13 smarte genveje: Udnyt spildpladsen i køkkenet

Hvordan bruger du indhakket eller de svære vinkler i køkkenet optimalt? Få 12 gode tips til at udnytte spildpladsen her!

Artiklens øverste billede
Foto: Nathalie Priem Photography

I alle køkkener - og specielt de små af slagsen - er det afgørende, at hver eneste centimeter bliver brugt fornuftigt, hvis der skal være plads til alle køkkenelementer og plads til at lave mad. Det kan dog være noget af en udfordring og kræver stor planlægning! Og ofte vil der stadig være spildplads, som ikke bliver udnyttet til fulde. 
Vi har derfor samlet en række gode råd, som alle illustrerer, hvordan du ved at tænke i alternative løsninger kan få brugt de døde kvadrat- og kubikmeter i dit køkken og få langt mere plads til at brede dig, når du laver mad. 

1. Høje hylder i stedet for skabe

Overskabe i køkkenet med låger kan virke som en god idé til at skjule køkkenrod. Men oftest vil skabe give mindre opbevaringsplads end hylder. Selv om du tænker, at det bliver et mareridt at holde orden i alle dine køkkenting, så vil tværgående hylder der fylder hele køkkenvæggen, se langt mere organiseret ud end skabe, selv når indholdet på hylderne ikke står snorlige.

Foto: Alexander White

Få tips til at arrangere åbne hylder i køkkenet

Det smarte ved hylder er, at du kan udnytte hjørnerne i køkkenet, hvor et køkkenskab vil give langt mindre rummelighed, hvis det også skulle placeres i et hjørne. Tørvarer og andre ting, der er mindre dekorative at se på er dog bedst at gemme i skuffer, men køkkengrej og service gør kun køkkenet hyggeligt og personligt, når det står fremme.

Foto: Camilla Stephan

2. Udnyt loftet

Det er de færreste, der bruger deres lofter til opbevaring. Men lige i et lille køkken kan det være ret smart at få placeret et par ting i loftet, så der bliver skabt mere plads til madlavning. I dette lille køkken har man sat en stang op i loftet og hængt potter og pander ned fra stangen. En praktisk og dekorativ løsning.

Det kunne også være, at man havde brug for mere opbevaring i køkkenet, men døjede med begrænset vægplads. En løsning som denne med en reol, der hænger ned fra loftet giver rigtig meget ekstra opbevaring til køkkengrej over en kogeø.

3. De små detaljer

Selv de mindste indhak i dit køkken kan bruges og tilføre værdi. Beklæd eksempelvis bagsiden af dit køkkenskab med tavlelak, og skab en ugentlig kalender, hvor I kan skrive jeres aftaler ned med kridt.

Læs også: Sådan skaber du mere opbevaringsplads i et lille køkken

4. Brug rørene

Har du også et par mindre kønne vand- eller gasrør, der snor sig igennem køkkenet, så prøv at fokuser på deres potentiale til at kunne opbevare ting. Her kunne man hænge de tunge, store gryder og pander, så der bliver skabt mere plads i underskabene til andre køkkenelementer.

5. Skab mere bordplads

I små køkkener er det ofte bordplads, man mangler mest af, når der skal laves mad. Det er der dog råd for. Ved at dække din køkkenvask til med en træplade, får du et ekstra område til at stå og snitte grøntsager. Samme metode kan bruges ved et komfur med en specialbygget plexiglas plade. Sætter du hængsler i pladen kan du nemt at tage den op og ned, alt efter om du skal bruge komfuret eller forberede maden.

Foto: Barslund-indret

Få tips til at designe den perfekte køkkenø

Du kan også udnytte døde vægge i dit køkken til at montere en lang bordplade, så man fordeler arbejdsstationerne lidt flere steder rundt i køkkenet. Så længe bordpladen er smal, står den ikke i vejen, når du ikke bruger den.

6. Udnyt kringlede vinkler

I små køkkener er det med at udnytte hver en krog og vinkel, hvis opbevaringen skal være helt i top. Selv de mest kringlede vinkler kan faktisk give værdi. Se bare på dette køkken, hvor man har placeret en smal reol, der passer perfekt i det lille hjørne.

