Her er haveeksperternes top 10

Havedesignere, forfattere og planteskoleejere giver bud på de bedste vækster til haven.

Hvem ved vel bedre, hvad der rører sig på havefronten, end eksperterne indenfor det grønne område?

Havedesignere og landskabsarkitekter, havebogsforfattere og planteskoleejere. Da jeg bad en række af disse grønne mennesker om at give et bud på deres yndlingsplante og den bedste vækst til haven, var den gennemgående reaktion, at det ville være helt umuligt kun at fremhæve en eneste!

Men sådan var betingelserne. Det lykkedes at få alle til at pege på en enkelt, hvis egenskaber de hver især sætter pris på og anvender i deres arbejde. Det blev til mange forskellige bud på det allerbedste til villahaven, træer, roser, stauder, græsser og løgplanter. Læs eksperternes egne begrundelser for deres valg og lad dig inspirere.

Claus Dalby

Er haveentusiast og kendt over det ganske land af alle haveglade mennesker - fra sine mange bøger og TV-udsendelser.

Claus Dalby have-blogger på www.clausdalby.dk

»Rosen er absolut min yndlingsblomst. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig min have uden! Heldigvis trives roserne overmåde godt hos mig, men de bliver også passet med både vand og gødning og bliver i det hele taget nurset. Det gør, at de kvitterer med det mest overdådige flor. I sidste halvdel af juni og begyndelsen af juli blomstrer roserne om kap med stauder og sommerblomster, og jeg er næsten ikke til at drive ind. Jeg må have det hele med - duften, synet og frodigheden. Jeg har mange rosenyndlinge, men rosen over alle er ”Constance Spry”, som dækker gitterhegnet nede ved vejen. Igen og igen må jeg svare på, hvad den hedder. Og det forstår man godt, hvis man blot en gang har stiftet bekendtskab med den.«

Birgitte Busch




Er en erfaren havedesigner med mange private kunder. Hun er i bestyrelsen i Haveselskabets Frederiksberg afd. og desuden forfatter til bogen ”Design din have”.

www.haveogdesign.dk

»Mit valg er buksbom - Buxus sempervirens ”Suffruticosa”, klippet som kugle. Buksbom er en stedsegrøn busk, der let lader sig klippe i facon. Som andre stedsegrønne vækster bidrager den til en frodig og interessant have hele året. Den runde, stramme form gør kuglebuksbom til en rolig medspiller i det formmæssigt livlige staudebed. Flere kugler i samme bed fremhæver de mere opadstræbende og udbredte former hos f.eks. virginsk ærenpris, sølvlys, prydløg, græsser og hosta og giver øjet et roligt punkt at hvile på, når bedet betragtes. Også i den naturlignende have har den formelle buksbomkugle sin berettigelse, ved at fremhæve og bryde den mere vilde beplantning og give den karakter.«

Kjeld Slot




Er landskabsarkitekt og har en stor, åben besøgshave, ”Ellipsehaverne”, der har været rammen om flere TV-udsendelser - hvor der afholdes forskellige arrangementer.

www.kjeldslot.dk

»Valget er faldet på mosebunke, Deschampsia cespitosa. Den findes i forskellige sorter, men de har alle sammen det samme graciøse præg over sig. De kan bruges i den minimalistiske have, på store flader, de er stringente i rektangulære bede og helt suveræne som romantiske ledsageplanter. Blomsterstandene skrider op igennem tuen i begyndelsen af juni og bærer sine stråfarvede toppe fra august og er særligt smukke med rimfrost til hen i december. Dens slægtninge gror i enge, i skovrydninger og lyse nåletræsplantager, men den vokser også fint i almindelig havejord. En nem plante, der giver stor effekt med minimal indsats.«

Isabella Smith




Er kendt for sine mange havebøger og TV-udsendelser. Hun er ejer af internetbutikken Isabella Smith med skønne livsstilsting til hus og have.

www.isabellasmith.com

»Mit valg falder på liljen Lilium, fordi den i modsætning til roser, latyrus og dahliaer er en overset blomst. Eller måske er ugleset et bedre ord. Danskere er bare ikke begejstrede for liljer, måske fordi de tit bliver brugt til begravelser, måske fordi de er lidt svulstige i det. Jeg synes, de er fantastiske: De er ikke sværere at dyrke end påskeliljer, de kommer igen i årevis, de er fuldt hårdføre, de bliver ikke angrebet af dræbersnegle, de dufter vidunderligt og holder virkelig godt, både i haven og i buketter. Som prikken over i'et er der noget magisk over, at man kan få så stor og eksotisk en blomst i haven bare ved at lægge et løg.«

Laila Sølager




Er en anerkendt havearkitekt, havebogsforfatter og foredragsholder. Hun skriver fast i Haveselskabets medlemsblad Haven.

