Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Andres penge

Vejle Byråd skal på et møde i dag tage stilling til, om bestyrelsen for Vejle Havn kan fortsætte. Havnechefen blev allerede den 6. oktober bortvist og politianmeldt for økonomiske uregelmæssigheder, og bestyrelsesformanden og et bestyrelsesmedlem blev tillige sat fra bestillingen.

I Horsens valgte havnebestyrelsen i mandags at suspendere havnedirektøren på grund af uregelmæssigheder.

I Aabenraa vælter skeletterne ud af skabene, efter at man er begyndt at interessere sig indgående for den tidligere regionsformand Carl Holsts embedsførelse, og lad os da lige i samme forbindelse minde om, at der i det sjællandske hospitalsvæsen for tiden verserer flere sager, som alle handler om økonomiske uregelmæssigheder og en noget alternativ forvaltning af penge, som man har fået betroet at forvalte.

Fælles for disse sager er, at nogle højt betroede mennesker i samfundshierarkiets øverste lag har fået en sådan smag for at forvalte andres penge, at de har mistet evnen til at skelne mellem på den ene side rimeligt og urimeligt, og på den anden side nok så alvorligt at skelne mellem dit og mit.

Er der sket et generelt værdiskred, hvor folk, som er betroet forvaltningen af andres penge, lidt efter lidt mister jordforbindelsen?

Hvad angår det rimelige eller det urimelige, må man have forståelse for, at der skal være plads til skønsmæssige vurderinger. Hvis man skal repræsentere et foretagende, som man er sat til at forvalte, skal man selvfølgelig have mulighed for at byde på en frokost eller en middag, hvis det falder naturligt. På samme måde skal man ikke gå i alt for små sko, når talen er om relevante studierejser med henblik på at dygtiggøre sig og lære af andres erfaringer.

Men når hele ledelsen af Vejle Havn drager til Florida en uge og arbejder med seriøse foretagender i fem timer og i øvrigt leger velbeslåede turister med let hånd på kreditkortet resten af tiden, turde det være åbenlyst, at man er langt ude over det rimelige.

Men endnu værre er det, når man direkte laver fup og fiduser og forfalsker bilag med falske navne og falske oplysninger om udgifternes formål. Som for eksempel når havnedirektøren i Horsens inviterer sin hustru til hovedstaden med hotelovernatning og fuld forplejning og skriver et andet navn på udgiftsbilaget.

Eller når et revisionsfirma vurderer, at udgifter for mindst 550.000 kr., som havneledelsen i Vejle har afholdt, har ”privatlignende karakter” – ved siden af de 637.000 kr., der blot karakteriseres som ”overforbrug”.

Eller når Carl Holst, som det nu viser sig, har beordret sine ansatte til at fifle med udgiftsbilagene og stryge hans navn.

Overlægesagerne i hovedstadsområdet udgør et kapitel for sig, men må uvægerligt ses i sammenhæng med de verserende jyske skandalesager.

Sagerne i Vejle og Horsens er kommet for en dag som følge af en dygtig lokal presses indsats, overlægesagerne i hovedstadsområdet kan i alt væsentligt tilskrives en dygtig og determineret indsats fra en enkelt journalist ansat på denne avis, og Carl Holsts besynderlige embedsførelse var muligvis aldrig kommet for en dag, hvis ikke han havde ladet sig udnævne til forsvarsminister.

Det rejser det nagende spørgsmål om, hvad der i øvrigt foregår i kommunerne og regionerne landet over. Er der sket et generelt værdiskred, hvor folk, som er betroet forvaltningen af andres penge, lidt efter lidt mister jordforbindelsen? Var Brixtofte-skandalen i Farum blot en forløber for en ny stil i den offentlige forvaltning?

Vi må sandelig ikke håbe det, men tvivlen nager.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.