Sygehuse er blevet underfinansieret i flere år

Siden 2010 har det regionale sundhedsvæsen i gennemsnit kun fået tilført det halve af, hvad der er nødvendigt for at bevare status quo, viser et notat.

Artiklens øverste billede
Tina Stenholt Kristensen har været sygeplejerske på Regionshospitalet i Randers siden 2001. Og spørger man hende, var der dengang – i begyndelsen af nullerne – væsentligt bedre tid til at tage sig af den enkelte patient, end der er i dag. Foto: Laura Krogh

Op til folketingsvalget fortæller landets politikere gerne, hvad de har gjort – og hvad de vil gøre – på sundhedsområdet. Men på bundlinjen har sundhedsvæsenet i en årrække været underfinansieret med milliarder af kroner.

Det viser et notat udarbejdet af Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Han har kortlagt, hvordan udgifterne til sygehuse, speciallæger og alment praktiserende læger har udviklet sig i perioden 2007-2018, og sammenlignet dem med, hvor mange penge området skulle have haft tilført for at dække den demografiske udvikling, prisudviklingen på sygehusmedicin samt nye behandlingsmetoder.

Vi har siden 2015 generelt prioriteret sundhed, så der er mere end 6 mia. kr. ekstra i 2019. Det kan mærkes, men vi er ikke i mål.

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

»Det står klart, at området har været underfinansieret med i gennemsnit mere end 1 mia. kr. årligt,« siger han.

Siden 2010 har den gennemsnitlige årlige vækst været omkring 1 pct., men ifølge Kjeld Møller Pedersens beregninger burde den have været mellem 1,6 og 2,2 pct.

»Så de læger og sygeplejersker, som har råbt op om økonomisk smalhals i sundhedsvæsenet, har en pointe,« siger han og understreger, at underfinansieringen eksempelvis afspejler sig i »ekstra travlhed for personalet, mindre tid til den enkelte patient og serviceniveauet i øvrigt«.

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Vive – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd – har gennemgået tallene og kommer også frem til, at der skulle have været tilført sundhedsvæsenet »omkring 2 pct. årligt for at dække demografi og nye behandlinger«.

»Det er ikke sket. Der er ikke givet til en udvikling af sundhedsvæsenet,« siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) holder fast i, at regeringen har prioriteret sundhed:

»Vi har siden 2015 generelt prioriteret sundhed, så der er mere end 6 mia. kr. ekstra i 2019. Det kan mærkes, men vi er ikke i mål, og derfor kommer vi til hvert eneste år fremover at prioritere flere penge til sundhed og til at sikre bedre behandling til patienterne og bedre forhold for medarbejderne.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.