Fra forladt bondehus til unikt fristed

Det 200 år gamle bondehus på Lanzarote er blevet renoveret med stor passion, hvor upcyclede møbler og naturmaterialer sørger for at bevare stedets originale ånd intakt.

Artiklens øverste billede
Den vilde natur med kaktusser, agave og alle de andre planter, der lever i det tørre landskab, har fået lov til at træde i karakter omkring det hvide hus.

Det 200 år gamle bondehus på Lanzarote er et smukt syn for øjnene, som det ligger midt i en nationalpark. Placeret midt imellem et stort, sort lavafelt og omgivet af rødbrune kratere, skuer huset over hele dalen, og det var dette bjergtagende, næsten måneagtige landskab, som først tiltrak designerparret Attila F. Kovács og Zsuzsa Megyesi og fik dem til at rykke fra Budapest til Lanzarote.

Kig ud over dalen fra gårdhaven. Herinde får den vilde natur lov til at gå igen, dog i form af kaktusser i potter.

Det rå, sorte vulkanske terræn på midten af den kanariske ø og dens magiske vingårde udgjort af tusinde små kratere med vindruer i midten gav dem en fornemmelse af, at stedet havde en særlig tiltrækkende mystik omkring sig.

En eksotisk overraskelse

En dag, da parret bladrede igennem et magasin, stødte de tilfældigt på en artikel om Lanzarote og blev straks fascineret af de cirkelformede vandingssystemer i den sorte, vulkanske jord, som sørgede for vand til øens vingårde.

Et lille kighul, hvis man får lyst til at nyde udsigten endnu engang.

»Det lignede store kunstværker i landskabet. Det fascinerede os virkelig, så vi besluttede os for at besøge øen,« fortæller Zsuzsa Megyesi.

Hun har boet i Los Angeles, USA, i mange år, så det overraskede hende at opdage et så eksotisk sted så relativt tæt på Ungarn.

»Jeg har altid drømt om at bo et sted, hvor jeg var omgivet af palmetræer og med både havet og ørkenen tæt på. Her på Lanzarote kan jeg rulle vinduet ned i min bil og indånde den samme duft af eucalyptus som i Palm Springs,« siger hun og fortsætter:

»Byen har også den der nordafrikanske stemning, som jeg bare elsker.«

Fra terrassen er en bjergtagende udsigt over de røde bjerge og det ”månelandskab”, der i første omgang forførte Attila F. Kovács og Zsuzsa Megyesi.

Et tilfældigt, men afgørende møde

Zsuzsa Megyesi og Attila F. Kovács var fortryllede af øens fantastiske landskaber fra første færd og blev ved med at komme tilbage i jagten på deres eget lille fristed på øen. Den er mange steder uudviklet og beskyttet, takket være kunstneren César Manriques indsats i 1960’erne – han var i øvrigt gode venner med den legendariske kunstner Andy Warhol. Derfor er det at bygge et hus, og i det hele taget blot at købe et hus på Lanzarote ikke nogen nem opgave. Men parret havde heldet med sig. Under et af deres besøg vandrede de rundt i landsbyerne i nationalparken Timanfaya, og her fik de øje på et gammelt bondehus oppe på en bakke. De forhørte sig rundt omkring, men det lod ikke til, at huset var til salg. Indtil de en dag mødte en, der kendte ejeren og endda havde nøglen og kunne vise dem rundt i huset. Der viste det sig til alt held, at det faktisk var til salg.

Lanzarote er kendt for de rå, men smukke vulkanlandskaber, og parret elsker at bo midt i naturen.

Og således skete det, at deres drøm blev til virkelighed, og i dag kan Attila F. Kovács og Zsuzsa Megyesi endelig kalde Lanzarote for deres andet hjem.

Livet i huset er simpelt. På grund af de rigide byggeregler i nationalparken, er der lagt elektricitet ind. Den strøm, de skal bruge, kommer fra solceller, og det vand, de skal bruge, må de samle op på den gammeldags måde: fra regnvand.

Et nærmere kig ned i dalen afslører, at der er naboer i vulkanlandskabet. Men de er dog alligevel et godt stykke fra huset på bakketoppen.

»Vi foretrækker det på den måde, i kontakt med og med respekt for naturen. Vi er meget mere opmærksomme på affald nu, og det har også ændret den måde, vi lever på hjemme i Budapest,« siger Zsuzsa Megyesi.

Rustik med et tvist

Selve huset er bygget af lavasten, og indvendig er der en huleagtig, rustik stemning, som parret har efterladt uberørt.

