Annonce
Indland

Analyse: Unge opfattes som dumme, når de vil være faglærte

Unge kæmper med omverdenens fordomme, hvis de ikke går på gymnasiet. Det viser en ny analyse.

Malte-Mathias Therkelsen måtte forsvare sig over for omverdenen, da han skiftede gymnasiet ud med en detailuddannelse på erhvervsskolen. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Unge, der går den faglærte vej, må ofte forsvare deres valg over for både familie og venner. De risikerer at blive anset for at være dumme, når de ikke vælger gymnasiet som de fleste andre unge.

De oplever også, at deres forældre nærmest automatisk forventer, at de vælger gymnasiet, fordi de ellers resten af livet kan blive fastholdt i et arbejde som f.eks. tømrer, bager eller sosu-assistent, hvis de vælger disse faglærte uddannelser.

Det giver simpelthen mere prestige at gå i gymnasiet, og fag som dansk og matematik er de vigtigste for at klare sig godt – selv hos dem, der vælger en erhvervsuddannelse. Mens håndværksfagene betyder mindre.

Det billede tegner sig i en undersøgelse, som den uafhængige tænketank DEA har gennemført blandt godt 2.000 unge.

»Vi har i en lang årrække set, at flere og flere vælger erhvervsuddannelserne fra. Også andre undersøgelser viser, at det er svært at vælge en erhvervsuddannelse, fordi man går mod strømmen. Men det burde ikke være sådan, at man automatisk vælger gymnasiet,« siger Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA.

Ifølge hende blokerer erhvervsuddannelsernes manglende anseelse for at nå regeringens målsætning om, at 25 pct. af de unge i skolens afgangsklasser i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse:

Det bliver meget svært at nå målsætningen, hvis der ikke hurtigt bliver gjort op med dette image- og prestigeproblem.
Stina Vrang Elias, adm direktør i DEA

»Det bliver meget svært at nå målsætningen, hvis der ikke hurtigt bliver gjort op med dette image- og prestigeproblem.«

DEA’s undersøgelsen er suppleret med interview med 40 unge. Her fortæller de unge, at de bliver mødt med holdninger som »man ender på røven, hvis man tager en eud«, og »går du på en erhvervsuddannelse, så er man bare automatisk lidt dum«.

Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, opfordrer alle forældre til at være åbne over for erhvervsuddannelserne.

»For mig er dagens mønsterbryder ham eller hende, der insisterer på, at de vil tage en erhvervsuddannelse. Forældrene må endelig ikke have den opfattelse, at man ved det spilder et godt hoved,« siger hun.

Ole Heinager, formand for lederne på de danske erhvervsskoler og gymnasier, mener, at man skal blive bedre til at fortælle de unge og ikke mindst deres forældre om mulighederne ved erhvervsuddannelserne:

»Det kræver faktisk mod at vælge en erhvervsuddannelse.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DI
Kommentar: Det bedste er det godes værste fjende
Henrik Jensen
Der er en svigtende tilgang til erhvervsskoler i disse år. Vejen frem må være at smide erhvervsskolemilliarderne til Ringkøbing og Skjern – København og Nordsjælland er fortabte i uddannelsessnobberi.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her