Her kan du blive herre på eget slot

Drømmen er ikke uoverkommelig i Mecklenburg-Vorpommern med 2.000 slotte og herregårde.

Artiklens øverste billede
Selve slottet Ulrichshusen ligger smukt. Det udgør kun en lille del af heleslotskomplekset med både værelser og lejligheder.Der kommer gæster fra nær og fjern til såvel sommerens klassiske musikfestival som til øvrige aktiviteter - eller blot for at nyde området. Foto: Hanne Würtz

Bendix tuller rundt, over dørtrinnet, ned ad trappen og op igen, som småfolk på halvandet år gør. Han falder på halen, får et trøstende knus hos mor og begiver sig ud i verden igen - vil gerne fra terrassen ned på græsplænen til storesøster Vilhelmine på 3 ½ år og et par jævnaldrende størrelser, der sammen med deres forældre er på besøg. De finder småkravl i græsset og gynger i hængekøjen, der hænger i et mægtigt lindetræ midt på plænen.

Vi er i Gutshaus Rensow ca. 40 km sydøst for Rostock i Mecklenburg-Vorpommern, Tysklands nordligste delstat; ankom efter en halv times kørsel i hestevogn fra det nærliggende FerienGut Dalwitz - det meste af tiden ad sandede hjulspor gennem et bølgende landskab af vidtstrakte marker med lysende gule raps, korn der lige var kommet op og løg på snorlige rækker indrammet af læhegn med slåen i blomst.

Stor var forbavselsen, da vi - en håndfuld danske journalister - blev modtaget med et "goddag og velkommen" af parret Christina Ahlefeldt-Laurvig, 34 år, og Knut Splett-Henning, 41 år.

Han er tysker, men taler flydende dansk efter adskillige års ophold i Danmark. De købte herregården i 2002, men flyttede først ind i 2008 og har investeret tid, kræfter og penge på en hårdt tiltrængt renovering - et projekt der strækker sig et godt stykke ind i fremtiden.

2.200 slotte og herregårde

Gutshaus Rensow er et af Mecklenburg-Vorpommerns 2.200 slotte og herregårde, hvoraf adskillige kan dateres tilbage til 1200-tallet. Efter krigen blev herresæderne konfiskeret og ejerne fordrevet, og i DDR-tiden indrettedes der børnehaver, skoler, flygtningecentre og lignende i bygningerne, som i mange tilfælde også blev ombygget. De fleste var i en miserabel stand og kunne efter genforeningen i 1990 købes for en slik. Men forude ventede genopbygning og restaurering for tusinder af euro, for omkring 1.000 af herresæderne er fredede.

Mange med rødder i området og tilmed måske direkte efterkommere af ejerne af det slot eller herresæde, der havde været i slægtens eje i århundreder, ønskede ikke alene at vende tilbage til området men også at generhverve stedet. Det er der talrige eksempler på.

Også andre er velkomne til at købe, så hvis nogen blandt læserne har en drøm om at blive slotsherre/frue i dette venlige landskab få timers kørsel fra den dansk-tyske grænse, er det nu, drømmen kan realiseres for en overkommelig pris.

Til gengæld skal man være indstillet på, at renoveringen vil koste. Der er dog økonomisk hjælp at hente, forudsat man får udarbejdet en realistisk plan, så stedet i store træk føres tilbage til det oprindelige.
 

Herskabelig overnatning

Hen mod 300 af herresæderne er helt eller delvist indrettet som hotel, konferencecenter, ferielejligheder, restauranter med vægt på økologi og lokale råvarer, golf, wellness, ridning, fiskeri osv.

Delstaten er gennemvævet af ride-, vandre- og cykelruter gennem naturparker, langs vandløb og omkring de 2.000 søer, som har inspireret turistbrochurerne til betegnelsen "De tusind søers land" (ja, ligesom Finland). Flere hoteller stiller både cykler og robåde til rådighed, og på de største søer er der rute- og udflugtsbåde.

Der er ikke mange spor efter det hedengangne DDR - og dog. I enkelte landsbyer kan man stadig se bygninger til store kollektiver, der trænger til mere end en kærlig hånd, og gader med chaussésten er ikke fortid. De lægger en naturlig dæmper på trafikken.

Mecklenburg-Vorpommern er gammelt kulturland, f.eks. dateres delstatens hovedstad Schwerin til 1018. Rostock har Nordeuropas ældste universitet, grundlagt 1419, og Tysklands ældste kurbad fra 1793 ligger i Heiligendamm.

Der har i århundreder været tætte relationer mellem adelsfamilierne i Danmark og Mecklenburg-Vorpommern, og flere danske dronninger er hentet syd for Østersøen: Margrete Sprænghest (ca. 1230-1282), gift med kong Christoffer I, Sophie af Mecklenburg (1557-1631), gift med Frederik II, Louise af Mecklenburg-Güstrow (1667-1721), gift med kong Frederik IV og dermed dronning af Danmark-Norge, og endelig Alexandrine fra Mecklenburg-Schwerin (1879-1952), gift med Christian X og dronning Margrethe IIs bedstemor.
 

God plads og frisk luft

Delstaten har 1,7 mio. indbyggere fordelt på godt 23.000 km² og er Tysklands tyndest befolkede, har forholdsvis mange solskinstimer og kan prale af ren luft. Læg dertil 1.700 km kyst med dejlige sandstrande ud til Østersøen, så forstår man godt, at det i mange år har været et populært feriemål - tidligere for velhavere, nu for alle. Og ikke kun for dem, der har naturen som første prioritet. Det kulinariske trækker også. Således har delstaten de fleste af Østtysklands Michelin-stjerner, det lokale øl fra små bryggerier roses, og der sysles med produktion af den mousserende vin sekt.

Aktivitetskalenderen er omfattende med en lang række tilbud under sloganet "Natur er kultur, kultur er natur". Der er musikfestivaler med både jazz og klassisk musik, koncerter, opera og teater i det fri, kunstudstillinger, museer, kapsejlads, træf for sejlbåde og veteranskibe samt ikke at forglemme de traditionsrige julemarkeder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.