særligt blandt personer over 40 år er vaccineimmuniteten høj. Dertil kommer, at mere end 1 mio. danskere vurderes at have været omikron-smittet siden starten af december 2021. Det store overlap mellem både vaccinerede og tidligere smittede giver betydelig immunitet, lyder de opmuntrende meldinger.

Når det gælder belastningen af sygehusene, er Epidemikommissionen ikke voldsomt bekymret for, at de vil gå i knæ som følge af den høje smitte. Samlet set er sygehuskapaciteten ikke kritisk udfordret af covidpatienter, og flere regioner er begyndt at nedskalere deres beredskaber, lyder det. Samtidig betyder de lempede isolationsregler, som blev gennemført for et par dage siden, at færre medarbejdere - både i sundhedssektoren, i skolerne, i industrien, ældreplejen osv. - sendes i isolation, og dermed er risikoen for såkaldt ”kritisk påvirkning af arbejdsstyrken” mindsket.

»På den baggrund vurderer Epidemikommissionen ikke længere, at covid-19 medfører eller risikerer at medføre alvorlige forstyrrelser af vigtige samfundsfunktioner,« skriver Epidemikommissionen.

Og når covid-19 således ikke længere er en samfundskritisk sygdom, kan regeringen ikke længere fastholde de restriktioner, som kun kan indføres når en sygdom er vurderet at være samfundskritisk – som eksempelvis krav om mundbind, coronapas og forsamlingslofter.

Der er dog visse situationer, hvor man ifølge Epidemikommissionen kan overveje at forsøge at dæmpe smitten i februar. Det gælder aktiviteter, hvor mange personer er samlet og står tæt indendørs som ved store koncerter og sportsarrangementer, og hvor der derfor er høj risiko for, at smitte spredes.

Kan kræve coronapas

Her kan arrangøren f.eks. opfordre til eller arrangere, at deltagerne testes, ligesom man kan sørge for, at deltagerne holder ekstra afstand. Epidemikommissionen bemærker også, at det forsat er muligt for private virksomheder og private kulturinstitutioner at stille krav om coronapas.

Når det gælder de ældre og sårbare, rejser Epidemikommissionen et advarselsflag. I øjeblikket er smitten relativt lav blandt de ældre over 65 år, men de seneste dage har den været stigende, og det kan føre til flere indlæggelser, påpeger kommissionen.

Den seneste måned er der sket en kraftig stigning i antallet af smittede på plejehjem – en stigning der dog er aftaget igen, og der er ikke sket en tilsvarende kraftig stigning i dødsfaldene. Kommissionen peger på, at i takt med at så mange yngre smittes og bliver immune, vil smittespredningen blandt ældre og sårbare mindskes.

Onsdag aften ventes statsminister Mette Frederiksen at meddele, at stort set alle restriktioner som følge af Epidemikommissionens vurdering bliver fjernet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.