Annonce
Indland

Gennemborer huden og dør: Parasitiske fladorme generer badegæster i danske søer

Ikteangreb er som udgangspunkt udfarlige, men kan give irriterende kløe og røde knopper.

Udslettet kan starte som små røde kløende pletter. Foto: Naturstyrelsen

Det kan være fristende at tage en svalende dukkert i køligt søvand i sommervarmen, men i nogle danske søer lægger parasitter lige nu en dæmper på fornøjelsen for badegæsterne.

Både i Esrum Sø og Furesø på Sjælland samt i Silkeborgsøerne er der blevet rapporteret om tilfælde af svømmekløe, som ifølge Naturstyrelsen Nordsjælland skyldes nærkontakt med såkaldte ikter.

Her ses et udslet ca. 1,5 uge efter, personen har opholdt sig i søen. Billedet er fra juni 2009, hvor en person havde stået i nordenen af Esrum sø og fisket i godt et kvarter. Foto: Naturstyrelsen
Ikter er små, parasitiske fladorme, som kan give udslæt og røde knopper, når de i deres larvestadie gennemborer huden hos intetanende svømmere. Det sker, når de mikroskopiske ikter på vej fra deres mellemvært - vandsnegle - til deres slutvært, som typisk er vandfugle, svømmer rundt i søen.

Kommune fraråder badning i sø, efter parasit har angrebet barn

Den gode nyhed er, at hudlidelsen som udgangspunkt er ufarlig, og at ikterne dør ved deres indtrængen, fordi de bliver tilintetgjort af vores immunsystem. Den dårlige nyhed er, at irritationen og den betændelsesagtige tilstand i huden kan vare i op til flere uger.

Desuden er ikteangreb højst generende for især børn, særligt følsomme mennesker og allergikere, og hvis man er stærkt generet af badning, anbefaler Naturstyrelsen, at man kontakter en læge. Hudlidelsen kaldes schistosom dermatitis, men har ikke nogen dansk betegnelse.

»Det er ikke noget vi hører om så ofte. Men vi har fået tre-fire henvendelser om ikteangreb i den seneste uge fra området ved Nødebo i den sydvestlige del af Esrum Sø,« siger Ole Andersen, skovfoged ved Naturstyrelsen Nordsjælland til JydskeVestkysten.

87 af 100 danske badesteder har fremragende vandkvalitet

Man kan stadig bade i søerne, men man bør undgå at opholde sig på helt lav vand og i rørskoven og tørre kroppen godt af efter badning, skriver styrelsen. Desuden skal man afholde sig fra at tiltrække ænder til badesøerne ved at fodre dem.

Ikterne er kun ca. 0,5 mm i deres larvestadie og er således ikke til at spotte med det blotte øje. 

Silkeborg Kommune var allerede for en måned siden ude og advare om ikter i Silkeborgsøerne, efter et barn var blevet angrebet. Nu er problemet således også opstået i andre dele af landet.

Der har siden 2002 været flere tilfælde af udslæt efter badning i netop Esrum Sø.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her