Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Feriepengesystem elskes kun af bureaukrater

I Danmark har vi desværre meget formynderi og bureaukrati, der er til gene for borgere og virksomheder. Feriepengesystemet, som vi kender det i dag, er et af de absolut bedste eksempler herpå. Man kan undres, hvorfor danskerne stiller sig tilfredse med, at staten indkræver 12,5 pct. af lønnen, placerer dem i én stor bøtte og derefter deler dem ud hen over sommeren – men kun hvis du selv husker at minde den om, at du rent faktisk holder ferie, og at du lover at gøre det på det tidspunkt, du har sagt. Ellers kommer moder stat efter dig.

Hvorfor i alverden har vi som borgere behov for, at staten skal agere mor over for os? Er vi små børn, der ikke engang kan tage ansvar for egen ferieopsparing? Vi kan jo sagtens selv spare op til f.eks. hus og bil, uden at staten behøver at lege med. Dertil er feriepengesystemet en stor administrativ byrde for virksomheder, der skal bruge tid og kræfter på at holde styr på deres lønudgifter. Dette rammer især de små virksomheder, hvor administrativt bøvl er den største fjende.

Dog er det en fordel for virksomhedernes likviditet, at feriepengene trækkes senere end lønnen. Den fordel kan dog umuligt opveje de mange ulemper med bureaukrati og administration, der især er for de mindre virksomheder. Feriepengesystemet er en unødvendig administrativ byrde og formynderisk og umyndiggørende over for os borgere. Det er et system, som kun bureaukrater bør holde af. Lad os derfor afskaffe det og i stedet udbetale de 12,5 pct. som tillæg til lønsedlen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Balladen om Niko Grünfeld

Jens-Kristian Lütken
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret

Blog: Er de markedsøkonomiske tiltag i den vestlige verden gået for vidt

Nauja Lynge
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen må få os til at overveje om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her