- Opdateret 05/06/2021 kl. 15:27
Pape ved bisættelse: Schlüter var mit ungdomsidol
Poul Schlüter har haft uvurderlig betydning for De Konservative, siger Pape ved Schlüters bisættelse.
- For mange af os, der er vokset op i 80’erne, var han vores ungdomsidol og vores partis ikon. Han var bare noget særligt.
Sådan lyder det fra De Konservatives formand Søren Pape Poulsen i forbindelse med tidligere statsminister Poul Schlüters bisættelse på grundlovsdag.
Her sagde den konservative formand farvel sammen med et stort opbud af nuværende og tidligere politikere. Danmark har meget at takke Schlüter for, mener Pape:
- Grunden til, at vi har det så godt i Danmark i dag, var, at der var nogen, der ryddede op i økonomien. Fik Danmark med i det indre marked. Skabte troværdighed omkring vores Nato-medlemsskab.
- De broer, vi kender i dag, Storebæltsbro og Øresundsbro - Schlüter har sat kæmpe spor, siger Søren Pape Poulsen.
Samtlige nulevende statsministre var mødt op til bisættelsen.
Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen fulgtes fra Christiansborg over Holmens bro til Holmens Kirke i centrum af København.
Også en række af de markante politiske skikkelser, der prægede Schlüter-tiden deltog.
Tidligere formand for Venstre Uffe Ellemann-Jensen mindes Schlüter med mange følelser - ”men især taknemmelighed”.
- Jeg er taknemmelig for den måde, han fungerede på, da regeringen blev dannet i 1982. Han magtede at få det til at hænge sammen og komme igennem med politiske initiativer, som vi aldrig havde drømt om, siger Uffe Ellemann-Jensen til TV2 News.
Netop Schlüters evne til at samle og lede et hold med plads til både partier og ministre blev fremhævet af flere på bisættelsesdagen.
- At Poul Schlüter havde en lethed ved det sociale og var et dannet menneske, det var tydeligt, sagde Søren Pape Poulsen i sin mindetale i Børsbygningen efter bisættelsen.
- Det nød hans regeringer godt af. Både ministrene, men også de andre partiformænd. Schlüter gav plads og kunne sætte samarbejdet højere end sine egne interesser, når det var nødvendigt. Og det gik jo ufatteligt godt.
- Men man udskriver ikke valg syv måneder efter det seneste valg, fordi man er jovial. Men fordi man har principper og værdier på Danmarks vegne. Schlüter kendte magten. Men han var ikke så optaget af at vise sin magt. Men af at vise, hvad magt kan skabe, sagde Søren Pape Poulsen i talen.
Her drog Pape også en parallel til H.C. Andersens eventyr om Den Grimme Ælling.
Schlüter blev kaldt ”parfumesælgeren” og ikke spået mange måneder i Statsministeriet. Men da der blev taget afsked på grundlovsdag, var det med rosende ord fra både politiske med- og modspillere.
- Det er så dansk, som noget kan være: En mand, der undervurderes og får et øgenavn, bliver statsminister og gør landet stolt. Det er tæt på at være historien om Den Grimme Ælling. Til sidst står alle om søen og beundrer.
- Schlüter gjorde de forudindtagede holdninger til skamme. Modbeviste det fordomsfulde blik. Uden nogensinde at udstråle, at han bar nag over, hvordan han var blevet behandlet, sagde Pape i talen.
/ritzau/