Danmark går i højeste risikoniveau: »En ny og foruroligende udvikling i pandemien har ramt os«

Regeringen strammer restriktionerne yderligere for at kunne imødegå den særligt smitsomme britiske coronavariant.

Artiklens øverste billede
Det er hårdt det her, siger statsminister Mette Frederiksen om situationen, hvor to hårde vintermåneder venter forude. "Jeg vil appellere til, at vi passer på hinanden. Vi kan ikke mødes i samme omfang som hidtil, men vi kan ringe og skrive til hinanden og gøre, hvad man kan for hinanden for sikre, at vi kan komme godt igennem denne tid," siger hun. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Aflys alle aftaler. Bliv hjemme.

Udbredelsen af den nye og særligt smitsomme, britiske corona-variant er en alvorlig samfundsudfordring, som nu får regeringen til at stramme restriktionerne yderligere i håb om at forsinke smittespredningen.

»En ny og foruroligende udvikling i pandemien har ramt os,« fastslår statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag eftermiddag.

Den britiske mutation – som officielt har fået navnet B.1.1.7 – vurderes til at være 50 til 74 procent mere smitsom end de eksisterende corona-varianter i Danmark. Dermed kan virusvarianten medføre en stejlere smittekurve med et højere toppunkt, flere indlæggelser og i sidste ende flere dødsfald.

I det lys hæver myndighederne nu risikoniveauet til det højeste niveau i covid-19-varslingssystemet og går fra niveau 4 til 5. Dette niveau forudsætter, at der er »udbredt samfundssmitte og risiko for at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.«

Sundhedsmyndighederne vurderer, at spredningen af den nye virusmutation kan få »særdeles alvorlige« konsekvenser, understreger Mette Frederiksen.

Det er for sent at stoppe varianten, som allerede findes i Danmark. Opgaven er derfor at forsinke udbredelsen mest muligt. For hver dag, der går, når flere udsatte borgere og frontpersonale at blive vaccineret, påpeger hun.

»Vi står i et reelt kapløb med tiden. De næste måneder bliver de sværeste i epidemien. Derefter vil foråret hjælpe os. Og stadig flere bliver vaccineret.«

Sundhedsminister Magnus Heunicke tilføjer, at den britiske mutation har potentialet til at »lægge sundhedsvæsener ned« i hele Europa.

»De næste uger bliver fuldkommen afgørende for, med hvilken kraft den britiske variant slår igennem i vores samfund,« siger han.

Forsamlingsloft sænkes

Regeringen retter derfor en kraftig appel til danskerne om at begrænse al fysisk kontakt med andre mennesker mest muligt de kommende to uger, foreløbigt frem til 17. januar.

Bliv mest muligt hjemme, køb kun ind én person ad gangen, og arbejd hjemmefra, hvis det er muligt, lyder opfordringen.

»Kort sagt. Aflys gerne alle de aftaler du kan, hvor det overhovedet er muligt,« siger Mette Frederiksen.

Forsamlingsloftet bliver fra onsdag sænket yderligere, så man maksimalt må samles fem personer i det offentlige rum – mod 10 hidtil.

Samtidig opfordres borgere til også at overholde forsamlingsloftet i private hjem.

Ydermere skærpes kravene til afstand mellem kunder i de detailbutikker, som stadig er åbne, så der fremover skal være mindst to meter fra krop til krop.

De skærpede restriktioner gælder foreløbigt frem til 17. januar, men allerede nu varsler Mette Frederiksen, at de kan blive forlænget.

Britisk variant vil dominere

Statens Serum Institut har beregnet det aktuelle kontakttal til 1,0 mod 1,2 ugen før.

Men ser man alene på tallet for den britiske corona-variant, er kontakttallet opgjort til 1,5. Dermed smitter 10 personer 15 nye.

Statens Serum Institut forventer desuden, at den britiske variant over tid vil udkonkurrere de øvrige virusvarianter herhjemme og dermed blive dominerende. Det kan ifølge SSI ske i midten af februar.

Dérfra er skrækscenariet, at smittetallene vil vokse eksponentielt, siger direktør Henrik Ullum.

Bekymringen over mutationen skyldes alene, at den smitter mere end andre varianter og dermed kan føre til endnu flere dødsfald og indlagte i det hårdt pressede sundhedsvæsen. Foreløbig tyder intet på, at varianten er farligere eller mindre modtagelig overfor vacciner, end de øvrige varianter, understreger Henrik Ullum.

Der er registreret 1.992 nye smittede med coronavirus det seneste døgn, mens antallet af indlagte er faldet med 22 til 942 patienter, viser den daglige opgørelse.

Der er foretaget lige knap 75.000 prøver, hvilket giver en positivprocent på 2,7 procent.

141 patienter er indlagt på intensivafdelinger, hvoraf 85 er i respirator.

Yderligere 31 personer er døde med coronavirus siden mandagens opgørelse.

Siden vaccinationerne med Pfizer-BioNTechs vaccine begyndte 27. december har 51.512 personer i risikogruppen eller sundhedsvæsnet fået det første af de to stik, viser optællingen fra Statens Serum Institut. Det svarer til 0,88 procent af befolkningen.

Snart ventes også Modernas vaccine at blive godkendt til brug i EU-lande.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.