De oprindelige døre er bevaret - denne har en sjov detalje med en luge, der kan åbnes. Måske det, der nu er soveværelse, engang var en stald?

»Jeg elsker, at man kan se, at huset er håndlavet. Du kan se håndaftrykkene fra de mænd, der har bygget det,« siger Zsuzsa Megyesi.

Strukturmæssigt har de gjort meget lidt ved huset. De tilføjede seks ovenlysvinduer, og den ældgamle gulvbelægning bestående af terrakottafliser og lakeret fyrretræ er blevet erstattet med sort, hvid eller grå cement i hele huset.

»Vi bestilte en så stor mængde cement, at de blev ved med at spørge os i forretningen, om ordren var korrekt,« siger Zsuzsa Megyesi og griner.

Udenfor er huset holdt enkel i hvidt og sort, men indendørs kommer der mere knald på farverne.

Jeg elsker, at man kan se, at huset er håndlavet.

Zsuzsa Megyesi

Under renoveringen har parret formået at bevare og respektere bondehusets oprindelige identitet, samtidig med at de har tilført deres eget moderne tvist og indrettet med specialbyggede møbler af genbrugsmaterialer. Gamle frugtkasser, som de har fundet rundt omkring på øen, er for eksempel blevet forvandlet til farverige og grafiske køkkenskabe, og et gammelt, brunt spisebord, som de tidligere ejere lod stå i huset, er blevet malet sølvfarvet og har fået et nyt liv – en dateret gyngestol er også blevet fornyet med et par penselstrøg sølvmaling. De to loungestole på terrassen har parret fået bygget ud af en gammel palle, og en gammel kommode i køkkenet har fået en ny, fantastisk dyb neonblå farve.

»Vi har brugt hverdagsting og objekter, som vi har fundet her på øen, som vi så har renoveret og placeret i indretningen på en legende måde,« siger Zsuzsa Megyesi.

På terrassen sørger træer for, at familien kan komme i ly for solen, men der er naturligvis også en par solsenge, hvor de kan nyde de kanariske solstråler.

De malede derudover alle træbjælkerne i loftet enten mosgrønne, hvide eller sølvfarvede, og væggene, der oprindelig var hvide, har fået en bred, pink stribe i køkkenet og stuen for at definere rummet samt give det et mindre rustikt look.

Personlige detaljer

Det rustikke udtryk går igen i badeværelset, hvor også Zsuzsa Megyesis forkærlighed for det nordafrikanske kommer til udtryk. Cementen i rummet efterligner nemlig den typiske marokkanske vægbeklædning, marokkansk tadelakt, som er en form for skurret kalksten. Attila F. Kovács pressede møjsommeligt en ske ned i gulvet for at give det det rette autentiske look og lavede også gulvet i brusekabinen ud af sorte småsten, som han havde samlet på den nærliggende strand.

I køkkenet har parret ligesom i stuen malet en bred, pink stribe, der har til formål at definere rummet samt at få de rå vægge til at fremstå mindre rustikke.

Alt i alt er Zsuzsa Megyesi og Attila F. Kovács’ hus på Lanzarote et hjem fuld af karakter og i samklang med husets historie og de lokale omgivelser.

»Vi ville gerne have, at huset skulle være personligt og fyldt med hjertevarme,« siger Zsuzsa Megyesi og slutter:

»Det er virkelig et specielt sted, fyldt af fantastiske energier. Bare det at sidde på terrassen og nyde udsigten er nok til at genstarte dig fuldstændig. Når vi er her, får vi tømt vores hoveder helt og aldeles og vender tilbage til Budapest med friske ideer.«

Ved solopgang og solnedgang hopper hun i sine flamenco-sko og går ned ad bakken til gesimsen for at øve sin dans på en lille scene bygget af træpaller, med udsigt over de røde bjerge og den sorte jord på sin elskede ø. Det er i sandhed hendes paradishave.

Her bor:

  • Hvem: Attila F. Kovács og Zsuzsa Megyesi og deres datter Lili.

  • Attila F. Kovács har studeret arkitektur og design og har en baggrund i filmbranchen. Han har derudover vundet flere priser for sit museum samt diverse andre bygninger i Budapest.

  • Zsuzsa Megyesi har læst kunsthistorie og æstetik og har tidligere både været kurator i Los Angeles og arbejdet med indretning og styling for diverse kunst- og designmagasiner samt været art director  på Stilus Magazine.

  • Det ungarnske par har siden 2009 arbejdet  sammen i det fælles firma a+z design.

  • Se evt. mere på: www.a-z.eu.com

  • Hvad og hvor: 200 år gammelt bondehus i en  nationalpark på den kanariske ø Lanzarote.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.