*

Her er bedst at bo
Politik

Kristian Jensen kritiserer DF: »Protestparti på fløjen«

DF fører »ansvarsfri løftepolitik« skriver V-næstformand i en ny bog. Mærkelig måde at behandle os på, siger Kristian Thulesen Dahl.

I en ny bog lægger udenrigsminister og V-næstformand Kristian Jensen afstand til Dansk Folkepartis politik. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Dansk Folkeparti er et protestparti, der fører ansvarsfri løftepolitik.

Det skriver udenrigsminister og V-næstformand Kristian Jensen i en ny bog, hvor han kalder det »velgørende«, at DF har erklæret sig parat til at sidde i regering.

»Magtens åg vil komme til at hvile tungt på DF’s skuldre, og det vil være umuligt for dem at fortsætte deres nuværende ansvarsfrie løftepolitik,« skriver Kristian Jensen.

Bogen ”I Danmarks tjeneste” er Jensens bud på, hvordan Danmark udenrigs- og indenrigspolitisk skal navigere i en urolig verden.

På den hjemlige bane har Dansk Folkeparti de senere år arbejdet målrettet på at positionere sig som et midterparti. Men sådan ser Venstres næstformand ikke på det, afslører han i en beskrivelse af, at folketingsvalg er kommet til at handle om, hvad partierne ikke vil, i stedet for om hvad de vil.

»Hvis skyld er den nuværende situation? Socialdemokraterne og Venstre – de to traditionelle regeringsbærende partier – bliver udfordret af hver deres oprørske familiemedlemmer, i form af effektive protestpartier på fløjene: Alternativet og Enhedslisten til venstre. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til højre,« skriver Jensen.

Åben for DF i regering

Næstformanden har flere gange gennem årene udtrykt sig kritisk om Dansk Folkeparti, men i bogen anerkender han dog også, at partiet i 00’erne viste »politisk styrke og økonomisk ansvarlighed til at træffe de svære valg«.

Kristian Jensen starter indvandreropgør i blå blok

Samtidig åbner Jensen for første gang for et regeringssamarbejde med DF.

»Jeg ser det som en vigtig opgave at få de blå partier til at samarbejde, også gerne på sigt i en fælles blå firkløver-regering,« skriver Jensen og understreger, at det kræver større politisk enighed samt bred accept af, at »indflydelse kommer gennem kompromiser og ikke intern konfrontation eller profilering«.

Det er komisk grænsende til det tragikomiske, at nogle mener, at Danmark skal kræve den samme model som Storbritannien uden at vide, hvad det indebærer.
Kristian Jensen, udenrigsminister og V-næstformand

Flere steder i bogen lægger Kristian Jensen afstand til Dansk Folkepartis politik. Om flygtningestrømmen skriver han, at »løsningen er ikke at lukke grænser«, og selv om han anerkender behovet for strammere asylregler, understreger han, at »vi skal også passe på, at frygten for udlændinge ikke får os til at smide de værdier ud, som netop er danske«. Jensen fremhæver samtidig behovet for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

I forbindelse med Storbritanniens brexit har Dansk Folkeparti allerede krævet en folkeafstemning om en EU-tilknytning svarende til den, briterne ender med at få. Det giver udenrigsministeren heller ikke meget for:

»Det er komisk grænsende til det tragikomiske, at nogle mener, at Danmark skal kræve den samme model som Storbritannien uden at vide, hvad det indebærer.«

DF: Uforståeligt

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder beskrivelserne »helt skæve«.

»Det er en mærkelig måde at behandle et parti på, som har været den tætteste samarbejdspartner de seneste 15-16 år. Hver gang Venstre har haft brug for, at nogen trådte til og traf svære beslutninger, så var det Dansk Folkeparti, de kunne lave aftaler med – hvad enten det var strukturreform, skattereform eller oprydningsarbejdet efter finanskrisen,« siger Thulesen Dahl.

DF-formand skyder tilbage mod Kristian Jensen: Kom ind i virkeligheden

»Det er uforståeligt, at Kristian Jensen føler det behov. Det virker ikke, som om der er nogen synderlig refleksion i den beskrivelse, han har. Det minder mere om, at han har siddet lidt for sig selv i et for lukket lokale og glemt, hvordan virkeligheden ser ud. Måske baseret på sine egne oprindelige fordomme,« siger Thulesen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Danmark bør se mod øst

Anders Vistisen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i EU-Parlamentet
Det er på høje tid, at vi søger nye alliancer for at udøve indflydelse på EU’s retning.
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR Detektor vildleder

Morten Uhrskov Jensen
De må være klar over, hvor dårligt de ikke-vestlige efterkommere klarer sig.

Blog: Skønheden og uhyret

Mikael Jalving
Makronen skal redde os fra Le Pen, sådan som Clinton skulle redde os fra Trump.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her