Annonce
Indland

Ny undersøgelse: Vi er blevet federe, mere stressede og bevæger os mindre

51 pct. af danskerne er overvægtige, afslører en stor undersøgelse, som også dokumenterer, at danskernes sundhed går den helt forkerte vej – undtagen når det gælder alkohol.

Bjarne Lynderup tilhører den voksende gruppe af danskerne, som er svært overvægtige. Indtil for nylig vejede han 170 kg, men er efter en ihærdig indsats nu nede på 135 kg. I følge nye tal fra Sundhedsstyrelsen er danskerne de seneste år blevet mere og mere usunde. Foto: STINE BIDSTRUP

Vi ved alt om kalorieregnskab, sætter rekord i fitnessabonnementer og bombarderes med sundhedsapps og tilbud på økologisk mad. Alligevel går det nu den forkerte vej med danskernes sundhed, viser nye tal fra undersøgelsen, Danskernes Sundhedsprofil, som Sundhedsstyrelsen offentliggør tirsdag. For første gang er mere end halvdelen – 51 pct. – af alle voksne danskere overvægtige, og antallet af svært overvægtige sætter rekord med knap 17 pct. Samtidig viser de nedslående data, som baseres på svar fra 180.000 danskere, at vi sammenlignet med 2010 og 2013 bevæger os mindre, spiser mere usundt, er langt mere stressede, sover dårligere, har flere smerter osv.

Det er meget overraskende og stærkt bekymrende. Hvis vi ikke får vendt udviklingen, medfører det mere sygdom, flere dårlige leveår og tidligere død.
Jette Jul Bruun, forebyggelseschef hos Sundhedsstyrelsen
»Det er overraskende og stærkt bekymrende. Hvis vi ikke får vendt udviklingen, medfører det mere sygdom, flere dårlige leveår og tidligere død,« siger Jette Jul Bruun, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.

Hun hæfter sig bl.a. ved, at hver fjerde dansker oplever et højt stressniveau mod hver femte i 2010, og at de 16-24 årige er de mest stillesiddende. Eneste glædelige udvikling er, at vi drikker lidt mindre alkohol. Ifølge Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden, er forklaringen bl.a., at det går ud over vores evne til at spise sundt og motionere, når der i samfundet generelt er øget pres på, og flere er stressede, angste og deprimerede.

»Samtidig er den sociale ulighed vokset, så færre har råd til at leve sundt,« siger hun.

Forebyggelsen er forsømt

Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen peger på, at vores forringede sundhed koster på sundhedsbudgetterne.

»Flere svært overvægtige betyder f.eks. flere med type 2-diabetes,« siger Kjeld Møller Pedersen, som mener, at forebyggelsesområdet er forsømt. Hos Lægeforeningen kalder formand Andreas Rudkjøbing udviklingen trist. Også han mener, at manglende forebyggelse er årsag til øget sygelighed.

»Der bruges mange penge og lægges storstilede planer for kræft, hjertesygdom og diabetes, men da er skaden jo sket. Til gengæld er der for ringe fokus på forebyggelse, hvor vi ved, at det virker at skrue prisen på f.eks. tobak, alkohol og usund mad i vejret og gøre det mindre tilgængeligt,« siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er ikke parat til at indføre flere forbud eller at hæve prisen markant på det usunde, men medgiver, at der skal mere skub i forebyggelsen.

»Der er milevid forskel på kommunernes indsats, og der vil regeringen i løbet af foråret komme med udspil, der hæver niveauet og samtidig giver klare retningslinjer for den lokale forebyggelse,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her