Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

EU-toppens stædighed kan blive et fatalt selvmål

I kampen for det daglige brød opleves EU ikke længere som en løsning. EU er blevet et problem, og problemets kerne er EU’s urokkelige grundsten, den frie bevægelighed.

Artiklens øverste billede
Egentlig er det underligt, at EU ikke for længst er gået i gang med at reformere sig selv, for utilfredsheden er ikke af ny dato. Men der mangler åbenlyst både evne og vilje. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

EU har gennem 62 år haft muligheden for at bevise sin værdi for Europas befolkninger. Men hvad sker der? Ved valget ser EU-modstanderne og -skeptikerne ud til at opnå hidtil uset styrke. Taberne ser ud til at blive de gamle EU-bærende partier. 

I medierne udlægger politikere og kommentatorer den fremstormende EU-skepsis som et patologisk udbrud af nationalisme. 

Jeg tror, det er en fejlagtig antagelse. Efter min opfattelse findes årsagen i skuffede forventninger til EU. 

I kampen for det daglige brød opleves EU ikke længere som en løsning. EU er blevet et problem, og problemets kerne er EU’s urokkelige grundsten, den frie bevægelighed. 

Den lovede økonomiske og sociale fremgang er udeblevet. Ganske vist har de bedst stillede mærket fremgang, men på grund af den fri bevægelighed for arbejdskraft og kapital oplever stadig større vælgergrupper en marginalisering. For disse vælgere er det rationelle valg et fravalg af de EU-positive partier. Til gengæld tilvælges partier, som lover at bekæmpe social deroute. 

Første klare advarsel var Maastricht-afstemningen i 1992, hvor vælgerne i Danmark forkastede unionen. Men EU kørte uanfægtet videre og rullede unionen ud.

Social dumping, usikkerhed i ansættelsen, færre i faste stillinger og flere i kortvarige vikarjob er lønmodtagernes virkelighed i EU anno 2019. Lønmodtagere omdefineres til selvstændige erhvervsdrivende og ansættes uden faglige rettigheder. De frie tøjler for kapitalen har samtidig igangsat staternes ræs mod bunden. Formuer skjules, og de store selskaber unddrager sig beskatning. De gule veste i Frankrig har faktisk en sag, og det var de gamle, forarmede industriområder i Nordengland, der leverede de afgørende stemmer til brexit. 

Egentlig er det underligt, at EU ikke for længst er gået i gang med at reformere sig selv, for utilfredsheden er ikke af ny dato. Men der mangler åbenlyst både evne og vilje. 

Skønt striben af tabte folkeafstemninger er lang, er der ikke blevet handlet på det. EU-toppens dødsforagtende respons har været mere EU og ingen reformer.

Et par eksempler. Første klare advarsel var Maastricht-afstemningen i 1992, hvor vælgerne i Danmark forkastede unionen. Men EU kørte uanfægtet videre og rullede unionen ud.

Næste store spring, EU-forfatningen, skulle have været stadfæstet ved folkeafstemninger i alle EU-lande. Men den blev massivt forkastet i de lande, den nåede at komme til afstemning i. Da EU-toppen så, hvor det bar hen, blev resten af folkeafstemningerne aflyst, blandt andet i Danmark. 

I stedet for at adressere vælgernes bekymringer blev man i EU’s politiske parnas igen enige om, at befolkningerne tog fejl. Intet skulle ændres, og de vedtog ufortøvet at arbejde videre med dybere integration. De besluttede sig også for færre folkeafstemninger. Det skulle være slut med vælgerbøvl.

Men EU-toppens stædighed kan blive et fatalt selvmål, for tryk avler modtryk, og derfor bør det ikke undre nogen, hvis socialdemokraterne og kristendemokraterne som EU’s hovedaktører mister magtmonopolet. De er i højrisikozonen.

EU-valgobservatør: Bo Fink, (f. 1948), er pensioneret gymnasielærer. I tiden omkring Maastrich-traktaten var han ansat i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EF. Han bor i Sundby på Mors, hvor han har boet i over 30 år. Han har altid været orienteret mod venstrefløjen i dansk politik, først i Det Radikale Venstre, dengang partiet var erklæret social-liberalt. Sidenhen har han engageret sig i Enhedslisten. Klima- og miljøpolitik er den helt store interesse, men han holder også skarpt øje med de andre store spørgsmål og i særdeleshed EU, fordi EU efter hans opfattelse udgør en udfordring for vores folkestyre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.