Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

EU bidrager til at sende folk til libyske torturlejre

I lyset af de seneste afsløringer bør Danmark og resten af EU stoppe al støtte til den libyske kystvagt.

Artiklens øverste billede
Som situationen er i dag, risikerer vi, at danske skattekroner bruges på, at nødstedte på Middelhavet – flygtninge og andre migranter – sendes i lejre, hvor de udsættes for tortur og andre grove menneskerettighedsbrud. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

På et møde i Europa-Parlamentet i marts forsikrede Fabrice Leggeri, chefen for EU’s grænseagentur, Frontex, at Frontex aldrig har »samarbejdet direkte med den libyske kystvagt«. Dét udsagn er der nu rammet en solid pæl igennem med research fra det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, graverjournalist-samarbejdet Lighthouse Reports, franske Libération og den tyske tv-kanal ARD. De fire medieorganisationer har i månedsvis undersøgt og nu påvist et intimt samarbejde mellem Frontex og den såkaldte libyske kystvagt, der er finansieret af EU.

Samarbejdet fungerer sådan her: Frontex-fly spotter både med nødstedte i Middelhavet, og selv om der skulle være handelsskibe eller private redningsfartøjer i nærheden, alarmerer Frontex alene de libyske myndigheder, som – hvis de når det – samler flygtninge og migranter op og sejler dem til den libyske kyst. 11.891 personer blev ifølge et internt EU-dokument bragt til Libyen på denne måde i 2020, fortæller de fire medier.

Efter ankomsten til Libyen havner de nødstedte typisk i lejre, hvor tortur og anden mishandling ifølge FN’s støttemission i Libyen, Unsmil, er »systematisk«. Lejrene drives officielt af ”Afdelingen til bekæmpelse af Illegal Migration” under den FN- og EU-anerkendte regering i Tripoli, der kontrollerer en del af Libyen. Men nogle af lejrene drives i realiteten af ikke-statslige militser, og grænsen mellem officielle lejre og uofficielle lejre er flydende.

Efterhånden må det siges at være veldokumenteret, at Frontex’ indsats i Middelhavet først og fremmest går ud på for enhver pris at forhindre flygtninge og migranter i at nå EU’s kyster.

Italien og resten af EU har for længst standset alle redningsindsatser i dette farvand. De ville jo risikere at møde bådflygtninge, hvis asylsag i givet fald skulle behandles i et EU-land.

I den nuværende situation kommer de brutale libyere ofte for sent til at forsyne de militser, der driver fangelejrene, med flere flygtninge og andre migranter, som de kan afpresse og tjene penge på. Havet har taget dem.

På Frontex’ hjemmeside kan man læse, at agenturets formål er at »beskytte de ydre grænser i EU’s område«. Efterhånden må det siges at være veldokumenteret, at Frontex’ indsats i Middelhavet først og fremmest går ud på for enhver pris at forhindre flygtninge og migranter i at nå EU’s kyster.

Der er god grund til at kritisere Frontex’ rolle i dette hensynsløse spil, hvor de via samarbejdet med den libyske kystvagt risikerer at gøre sig skyldige i medvirken til tortur. Her venter vi på resultatet af de undersøgelser, som en arbejdsgruppe under Europa-Parlamentet i øjeblikket gennemfører af Frontex’ overholdelse af EU’s charter om grundlæggende rettigheder.

Et første minimalt skridt må være, at Danmark og resten af EU indstiller samarbejdet med og finansieringen af den såkaldte libyske kystvagt, sådan som en lang række medlemmer af EU-Parlamentet krævede allerede i april 2020.

Som situationen er i dag, risikerer vi, at danske skattekroner bruges på, at nødstedte på Middelhavet – flygtninge og andre migranter – sendes i lejre, hvor de udsættes for tortur og andre grove menneskerettighedsbrud. Det må der sættes en stopper for.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.