www.have-ideer.dk

»Vælge én plante ud af den enorme mængde af livsbekræftende og skønne planter? Hmm - det er ikke nemt! Men det må blive et træ. Træer er fantastiske, fordi de optager så lidt plads ved jordoverfladen, men kun fylder i højden. Under de bedste træer kan der vokse meget andet grønt. I et træ er der masser af liv. Fugle og andre smådyr bor der, og vi andre får skønne oplevelser i løbet af et år - løvspring, blomster, frugter og efterårsfarver, hvis man vælger et godt træ, der kan det hele. Det kan et pæretræ. Ikke for bredt oppe i højden, tilpas langsomt voksende og med let løv, så der bliver nuancerede lysforhold i haven. Et ”Conference” pæretræ har alt: De smukkeste blomster, spisekammer for bier, saftige pærer de fleste år og glødende, smukke efterårsfarver.«

Anne Stine og Finn Bruun




Er ejere af planteskolen ”Anne Stine Stauder”. Her kan man finde mange af de mere specielle planter, som det ellers kan være svært at få fat i. Specialiteter indenfor stauder og græsser. www.annestinestauder.dk

»Vores yndlingsplante(slægt) er kvæsurt eller på latin Sanguisorba, som tilhører rosenfamilien. I naturen vokser de mest på fugtig jordbund, men de klarer sig godt i almindelig jord og endda tørt. Kvæsurt kommer op før ukrudtet og danner et tæt bladdække på cirka en halv meter i højden. Senere kommer blomsterne, der danser elegant over de små blade. Sanguisorba officinalis ligner mørke ”pletter i luften” og blomstrer tidligst. Sanguisorba tenuifolia fås både med oprette og hængende blomsterstande. De fås i farverne hvid til rosa til mørkrose og næsten sortrøde. Kvæsurt vælter ikke og er flot i enhver buket.«

Birgit Reimer

Er ejer af Caroline Mathildestiens Staudeplanteskole, der er en netbutik, som dog holder åbent på udvalgte weekender. Forfatter til bogen ”Stauder - 32 opskrifter på de smukkeste bede”.

www.mathildestien.dk

»Virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum, er en af mine yndlinge. Her er pryd og forandring gennem hele sæsonen. Først potente, gerne rødfarvede skud i april, så smukke blade i krans om stænglen, fulgt af mange små blomster i aks. I sandhed et ”godt spir” blandt andre høje stauder og græsser. De ranke stængler holder sig selv, og de afblomstrede frøstande har en ordentlig smuk struktur i vinterens visne kaos. Rådyr og snegle synes ikke om stauden. Virginsk ærenpris er et par år om rigtig at tage sin plads, men så holder den til gengæld meget længe.«

Jane Schul

Er en af landets mest anerkendte landskabsarkitekter og specialist i stauder. Forfatter til en lang række havebøger og medejer af tegnestuen Schul Landskabsarkitekter,

»En af mine oplagte plantefavoritter er dagliljen, Hemerocallis. Både til private haver og offentlige anlæg. Tidligt fremme om foråret, robust og konkurrencestærk, med dekorative, græsagtige blade, og så fås den i masser af farver (bortset fra blå). Den tåler sol og halvskygge, mange sorter dufter - og så er blomsterne tilmed spiselige! Dens navn antyder, at den enkelte blomst kun holder én dag. Til gengæld kommer der mange af dem, så blomstringssæsonen for flere af sorterne kan strække sig over måneder.«

Poul Holm Petersen

Er ejer af Overdam Planteskole, der leverer græsser til store dele af verden, og hvor man kan besøge stedets åbne showhaver og finde inspiration.

www.overdam.dk

»Som græsspecialist har jeg naturligvis valgt en græs som min ynglingsplante. Miscanthus er en fantastisk gruppe af græsser, der er kønne på mange årstider. De fleste tror, at de er kønnest om eftersommeren, når de står med deres grønne blade og kønne aks, men faktisk er det sidst på efteråret og om vinteren, de skiller sig mest ud. I modlys er aksene (blomsterne) helt selvlysende, og de gyldne blade er fantastiske på den tid, hvor andre stauder, buske og træer for længst har smidt bladene. Denne virkning har man, indtil de om foråret (marts) skæres ned. Miscanthus sinensis ”Malepartus” er nok min favorit.«

Marie-Louise Veber Paustian

Er havedesigner og har webshoppen MP Havedesign.

Hun holder foredrag og har skrevet bogen ”Den frodige have'”

www.mphavedesign.dk

»I min forhave står en oktober-kirsebær, en vinterblomstrende kirsebær Prunus subhirtella ”Autumnalis”. Her kommer jeg nemlig forbi hver dag, og fra mit stuevindue kan den også nydes. Fra oktober til maj pga. blomstringen, men sommerens lette, lancetformede løv og efterårets flammende nuancer gør også træet til en favorit. Når vinteren er mild, blomstrer det overdådigt ud ad de lange, spinkle grene. Kommer der mere end et par graders frost, forsvinder de skønne blomster for en stund, men der er masser af knopper på spring og lige klar til den næste milde periode. Alle burde have en oktober-kirsebær i haven!«

LÆS OGSÅ: Haven i maj

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.