Hunden kan ramme dig med 700 kilo fra bagsædet

En løs hund i bilen udgør en stor sikkerhedsrisiko.

Artiklens øverste billede
En løs hund i bilen kan skabe megen ravage. Foto: Colourbox

Bilen er pakket, og I har sat kursen mod sommerhus, afslapning og hygge. På bagsædet hygger børnene sig med familiens firbenede medlem.

Men hvis I laver en pludselig opbremsning, kan det få fatale konsekvenser, hvis Fido er placeret frit på bagsædet.

- Hvis du bliver ramt i nakken bagfra af din hund, så kan det slå både dig og hunden ihjel, fortæller Birgitte Ringbæk, som er kommunikationschef hos If Skadeforsikring.

Der er ikke nogen lovgivning på området, men man bør altid sikre sin hund med sele eller placere den i et fastspændt bur. For både chaufførens, passagerernes og hundens sikkerhed.

- Uanset om det er en hund på 6-7 kilo eller 15-20 kilo, så er den vægt, du bliver ramt med, mange gange forøget i takt med din hastighed, forklarer Birgitte Ringbæk.

Det betyder, at en lille hund på seks kilo vil ramme dig med en vægt på 240 kilo ved en kollision med 50 kilometer i timen.

Og er farten 90 kilometer i timen ved kollisionen, så svarer hundens vægt til 768 kilo ifølge tal fra If Skadeforsikring.

Om man skal vælge en sele eller et bur til hunden, afhænger af, hvad hunden er tryg ved og vant til, fortæller Jens Jochumsen, som er familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Er der børn på bagsædet, vil de sandsynligvis synes, det er hyggeligt, at have hunden liggende imellem sig - fastspændt med en sele.

Selen skal være købt særligt til formålet.

- Det handler om at finde den sele, der passer bedst til hunden. Den skal være justerbar og holde hunden fast ved behov, siger Jens Jochumsen og fortsætter:

- Hunden kan ligge afslappet på sædet i bilen med selen på, men ved hård opbremsning er man sikker op, at den ikke bliver kastet rundt i kabinen.

Har man en lille hunderace, kan man også bruge et transportbur. Her er det bare vigtigt, at selve transportburet kan spændes forsvarligt fast i bilen.

Når man vælger et bur til hunden, skal det have en størrelse, så den lige kan ligge og stå op derinde. For jo større buret er, jo større er risikoen for hundens sikkerhed.

- For hvis der er en hård opbremsning, bliver dyret kastet til den anden ende af buret.

At have hunden i sele eller i et bur er også en fordel, når man åbner dørene igen. For hvis hunden fiser ud ad døren på en tysk rasteplads, risikerer man, at den bliver helt forvirret og stikker af.

Sørg for, at hunden har fået snor på, før den bliver lukket ud.

/ritzau fokus/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.