Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ordentlig kreditvurdering er påkrævet – også ved kviklån

En grundig kreditvurdering er vejen frem, når forbrugerne skal undgå at blive fanget i en stor gældsbyrde.

Med jævne mellemrum drøfter pressen, politikerne, interesseorganisationer og virksomhederne, om kravene til kviklåneselskaber skal strammes. Den seneste stramning var indførelse af en 48-timers betænkningstid for forbrugeren. Hensigten bag loven var »at give forbrugeren mulighed for at overveje lånebehovet og lånet og eventuelt afsøge markedet for alternative finansieringskilder.«

De nye regler gælder imidlertid kun for lån med en løbetid under tre måneder. Det har ført til, at mange udbydere af såkaldte kviklån nu har forlænget disse låns løbetid og dermed omgår politikernes hensigt med at give forbrugerne bedre mulighed for at tænke sig om, inden de optager et lån. Vi er enige med erhvervsministeren om, at der skal ses på, hvordan denne omgåelse kan stoppes.

Forbrugerrådet Tænk og Finans Danmark mener, at en ordentlig kreditvurdering er vejen frem, når forbrugerne skal undgå at blive fanget i en stor gældsbyrde. Låneudbydere, forbrugere og samfund har alle en fælles interesse i, at kun de, der kan tilbagebetale et lån, får et lån. Hvad enten det er i banken eller hos et kviklåneselskab.

Al långivning skal bygge på en ordentlig kreditvurdering. Det kræver lovgivningen også.

Der er selvfølgelig situationer, hvor det at tage et mindre lån er en fornuftig økonomisk beslutning, f.eks. hvis forbrugeren har brug for at få en computer til at færdiggøre sin uddannelse. Eller hvis man pludselig står uden tag over hovedet og skal have hjælp til indskud til en ny lejlighed.

Desværre er der også situationer, hvor forbrugere får optaget unødvendige og dyre lån, de ikke kan tilbagebetale, og derfor ender i en økonomisk ruin og med en anmærkning som dårlig betaler hos RKI.

Når et kviklåneselskab eller en bank skal yde et lån, skal de se på, om kunden har evnen og viljen til at betale lånet tilbage. Det kaldes en kreditvurdering. Jo større lånet er, jo længere ned i kundens økonomi skal udlåner. En ordentlig kreditvurdering er alfa og omega for udlåner. Også for forbrugeren. Det sikrer, at lånet passer ind i økonomien og øger sandsynligheden for, at lånet kan blive tilbagebetalt.

Loven fastlægger, at forbrugerens kreditværdighed skal vurderes på grundlag af fyldestgørende oplysninger. Fyldestgørende oplysninger er f.eks. forbrugerens seneste lønsedler, budget, seneste årsopgørelse fra Skat og kreditinformation fra relevante debitorregistre som f.eks. RKI.

Er forbrugeren allerede registreret i RKI, betyder det, at forbrugeren ikke har betalt sine regninger eller afdraget som aftalt på et lån. Så skal der siges nej til yderligere lån. Dertil kommer, at bankerne har en pligt til at sætte sig grundigt ind i den enkelte forbrugers økonomiske forhold og rådgive forbrugeren.

Derfor opfordrer Forbrugerrådet Tænk og Finans Danmark forbrugerne til, at man taler med banken, hvis man har brug for et lån. Banken vil sammen med forbrugeren gennemgå økonomien og finde en løsning, hvis det er muligt. Siger banken nej, skal forbrugeren overveje grundigt om et dyrt kviklån er den rigtige løsning.

Hvis banken har sagt nej – så er det et klart signal om, at økonomien ikke kan bære det. Og da slet ikke hvis renten og omkostningerne er så høje som på et kviklån. Det bedste råd vil i stedet være at spare lidt op hver måned, så man kan vise banken, at man faktisk er fornuftig med sine penge og kan tilbagebetale et eventuelt nyt lån.

Et lån uden ordentlig kreditvurdering kan være starten på en stor gældsbyrde. Det er hverken i låneudbydernes, forbrugernes eller samfundets interesse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Eliten lider af mentale synsforstyrrelser
Niels B. Larsen
De andre civilisationer i huntingtonsk forstand er i større eller mindre grad inderligt indifferente over for de vestlige idealer.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Løkke og vennerne i hårdt angreb på danske lønmodtagere

Christian Rabjerg Madsen
Regeringen erkender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov at ansætte ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kroner om året. Og danske lønmodtagere skal i femtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere.

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Kram og en fryd for øjet: Danske klassikere slår high tech på den lange bane
Dansk møbeldesign er noget helt særligt, og det ved både Danmark og det store udland. Designikonerne er populære i tidens retrobølge, og dansk møbeldesign bliver en slags modtrend til high tech, mener ekspert. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her