Bus og tog er blevet dyrere, mens bil er blevet billigere

Selv gymnasieelever er i stigende omfang begyndt at vælge bilen frem for bus og tog. Derfor mangler der p-pladser på landets gymnasier.

Artiklens øverste billede
Johan Noesgaard, Emilie Almind og Alberte Nygaard går fra bilen som de kører sammen i.  Unge gider ikke kollektiv trafik, de får i stedet i stigende omfang en bil af mor og far. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Mange af landets gymnasier har fået et nyt problem: De mangler parkeringspladser. Fordi stadig flere gymnasieelever ikke længere tager bussen, toget eller cyklen – men har fået sig en bil.

Ligesom den 18-årige Emilie Almind, der bor i nærheden af Odder, syd for Viby, hvor hun går på handelsgymnasiet.

»Jeg har fået min mors gamle bil, hvilket er langt bedre og meget hurtigere end at tage bussen,« fortæller Emilie Almind, der har haft bil, siden før hun fyldte 18 år.

Siden 2001 er der kommet over 600.000 flere biler på vejene – en væsentlig del af forklaringen er formentlig, at mens prisen for at køre i bil er faldet, er det er blevet hhv. 55 og 70 pct. dyrere at tage toget eller bussen.

Professor og trafikforsker Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet er overrasket over, at udviklingen har været så voldsom.

»Det er markante tal. Når prisen for at tage bus eller tog konstant stiger, og alternativet falder i pris, skubber det folk væk fra bus og tog,« mener han.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har ingen planer om at gøre det dyrere at køre i bil.

»Bilisterne lægger rigeligt med afgifter i statskassen. Faktisk viser ministeriets beregninger, at det offentlige tjener 0,98 kr. for hver kørt personkilometer i bil, mens det i gennemsnit koster det offentlige 0,79 kr. for hver kørt personkilometer i tog,« siger Ole Birk Olesen:

»Prisudviklingen viser, at den kollektive trafik har et massivt problem med konkurrenceevnen. Derfor må vi arbejde for at øge produktivitet bl.a. gennem udbud og automatisering af togdriften.«

Hos Socialdemokratiet er transportordfører Rasmus Prehn ikke overrasket over udviklingen. Han beklager, at priserne – stik imod mange af de politiske løfter – er fortsat med at stige, mens det er blevet billigere at køre i bil.

»Mit eget parti var i 2011 med til at give løfter om kolossale prisfald i den kollektive trafik, der ikke kom. Derfor vil jeg ikke komme med nye løfter. Spørgsmålet er, om vi kan sørge for, at prisen for den kollektive trafik ikke stiger så meget de næste 10 år – og at vi pga. de forbedringer i den kollektive trafik, som vi er i gang med, vil kunne vinde nogle af de tabte kunder i busser og tog tilbage,« siger Rasmus Prehn.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.