Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

En kaotisk fyring

Donald Trump, derimod, har ikke blot haft et beskedent globalt udsyn, men har også haft en erhvervsmæssig snarere end diplomatisk tilgang til udenrigspolitik.

Rygterne har kørt så længe, at man ikke skulle tro, at det ville overraske nogen, at USA’s præsident Donald Trump fyrede sin udenrigsminister Rex Tillerson.

Alligevel har chokeffekten været noget nær maksimal, dels på grund af tidspunktet for fyringen, dels på grund af måden, som den er effekturet på.

Vanen tro er det sket på Twitter tidlig morgen i Washington, D.C., og denne gang med den ekstra dimension, at Tillerson angiveligt måtte læse om sin afsked på Twitter.

I så godt som alle lande i verden – demokratiske som diktaturer – er udenrigsministerposten den tungeste næstefter regeringschefen. I USA, der ikke har en premierminister, er udenrigsministeren reelt endnu vigtigere.

Af samme grund er ethvert skifte grundigt planlagt og bliver gennemført på en sådan måde, at det understreger kontinuiteten på den så vigtige post.

I skrivende stund kan det ikke afvises, at der kan ligge grundig planlægning bag afskedigelsen af Rex Tillerson, men den måde, hvorpå fyringen er ført ud i livet, bærer det umiskendelige præg af, hvordan det foregår i dele af erhvervslivet, når der tages brat afsked med højtstående medarbejdere, og ikke som en ministerudskiftning i verdens vigtigste supermagt bør foregå.

Rex Tillerson har været med, siden Trump rykkede ind i Det Hvide Hus, og allerede tidligt i forløbet har det stået klart, at præsidenten og hans udenrigsminister ikke blot har set forskelligt på en række geopolitiske udfordringer, men også i måden at håndtere dem på.

Med sin fortid som bestyrelsesformand og administrerende direktør for ExxonMobil, verdens største privatejede olieselskab, har Rex Tillerson ikke blot haft et vidtforgrenet netværk verden over, men også en stor rutine i forhandlinger med vidt forskellige modparter, herunder regeringer.

Donald Trump, derimod, har ikke blot haft et beskedent globalt udsyn, men har også haft en erhvervsmæssig snarere end diplomatisk tilgang til udenrigspolitik.

Tillerson har ikke delt Trumps opfattelse af, at atomaftalen med Iran bør rives i stykker. Han har også vendt sig mod den isolation af Qatar, som USA’s nære partner Saudi-Arabien har gennemført sammen med sine allierede.

Det er også kendt, at Tillerson ikke ser nogen mening med den handelskrig, som Det Hvide Hus er på vej ud i – ikke blot med Kina, men også med USA’s Nato-allierede i Europa.

Og endelig har Rex Tillerson, der ellers længe var kendt som klimaskeptikere, fundet det uklogt, at præsident Trump har trukket USA ud af frihandelsaftalen Trans-Pacific Partnership (TPP) samt ikke mindst af FN’s klimaaftale.

Der er så mange brudflader mellem præsidenten og hans nu fhv. udenrigsminister, at man med rimelighed må mene, at Rex Tillerson fra første dag har levet på lånt tid.

Beslutningen om, at CIA-chefen Mike Pompeo skal overtage udenrigsministerposten, er et kraftigt signal om, at præsident Trump vil have en udenrigsminister, der parerer ordre.

I en situation hvor Trump uden grundige forudgående drøftelser i regeringen har sagt ja til at møde Nordkoreas despotiske leder Kim Jong-un, kan et skifte på udenrigsministerposten være gift for den videre proces; da især fordi netop Tillerson har været fortaler for en diplomatisk løsning.

Det kan ikke afvises, at Mike Pompeo kan blive en god udenrigsminister, men den kaotiske måde, som hans udnævnelse sker på, er alt andet end betryggende.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Europas asylkrise

Alt handler lige nu om udlændingepolitik. Men EU-landene ligger, som de har redt.

JP mener: Trumps burbørn

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.

Blog: Endelig: EU-toppen er vågnet på asylområdet

Morten Løkkegaard
Antallet af asylansøgere i Europa skal ned. Derfor er opsamlingssteder uden for EU en god idé.
Annonce
Bilferien sydpå kan få en langsom start Forbered dig på 110 km vejarbejde inden Hamborg
Vejarbejde præger store dele af Autobahn A7 ned mod Hamborg her til sommer, og det kan give op til seks timer forlænget rejsetid. Tyske ADAC anbefaler i stedet A9, hvis man skal til Norditalien og kører på de mest belastede dage. 
Se flere
P-kaos i Aarhus: Det eneste, der virkede, var betalingsautomaten
Flere hundrede bilister måtte gå igen med uforrettet sag, da de fredag eftermiddag ville hente deres bil fra parkeringsanlægget under Dokk1 i Aarhus. Det var brudt sammen, og det er det stadig fredag aften. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her