*

Europa

Store grupper af mænd »omringede og forstyrrede« kvinder i Malmø nytårsnat

Flere sager om krænkelser er dukket op - svensk politi indrømmer, at den politiske korrekthed er blevet et problem for opklaringsarbejdet.

Flere sager om grupper af mænd, der stimler sammen om kvinder i nattelivet og krænker dem på mere eller mindre voldsom vis, er dukket op i Sverige.

I denne uge - halvanden uge efter nytårsaften - er det kommet frem, at politiet i Malmø nytårsnat oplevede flere tilfælde, hvor grupper på 8-10 mænd omringede og forstyrrede kvinder rundt om i byen.

»Vores patruljer afbrød flere af den slags hændelser nytårsnat - piger som blev omringet af store grupper, der bare hang ud på gaden,« siger Håkan Johansson, som var politiets indsatsleder nytårsnat, til Sydsvenskan.

Efter afsløring af svenske festivalovergreb: Retssag indledes nu mod 15-årig

Indsatslederen vurderer, at der var tale om flere hundrede unge mænd, der gik rundt og affyrede raketter. Til tider omringede og forulempede grupperne berusede unge piger, når de gik på gaden, og politiets patruljer måtte træde til for at hjælpe kvinderne.

Han understreger dog, at ingen af episoderne var så grove, at de er blevet anmeldt. Alligevel tager politiet situationen meget alvorligt.

»Det er et nyt fænomen, som vi ikke har set eksempler på tidligere. Når det nu foregår i Malmø, vækker det bekymring blandt folk, og det er vigtigt, at vi får alle informationer,« siger informationschef Lars Förstell fra politiet i Malmø til Expressen.

Selv om episoderne altså foregik natten til den 1. januar, er var det først en uge senere, at der blev optaget rapport - ifølge politiet fordi den vagthavende betjent ikke var på arbejde igen før fredag den 8. januar.

I overleveringerne fra de patruljerende betjente står der ifølge de svenske medier, at de pågældende grupper af mænd var »uledsagede fra Afghanistan«, altså mindreårige flygtninge«, men Håkan Johansson siger til Sydsvenskan, at det skøn udelukkende er lavet på baggrund af mændenes udseende, og at det ikke nødvendigvis behøver at være afghanere, der står bag.

Svensk politichef: Vi kunne måske have forhindret overgreb

Alt imens sagerne fra Sverige om krænkelser eller overgreb begået af mænd med udenlandsk baggrund fortsætter med at pible frem, har diskussionen i de seneste dage fået en helt anden dimension.

Det skete, da politichefen i Södermalm, Peter Ågren, i weekenden fortalte flere medier, at politiet havde visse udfordringer med at beskrive eventuelle gerningsmænds etniske herkomst. Forklaringen fra politichefen gik bl.a. på, at »fremmedfjendske kræfter« i Sverige kunne bruge oplysninger om udenlandske kriminelle i deres egen agenda.

Desuden er politiet hæmmet af, at mediernes politiske korrekthed ofte fjerner fokus fra selve forbrydelsen, hvis politiet vælger at offentliggøre en gerningsmands etnicitet, lød det fra politichefen.

»Hvis vi f.eks. går ud med et signalement, kan vi ikke beskrive det på den måde, så det kunne tolkes, som om vi hænger en bestemt gruppe mennesker ud. Det tager tid og energi fra os, at vi hele tiden skal forsvare os, når vi bliver beskyldt for at være racistiske og facistiske. Det er et problem for os, at medierne håndterer virkeligheden, som de gør, kan man sige,« sagde Peter Ågren søndag til Nyheter i Dag, et nyt svensk medie grundlagt af bl.a. den tidligere sverigedemokrat Chang Frick.

En række overgreb på unge piger ved en svensk musikfestival, som foregik både i 2014 og 2015, er først nu blevet offentligt kendte, fordi politiet både under og efter festivalerne undlod at fortælle offentligheden om episoderne. I sidste uge lovede den svenske rigspolitichef Dan Elisasson, at sagen ville blive undersøgt til bunds.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
International lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
  • Analyse: Hvem skal lede de franske socialister?

    Søndag er franskmændene kaldt i stemmeboksene for at pege på socialistpartiets præsidentkandidat. Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers, fortæller her, hvem og hvad man skal holde øje med. 
Annonce
International

Analyse: Hvem skal lede de franske socialister?

Søndag er franskmændene kaldt i stemmeboksene for at pege på socialistpartiets præsidentkandidat. Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers, fortæller her, hvem og hvad man skal holde øje med.
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
Analyse: Hvem skal lede de franske socialister?
Søndag er franskmændene kaldt i stemmeboksene for at pege på socialistpartiets præsidentkandidat. Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers, fortæller her, hvem og hvad man skal holde øje med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her