Ekstra regning for solceller i 2017

Energinet.dk har lavet ny måde at opgøre solcelleejeres brug af højspændingsnettet på, og det giver solcelleejere en årlig ekstraregning fra 2017. Danske Solcelleejere er klar til retssag.

Artiklens øverste billede
Solcelleejerne skal fra 2017 betale for brugen af højspændingsnettet, når de trækker strøm til deres husstand, mener Energinet.dk. Det kan koste ejerne 300-400 kr. om året. Foto: Torben Klint

Solcelleejere får fra 1. januar 2017 en ekstra udgift på 300-400 kr. om året, hvis Energitilsynet godkender en ny måde at udregne deres brug af højspændingsnettet.

Tidligere har solcelleejere kun betalt for nettobrugen af højspændingsnettet, der i nogle tilfælde kan blive til ganske få kilowatttimer på årsbasis. Fremover skal solcelleejerne også betale for brugen af højspændingsnettet, når de trækker strøm til deres husstand.

LÆS OGSÅ: Beskatning af solcelleanlæg

Andre forbrugere betaler for solceller

- Som det er nu, betaler andre elforbrugere for solcelleejernes brug af transmissionsnettet, så vi vil ændre fordelingen, så alle solcelleejerne komme til at betaler for deres brug. Det handler ikke om, at vi skal tjene flere penge, men om at fordele omkostningerne rimeligt, siger Marianne Hansen, økonomidirektør i Energinet.dk, der står for drift og vedligehold af højspændingsnettet til Bolius.

Solcelleejere skal betale 300-400 kr. om året for brug af højspændingsnet

Prisstigningen omfatter den såkaldte net- og systemtarif, der i 2016 er 8,2 øre pr. kWh. For de solcelleejere, med installationstilsluttede anlæg og årsnettoafregning, der ikke har en fjernaflæste måler, men en ældre drejeskivemåler, der kører baglæns ved overskudsproduktion, vil Energinet.dk opkræve en standardbetaling for net- og systemtarif baseret på et gennemsnitligt årsforbrug.

Ekstraregningen beregnes for et årsforbrug på 5.000 kWh minus 20 procent i skønnet egetforbrug, når husstanden trækker strøm direkte fra solcelleanlægget. Her vil ekstraregningen blive 300-400 kr. årligt.

Ordningen omfatter den store gruppe af solcelleejere med time- og årsnettomålerordningen, inklusive den ”gamle ordning”, der gælder for ejere, der har bestilt deres anlæg inden 19. november i 2012.

Marianne Hansen understreger, at de ekstra penge, som solcelleejerne skal betale, fuldt ud vil blive anvendt til sænke net- og systemtariffen for de øvrige danske elforbrugere.

LÆS OGSÅ: Tilskudsordninger og økonomi ved solceller - før og nu

Energitilsynet skal godkende ny prisberegning

Den nye ændring har netop været i høring hos brancheorganisationer og solcelleejere. Nu skal Energitilsynet godkende den nye prisberegning, inden den vil gælde fra 1. januar 2017.

Danske Solcelleejere: Vi skal ikke betale

Elforsyningsloven pålægger energiselskaberne at sætte prisen ”efter rimelige, objektive og ikke-diskriminerende kriterier” i forhold til omkostningerne. Det er ikke sket her, siger Michael Hvitfeldt, formand for Danske Solcelleejere, der er stærk modstander af de nye ekstraomkostninger og mener, at Energinet.dk ikke har dokumentation for, at prisstigningen er berettiget.

- Energinet.dk har ikke noget at gøre med solcelleejernes strøm, for vores strøm kommer aldrig op i højspændingsnettet og der er ingen dokumentation for, at vores strøm kommer op i højspændingsnettet, siger Michael Hvitfeldt.

Danske Solcelleejere klar til retssag mod Energinet.dk

Hvis Energinet.dk tvinger solcelleejerne til at betale de nye priser, vil han anlægge retssag mod Energinet.dk.

- Vi vil søge fri proces, for elprisen har almenhedens interesse. Der er godt 100.000 el-forbrugere i Danmark, som er ramt af dette, så det vejer tungt i det danske system, hvis vi går i gang, siger Michael Hvitfeldt.

Energinet.dk: Solcelleejere bruger også højspænding

Marianne Hansen afviser kritikken fra Danske Solcelleejere. Hun forklarer, at der er mulighed for at klage til Energitilsynet, og ender det op med en retssag, må Energinet.dk forholde sig til det.

- Den ekstra tarifbetaling skal dække udgifterne til højspændingsnettet, når solcelleejerne trækker strøm fra nettet. Ofte bliver den strøm, de skal bruge, når solen ikke skinner, produceret langt væk, fx på store kraftværker eller havvindmøller. Her bruger solcelleejere højspændingsnettet på lige fod med andre el-forbrugere, siger Marianne Hansen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.