Annonce
Indland

Udlændinge på udrejsecenter har overtrådt meldepligten 10.000 gange

Anklagemyndigheden kører nu sager på samlebånd, men det er formålsløst, mener forsvarere.

Afviste asylsøgere, udviste kriminelle og personer på tålt ophold bliver pålagt opholds- og meldepligt her på Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

De afviste asylsøgere og kriminelle udviste på Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland overtræder i stor stil deres meldepligt.

Siden oprettelsen af centret for to år siden er der registreret 10.057 overtrædelser, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Udlændingene er ikke frihedsberøvede, men er pålagt at bo på centret og melde sig imellem tre og syv gange om ugen.

Samfundet får kun det ud af det, at man bruger en masse ressourcer. Kaare Kristensen, forsvarsadvokat

Nogle er aldrig dukket op, mens andre er væk i kortere eller længere perioder, så hver person kan tegne sig for et større antal af overtrædelserne. I alt 243 personer er blevet sigtet for at overtræde meldepligten. Dertil kommer en række sigtelser for overtrædelse af opholdspligten.

Der bor p.t. 189 udlændinge på udrejsecentret.

Anklagemyndigheden har dedikeret en senioranklager til udelukkende at beskæftige sig med sagerne om overtrædelse af opholds- og meldepligt, og Retten i Herning har siden årsskiftet afsat én til to retsdage om ugen til denne sagstype.

Foreløbig har 63 udlændinge været i retten. Enkelte er frifundet eller sluppet med en advarsel, mens andre har fået bøder og korte fængselsstraffe. Men det er formålsløst, mener to forsvarere.

Udlændingene på Kærshovedgård har opbrugt deres muligheder for at få lovligt ophold i Danmark, og da de ikke får kontante ydelser, vil de typisk være ude af stand til at betale en bøde, pointerer forsvarsadvokat Kaare Kristensen.

»De har intet at miste, og derfor er de ligeglade med at få en bøde eller komme i fængsel nogle få dage. Samfundet får kun det ud af det, at man bruger en masse ressourcer,« siger han.

Forsvarsadvokat Jakob Fastrup tror heller ikke, at bøder og fængsel får flere til at overholde deres pligt til at bo og melde sig på udrejsecentret – eller til ultimativt at rejse ud af landet. Begge forsvarere siger, at de har haft klienter, der glædede sig over en fængselsdom, fordi de mente, at det var bedre end at sidde i det isoleret beliggende udrejsecenter.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) bruger gerne ressourcer på at retsforfølge udlændingene:

»De har intet at gøre i Danmark, men indtil vi kan få dem sendt ud, bliver vi nødt til at have hånd i hanke med, hvor de opholder sig, nemlig på Kærshovedgård. Gør de ikke det, straffer vi dem og sætter dem i fængsel.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her