Annonce
Indland

Ghettostramning rammer et fåtal af nye beboere

Ledige på kontanthjælp skal sættes ned i ydelse, hvis de flytter ind i en ghetto. Men det gør kun en mindre andel.

Fra lokaler i Mjølnerparken, København, præsenterede Lars Løkke Rasmussen (V) flnakeret af 7 ministre i marts regeringens ghettoudspil. Men en af de stramninger, der skal sikre mere blandede boligområder rammer kun et fåtal af nye tilflyttere. Foto: Niels Hougaard

Regeringen vil skære i støtten til kontanthjælpsmodtagere, der flytter ind i de mest belastede boligområder.

I virkeligheden sker det kun i begrænset omfang.

Det fremgår af regeringsdokumenter fra de politiske forhandlinger, der finder sted i øjeblikket.

I 2017 flyttede 842 arbejdsløse på kontanthjælp eller integrationsydelse ind i de 16 »hårde ghettoer«, der har stået på ghettolisten i fire år. Til sammenligning var der ca. 5.500 personer i alt, der flyttede ind i områderne.

Dansk Folkeparti er kritisk over for forslaget.

»Jo mere man kommer ned i detaljerne, jo mindre tiltro får man til, at det kan løse problemerne,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Fakta
Sådan defineres en ”hård ghetto”
  • Regeringens har fremlagt en ghettoplan, der omfatter 57 udsatte boligområder i Danmark.
  • De opfylder alle to ud af fem kritierier på den såkaldte ghettoliste, der måler boligområderne på arbejdsløshed, kriminalitet, uddannelse, indkomst og andelen af ikke-vestlige indvandrere.
  • 25 af områderne er ”ghettoer”, fordi de specifikt opfylder to af kriterierne vedrørende kriminalitet, arbejdsløshed og andelen af ikke-vestlige indvandrere. Et udsat boligområde kan også være en ”ghetto”, hvis mere end 60 pct. af beboerne har ikke-vestlig baggrund.
  • 16 af boligområderne defineres som ”hårde ghettoer”, fordi de har opfyldt kritierne for at være en ghetto fire år i træk.

Regeringens forslag indebærer, at kontanthjælpsmodtagere sættes ned på den lavere integrationsydelse, hvis de flytter ind i en hård ghetto. Personer på integrationsydelse forbydes helt at flytte dertil. Men DF hæfter sig ved en hidtil ubeskrevet undtagelse, som siger, at hvis kommunen ikke kan finde andre boliger og alligevel må placere en kontanthjælpsmodtager i en ghetto, vil personen gå fri af reglen:

»Mange kommuner har ikke andre lejligheder end i ghettoen. Derfor er der sandsynligvis ikke mange, der bliver ramt,« siger Bøgsted.

Bent Madsen, direktør i Danmarks Almene Boliger, advarer mod forslaget. Han påpeger, at der allerede i dag findes et regelsæt, der kan sætte folk i job foran i køen til en bolig og på den måde ændre beboersammensætningen i ghettoerne.

»Vi ved, at det virker. Det er et bedre instrument at bruge, så vi ikke behøver at komme i den ulykkelige situation, hvor man skal skære i folks ydelser,« siger han.

Socialdemokratiet ønsker at stramme forslaget, så også kontanthjælpsmodtagere forbydes at flytte ind i en hård ghetto. Det kan ifølge udlændingeordfører Mattias Tesfaye tiltrække ressourcestærke familier til de udsatte områder, når de ved, at der er kontante regler for, hvem der må flytte ind.

»Det kan godt være, at vi kun snakker om 10-15 familier, og at det kan virke symbolpolitisk, men det kan være det budskab, der gør, at folk tænker: ”Okay, så flytter jeg ind i det område”. Det kan sætte gang i den positive spiral,« mener han.

Boligordfører Britt Bager (V) forsvarer forslaget:

»Du kan altid tage et element ud af en plan og sige, at dét problem ikke er særlig stort. Men ser du på alle problemerne i de her områder, er de store.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Jeg elsker at bo i den hårde ghetto
Irene Brandt
Lad være med at hetze mod boligområder, hvor de færreste beboere magter at tage kampen op.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her