*

Indland

Flere børn læser bøger i fritiden

Læsning: Andelen af danske børn, der frivilligt læser bøger derhjemme, er steget siden 2000. Læseindsatsen i skolen har hjulpet, mener eksperter.

Andelen af børn, der frivilligt læser i en bog uden for skoletiden en eller flere gange om ugen, er på 10 år steget fra 56 pct. til 61 pct. Foto: Gregers Tycho

De seneste år er læsehesten blevet halt, og danske børn læser ikke længere andet end sms-beskeder og opdateringer på Facebook.

Sådan lyder det seneste kapitel i historien om den danske ungdom og dens læselyst.

Men ifølge en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, skal historien skrives på en ny måde:

Andelen af børn, der frivilligt læser i en bog uden for skoletiden en eller flere gange om ugen, er på 10 år steget fra 56 pct. til 61 pct.

Både mere og længere

Samtidig viser svarene fra de 1.999 børn i 3.-6. klasse i undersøgelsen, at interessen for at læse i fritiden i dag først aftager omkring 5.-6. klasse. Tidligere var det omkring 3.-4. klasse.

»Det er interessant, at samtidig med de digitale mediers indtog det seneste årti læses der mere på ugebasis i dag end for 10 år siden,« siger Stine Reinholdt Hansen, Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen.

Både eksperter i læsning og dansklærernes formand vurderer, at børnenes genfundne læselyst bl.a. skyldes det målrettede fokus på netop læsning, der har været i folkeskolen de seneste 10 år.

Mange folkeskoler har indført såkaldte læsebånd, hvor eleverne hver dag skal sætte sig ned og læse i en bog efter eget valg, og mange lærere er samtidig blevet efteruddannet som læsevejledere.

Den indsats har da også helt konkret ført til, at danske elever, som i begyndelsen af 00’erne klarede sig skidt i disciplinen læsning i de internationale undersøgelser, i dag klarer sig bedre.

Læseforsker Elisabeth Arnbak peger på, at læsning i fritiden er afgørende for at blive en god læser – og at klare læsekravene på en uddannelse.

»Når man læser længere skønlitterære tekster, får man mulighed for at fordybe sig og tilegne sig et stort ordforråd. Skal jeg give danske børn og unge ét godt råd, så er det: Læs nogle
bøger.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her