Annonce
Politik

Flertal strammer reglerne for at blive statsborger

Tre måneders fængsel for vold skal fremover udelukke dansk statsborgerskab på livstid ifølge ny aftale.

Et flertal har indgået en aftale om indfødsret, som strammer reglerne for at blive dansk statsborger. Der stilles krav til danskevner, tilknytning til arbejdsmarkedet, og at ansøgere ikke må have visse fængselsdomme.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at man "skal gøre sig fortjent til dansk statsborgerskab".

- Det at blive dansk statsborger er noget helt specielt. Det er ikke alle, der skal have det.

- Hvis man slår sit barn eller begår personfarlig kriminalitet, og man så får en dom på tre måneders fængsel eller mere, så bliver man ikke dansk statsborger, siger Inger Støjberg.

Det er anden gang i valgperioden, at reglerne for at blive dansk statsborger strammes. Bag aftalen står regeringen og Dansk Folkeparti samt Socialdemokratiet.

Aftalen indeholder ikke et loft på maksimum 1000 nye danskere om året, som ellers var Dansk Folkepartis hovedkrav.

Man kan kun blive tildelt dansk statsborgerskab ved lov. Siden maj sidste år har DF stemt imod den halvårlige tildeling af statsborgerskab, når lovforslaget har været til afstemning i Folketingssalen.

Hvert år får flere end 5000 dansk statsborgerskab, men DF kom ikke igennem med et loft på 1000.

- Jeg kan godt se mig selv i spejlet og sige, at når man begår personfarlig kriminalitet og får tre måneders fængsel, så får man ikke statsborgerskab.

- Samlet set vil man se, at antallet af statsborgerskaber vil falde som følge af denne aftale, siger Christian Langballe fra Dansk Folkeparti.

Han ønsker dog ikke at sætte tal på.

Der indføres et krav om, at man skal have en større tilknytning til arbejdsmarkedet for at få dansk statsborgerskab.

En ansøger må ikke have modtaget visse offentlige ydelser de seneste to år inden fremsættelse af et lovforslag om statsborgerskab. Og maksimum fire måneder inden for de seneste fem år.

Straffe for bandekriminalitet, personfarlig kriminalitet med straf på tre måneder og enhver ubetinget fængselsstraf på et år betyder permanent udelukkelse fra dansk statsborgerskab.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her