Annonce
Politik

Socialdemokratiet mangler milliarder til energiambitioner

S har højere ambitioner på energiområdet end regeringen, men har et hul i finansieringen på mere end 3,5 mia. kr. »Dybt useriøst,« lyder kritikken.

Partiformand Mette Frederiksen (S) kaldte onsdag statsministeren Don Quixote, fordi han i hendes øjne kæmper mod vindmøller. Nu kæmper hun selv med at finde penge til de grønne ambitioner.

Socialdemokratiet mangler milliarder i finansiering til at indfri de ambitioner, partiet har fremført på energiområdet.

Onsdag i sidste uge fastslog S og DF, at de under ingen omstændigheder vil være med til at finansiere et energiforlig med penge fra det såkaldte økonomiske råderum.

Men hvor Dansk Folkeparti er klar til at neddrosle ambitionerne for et nyt energiforlig, har Socialdemokratiet flere gange sagt, at det ønsker at gøre mere end regeringen.

»Regeringen er alt for uambitiøs,« sagde partiformand Mette Frederiksen (S) til Ritzau på dagen, da regeringen fremlagde sit udspil.

Men uden finansiering fra det økonomiske råderum, mangler S samlet mere end 3,5 mia. kr. i perioden frem til 2025 alene for at gennemføre de af regeringens tiltag, som S støtter.

Dertil skal lægges, at S ønsker flere havvindmølleparker, flere vindmøller, flere elbiler og ekstra milliarder til grøn forskning. De penge har Socialdemokratiet ikke anvist konkret finansiering til. Det øger kravet til finansiering med milliarder, lyder det fra regeringen.

»Det er dybt useriøst, at et parti, der slår sig op på at have en økonomisk politik og fremstiller regeringen som ikke-grønne, har en finansiering, der overhovedet ikke hænger sammen,« siger energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

I regeringens udspil skal der efter planen bruges samlet 14 mia. kr. fra 2018 til 2025. Godt 4 mia. kr. skal finansieres af en aftale fra 2016 om at afskaffe den såkaldte PSO-afgift og hæve bundskatten. Den største del af regeringens finansiering stammer dog fra det råderum, som S ikke vil røre.

Det eneste element, S har kritiseret i regeringens udspil, er en lavere elafgift, som partiet kalder en skattelettelse.

Men stryger man den lavere elafgift fra regnestykket, skal S stadig finde mere end 3,5 mia. kr. i perioden.

Socialdemokratiet fremlægger i deres energiudspil ingen tal eller beregninger, der viser, hvordan deres egne forslag skal finansieres.

Energiordfører Jens Joel (S) anerkender, at der kan være en ubetalt regning før 2025, men mener, at partiet kan finde pengene.

»Det skal selvfølgelig finansieres,« siger han og peger på dyrere biler og en fremrykning af finansieringen i PSO-aftalen.

Følg
Jyllands-Posten
JP mener: Den store vælgerbestikkelse truer
Dansk politik lige nu er totalt uberegnelig. Risikoen er, at det store overbud venter i valgkampen. Det må ikke ske.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her