Portugal lokker med bølger og byliv

Portugal er overset af danske campister. Men nord for Lissabon lokker Guincho stranden.

Artiklens øverste billede
Der er langt i bil til Portugal. Fra grænsen til den skønne campingplads ved den berømte Guincho strand er der ca. 3.000 km. Billedet viser indkørslen til pladsen. Foto: Jens Høy

Langt de fleste danske campister, der kører langt, vælger Frankrig, Italien eller Spanien. På den måde gør de ligesom ”almindelige” ferierende danskere - de vælger Portugal fra.

Det virker besynderligt, for landet byder på masser af natur, et fornuftigt vejnet og et prisniveau, der er langt lavere end eksempelvis Frankrig.

Indrømmet, der er langt til Portugal, men har man besluttet sig for en seriøs tur med campingvogn efter bilen, så er området omkring Lissabon et besøg værd. Det generelle niveau på pladserne i Portugal er mest i mellemklassen, og der er stor forskel fra region til region. De fleste pladser ligger ud mod kysten ved Atlanterhavet.
 

Porto et must

Et besøg med campingvogn i Portugal bør som minimum omfatte den fantastiske by Porto, der ligger charmerende ved udmundingen af Douro-floden. Byens historiske centrum er på UNESCO's verdensarvsliste, og er man i området, er byen et must. Både på grund af den smukke beliggenhed, de mange portvinshuse og den romerske besættelse, der grundlagde byens betydning som udskibningshavn.

Fra Porto er der knap 380 km ned til hovedstaden Lissabon. Vejene er gode med motorvejen som den foretrukne rute. På vej til Lissabon kan man fint gøre en tur ind til det katolske valfartssted Fatima. Her er en imponerende plads foran kirken, der er på størrelse med pladsen foran Peterskirken i Rom. Har du tid, så besøg også den idylliske, gamle middelalderby, Óbidos.

Kør rundt om Lissabon

Lissabon ligger flot og smukt ved Tejo-flodens udløb. Med sine mange imponerende palæer og smukke pladser bærer byen præg af den store kolonitid, hvor portugiserne regerede verden over. Lissabon er ikke velegnet til, at man kører ind med campingvogn, for trafikken er kaotisk, og man risikerer at ende i den gamle bydel med meget stejle og smalle gader, som for de fleste vil være et rent mareridt. Med campingvogn bør man holde sig nord eller syd for byen.

Gode strande til børn

Det oplagte udgangspunkt syd for byen er Setúbal-halvøen, der ligger på den anden side af Tejo-flodens udløb. Med beliggenhed helt ned til vandet ved Costa da Caparica er Orbitur Caparica-campingpladsen meget populær om sommeren. Kommer du i weekenden, så overvej dog pladsen, for Setúbal-halvøen får hver weekend en invasion af besøgende fra Lissabon.

Selve pladsen har flot natur, og de store sandstrande trækker mange mennesker. Det er værd at bemærke, at strandene her er velegnede til børn modsat kysten nordvest for Lissabon. Totalt er strækningen af strande på omkring 30 kilometer, og de er inddelt i forskellige kategorier. Har man familien med, så er de nordligste strande at foretrække, mens festniveauet stiger, jo længere man kommer mod syd.

Der er 250 turpladser og 150 faste pladser. Faciliteterne omfatter bordtennis, tennis og diskotek. Setúbal er en vigtig fiskerby med stor fiskekonservesindustri, især sardiner. Og her er mange enkle fiskerestauranter, hvor man får frisk fisk til få penge. Mange spisesteder har en lille trækulsgrill udenfor, hvor man steger fisken og på samme tid lokker kunderne til takket være den forførende duft af grillet fisk og udsigten til et køligt glas hvidvin. I den forbindelse er det værd at nævne, at Portugal de sidste 10 år har udviklet deres vine markant. Tidligere var landet mest kendt for perlende græsgrøn Vinho Verde, men de nye vine er langt mere internationale, og kvaliteten er høj til fornuftige priser.

Som Californien

Holder man af vild natur, er der ingen vej uden om området nordvest for byen. Specielt kyststrækningen nord for Cascais er fantastisk med barske klipper, store bølger og med en helt speciel stemning, der mest af alt minder om strækningen nord for Los Angeles.

På vandsiden er strækningen fri for dominerende byggerier, og landsiden rummer store områder, der er fredet.

Inden vejen svinger op i bjerge, ligger den verdensberømte Guincho Beach, der hvert år huser en afdeling af VM i surfing samt utallige lokale konkurrencer. Stranden er ganske enkelt fantastisk, og det blæser altid, så her bliver aldrig for varmt selv midt i august.

Kun 800 meter fra stranden ligger Portugals mest berømte campingplads Orbitur Guincho i udkanten af den lille by Areia. Der er tale om en af Portugals ældste campingpladser, og stemningen er meget international, da det er områdets eneste plads med ordentlige faciliteter.

Gennem de seneste par år er pladsen udvidet med nye hytter af forskellig størrelse, så har man ikke mod på den lange tur til Portugal med campingvogn, så kan man jo leje hytter. På hjemmesiden for campingpladsen tager hytterne sig meget flotte ud, men man skal være indstillet på, at de er opført i en slags plastmateriale, og at de ligger meget tæt. Det er også muligt at leje telte.

Beliggenheden tæt ved Guincho Beach er unik, og en spredt vegetation giver gode muligheder for at finde en plads med en vis form for læ. Det er vigtigt at huske på, at pladsen ligger så tæt ved kysten, at man ofte oplever, at der fyger sand ind på pladsen.

Hovedattraktionen er et meget flot pool-område med tilhørende bar og restaurant. Her kan udefrakommende gæster dog købe sig adgang, så derfor er her ofte ganske tætpakket, når det blæser for meget til at tage til stranden. Til venstre for Guincho Beach ligger også en række strande. Her er små strandbarer, der sælger både vådt og gode "Tosta Mista", der er en ristet sandwich med ost og skinke.

Hygge og lavere priser

Den lille by, Areia, har et hyggeligt lille torv og en håndfuld restauranter, der serverer traditionelle portugisiske retter og masser af frisk fisk. Vælger man restauranterne direkte ved Guincho Beach, får man lov til at betale tre gange så meget, men kan så også nyde udsigten til vandet og en international atmosfære.

Campingpladsen er det perfekte udgangspunkt for en tur ud til det kontinentale Europas vestligste punkt, Cabo da Roca. Selve Lissabon nås bedst med tog fra Cascais, hvilket tager 35 minutter. Turen ind til stationen i Cascais kan gøres med bus, men det tager lang tid, så en taxa til 8-10 euro er langt at foretrække.

Orbitor Guincho har omkring 800 turpladser og 300 faste pladser og er åben hele året. Samtidig er det den eneste campingplads vest for Lissabon med beliggenhed tæt på vandet. Orbitor-kæden godkender naturligvis det nye Camping Key Europe.

LÆS OGSÅ: Italiensk camping med sol og kultur

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.