Annonce
Politik

Claus Tornøe

Afdelingschefen med ansvar for udlændingeområdet – og dermed de tamilske familiesammenføringssager - i Justitsministeriet vidste, at berostillelsen af sagerne og justitsminister Erik Ninn-Hansens fastholdelse af beslutningen var ulovlig og senere klart ulovlig. Men i strid med sine pligter som embedsmand undlod han klart og tydeligt at gøre ministeren opmærksom på det, ligesom han ikke sørgede for at få stoppet ulovlighederne, fastslog højesteretsdommer Mogens Hornslet i sin Tamil-rapport.

Claus Tornøe medvirkede desuden til, at Ninn-Hansen afgav oplysninger til Folketinget og Folketingets Ombudsmand, som ifølge Hornslet var misvisende/urigtige og/eller urigtige.

Claus Tornøe burde samtidig have forhindret en manøvre udtænkt af kontorchef Johan Reimann, som skulle stoppe Folketingets Ombudsmands undersøgelse af Justitsministeriets behandling af de tamilske familiesammenføringssager – den såkaldte telefax-sag (se mere under Johan Reimann og Grethe Fenger Møller). Manøvren var ”særdeles kritisabel – i strid med al god forvaltningsskik,” fastslog Hornslet.

Claus Tornøe fik også kritik for at have medvirket til, at den konservative H. P. Clausen, da han havde afløst Ninn-Hansen som justitsminister, gav Folketinget ufyldestgørende oplysninger, og at han også i den forbindelse havde gjort sig skyldig i fejl og forsømmelser, som kunne begrunde et disciplinært ansvar.

Afhøringerne af embedsmænd i undersøgelsesretten medførte en del udtalelser, som vil blive husket. En af dem kom fra Claus Tornøe, som sagde følgende om et svar fra Ninn-Hansen til Folketinget om Tamil-sagen, og som Tornøe havde underskrevet:

”Der er ikke nogen sjælelig forbindelse imellem min underskrift og det skrevne, når svaret afgives på ministerens vegne”.

Med henvisning til en række omstændigheder, som blev kaldt formildende, tildelte en tjenestemandsret senere Claus Tornøe en irettesættelse.

Med Tamil-sagen mistede Justitsministeriet sin position som det førende ministerium. Ansvarsområder blev fjernet fra ministeriet, og i nogle år var Claus Tornøe afdelingschef i Trafikministeriet, før han i 1999 blev kommitteret i Kriminalforsorgen.

Han bliver 70 år i marts.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Muhammed Ali og underkastelsens kultur

Mikael Jalving
Friheden er det eneste sprog, vi taler, og det får mange til at tale udenom det egentlige, når det gælder islam.

Blog: Nej, en høne er ikke min søster af en anden art

Anna Thygesen
Jeg har lagt mig ud med Go Vegan-folket, og det skal man ikke gøre. Jeg er seriøst nervøs for, hvad det skal ende med, hvis de på nogen måde får gang i en større bevægelse.

Blog: Danmark er for lille til vilde ulve

Christian Rabjerg Madsen
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.
Annonce
Biler
Eks-minister er gennemført el-bilist: Men Ellerten var alligevel ved at tage pippet fra ham
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Christian Friis Bach er vild med elbiler. Lige nu rummer husstanden hele to af slagsen - en håbløs og en moderne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her