7. Vær kreativ med indhakkene

De fleste køkkener har et par besværlige indhak, der ikke rigtigt har noget formål. Men selv et indhak på blot 10 cm kan bruges fornuftigt i et køkken, hvis du er kreativ. Her har man fået lavet en vinreol med plads til vinflasker, der ligger to og to ved siden af hinanden, men det kunne også være et endnu mindre indhak, som kunne opbevare skærebrætter eller andre smalle genstande.

Læs også: 8 tips til opbevaring - udnyt hjemmets døde områder

Foto: Lauren Rubin Architecture

I nogle køkkener er det også muligt at skabe sine egne indhak, der giver god mulighed for opbevaring. Et eksempel som i dette køkken, hvor man har indbygget en smal reol med hylder langs dørkarmen, er en rigtig god løsning, der udnytter rummets højde og spildpladsen omkring døren optimalt.

8. Brug væggene

Hvis du ikke har overskabe i dit køkken, er det bare med at få skabt så mange opbevaringsløsninger som muligt på væggene. Udover tværgående hylder kan stænger med kroge til gryder, pander og skærebræt være en god idé. Eller små kroge til at hænge kopper på.

Mere inspiration til retro køkkener

Foto: Dysign AB

Tænk hele tiden i løsninger, der kan få dit køkkengrej væk fra selve køkkenbordet, så du kan brede dig mere ud, når du laver mad.

Læs også: Ekspertens råd - sådan udnytter du hjemmets kubikmeter til opbevaring

Foto: Interior Define

9. Op i højden

Hvis du står og skal til at have helt nyt køkken og ikke ønsker åben opbevaring, skal du bruge rummets højde bedst muligt. Det kunne være med køkkenskabe, der går hele vejen op til loftet inklusiv sokkelskuffer helt nede ved gulvet.

Læs også: Optimer opbevaringen med fikse køkkenskabe - her er 16 varianter

Foto: Laura Lakin Design

10. Opbevaring og siddeplads

Det er ikke alle køkkener, der har en integreret spiseplads, men er det tilfældet hos dig, er det smart at anskaffe sig bænke, der kan opbevare køkkenting. Enten med skuffer under bænken eller med et låg, der kan åbnes fra toppen. Her kan du placere køkkengrej, du sjældent bruger, men som alligevel ikke skal stilles helt af vejen.

11. Væk med de tunge håndtag

Du tænker muligvis, at det ikke har den store effekt, om der er håndtag eller ej på dine køkkenskabe. Men ved at have grebsfri låger og skabe, især i et lille køkken, undgår du at sidde fast med dit tøj, når du laver mad. Og optisk vil det også give mere rummelighed, at der ikke stikker håndtag ud. Gå efter køkkenskabe- og låger med skjulte greb eller med push-funktion.

Foto: Betsy Lombram

12. Indret siddepladser

Det kan være rigtig hyggeligt at integrere et par siddepladser i køkkenet, hvor børnene kan spise deres morgenmad i hverdagen, eller hvor der kan hygges, mens maden forberedes. I stedet for at lade din bordplade stoppe ved køkkenets ende, kunne du få lavet den en meter længere, som i dette køkken, så der er plads til to spisepladser. Det kunne også være en udtræksplade under køkkenbordet, der kunne trækkes ind og ud efter behov.

Hvis du har niveauforskelle i køkkenet, kunne også det være en oplagt siddeplads.

Læs også: 10 måder at tilføje en spiseplads i dit køkken

Foto: Chris Snook

13. Udnyt vinduet

Selvfølgelig er det dejligt at have vinduer i køkkenet, så det naturlige lys kommer ind. Men vinduer optager meget plads, hvis køkkenet i forvejen ikke er særligt stort. Derfor handler det om at udnytte kubikmeterne ved vinduet til andre køkkenformål. Det kunne være en hængende urtehave som her, eller hængende krukker med plads til bestik og mindre køkkengrej.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.