*

Politik

Støjberg til EU-Kommissionen: Grænsekontrol virker

I et brev til EU-Kommissionen fastslår Inger Støjberg, at grænsekontrollen virker. Færre søger asyl i Danmark.

Den svenske id-kontrol og danske grænsekontrol har tilsyneladende bremset lysten til at søge asyl i de to lande. Foto: Benjamin Nolte/AP

- Den danske grænsekontrol ser generelt ud til at have reduceret antallet af personer, der kommer ind i landet. Og siden grænsekontrollen blev introduceret, er antallet af asylansøgere faldet.

Sådan lyder det i et brev fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til EU-Kommissionen.

Dermed stiller den danske minister sig fuldt ud bag den midlertidige grænsekontrol. En foranstaltning, som EU-Kommissionen ellers ser med skepsis på.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, har tidligere fastslået, at den danske grænsekontrol skal slutte igen hurtigst muligt - og gerne inden for få uger.

Men brevet fra Inger Støjberg til kommissionen kunne tyde på, at Danmark igen vil vælge at forlænge den midlertidige grænsekontrol, når den udløber 3. februar.

I hvert fald fastslår den danske minister, at grænsekontrollen holder sig inden for, hvad der er "strengt nødvendigt i den nuværende situation":

- Grænsekontrollen bedømmes til at have en præventiv effekt og tallene giver grund til at tro, at færre mennesker har lyst til at rejse igennem Danmark (på vejen til Sverige, red.).

- I den henseende har grænsekontrollen resulteret i, at den offentlige orden og sikkerhed er blevet opretholdt i Danmark, skriver Inger Støjberg i brevet.

Her fastslår udlændinge- og integrationsministeren samtidig, at antallet af asylansøgere er historisk højt i Europa og ifølge det europæiske grænseagentur Frontex vil presset på Europas eksterne grænser fortsætte.

I lyset af Sveriges beslutning om at indføre id-kontrol har den danske regering fundet det nødvendigt også at kontrollere den danske grænse til Tyskland for at undgå at store grupper af illegale indvandrere strander i Danmark.

Ifølge brevet er omkring 91.800 migranter og flygtninge kommet ind i Danmark i 2015. Af dem har omkring 21.300 søgt at asyl i Danmark, mens myndighederne tror, at resten er rejst videre til Sverige og de øvrige nordiske lande.

Siden grænsekontrollen er blevet indført, er omkring 55.000 personer blevet standset af myndighederne ved grænsen. Ud af dem er 303 personer blevet nægtet indrejse, mens 47 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.

Ifølge brevet har de danske myndigheder siden indførelsen af grænsekontrol ud over færre asylansøgere generelt også registret et fald i antallet af uledsagede mindreårige, som især før jul i stort talt søgte mod Sverige.

Professor Marlene Wind fra Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet sagde tirsdag, at EU måske vil vælge at sætte Schengen-reglerne ud af kraft i to år.

Dermed kan landene lave grænsekontrol, mens EU arbejder på at styrke de gennemhullede ydre grænser.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Debat: Opbakning til Jalving
Efter endnu en skarp og realitetsfunderet søndags-Jalving er det på tide at kalde indtrykket af masseindvandringen ved rette navn: en økologisk forstyrrelse af vort habitat/biotop.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu

Sherlock Holmes’ danske mareridt

Verdens største detektiv klarede de fleste opgaver med bravour – men i Danmark måtte han, eller rettere hans skaber, Arthur Conan Doyle, give op over for folk, der udnyttede ham.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her