Du bliver ikke lykkelig af at være slank

Slut fred med din krop og ikke mindst din vægt med disse fem ekspertråd.

Artiklens øverste billede
Tænk over, hvem du sammenligner dig med. Foto: Bulls

Tager man interessen for nye slankekure, bøger der lover flad mave og magasinartikler, der guider dig til at få en bedre forbrænding, så drømmer rigtig mange om at tabe et par kg eller mere.

Men det er ifølge flere eksperter ikke nødvendigvis noget, du bliver mere lykkelig af.

7 af 10 er utilfredse med deres krop

"Det handler i høj grad om mediernes skønhedsideal. De seneste årtier er skønhedsidealet smeltet sammen med sundhedsidealet, så begge idealer lige nu er den slanke, tæmmede og kontrollerede krop," forklarer onlinepsykolog fra Cektos, Signe Uldall Wiingaard, om, hvorfor så mange vil have den slanke linje.

Kan du fremvise et slankt legeme, så sender du samtidig et signal til omverdenen om, at du har styr på dit liv og din krop. Ifølge psykologen er op til 7 af 10 kvinder utilfredse med deres krop.

Vægten var ikke det vigtigste

Journalist og forfatter Andrea Bak var en af de kvinder. I mange år led hun af overspisning, men i 2009 besluttede hun sig for at lægge sit liv om. På det tidspunkt vejede hun 105 kilo. Hun begyndte at spise sundere og at løbetræne. Målet var at tabe 40 kg og løbe et maraton. Men selvom nålen på vægten var på vej ned ad, opdagede hun, at det slet ikke var hendes vægt, der var afgørende for hendes velbefindende.

Læs også på ALTfordamerne.dk: Tab dig uden slankekur

"Det, jeg fandt ud af undervejs, var, at det ikke var det tal der står på vægten eller det antal kilometer, jeg kan løbe, der gør mig lykkelig. Det er en beslutning, jeg blev nødt til at træffe aktivt: At jeg var værdifuld og værd at holde af, selv om jeg vejede for meget. Alt med mad og motion blev nemmere efter det, for det tog skylden og skammen af det.

Lykken er ikke en slankekur

"Jeg havde en løgn, jeg fortalte mig selv," siger Andrea Bak:

"At når jeg bliver slank, så bliver jeg glad for mig selv. Jeg fandt ud af, at jeg blev nødt til at vende den om. Jeg kunne ikke begynde at tabe mig, før jeg var glad for mig selv."

I dag vejer hun 85 kg og er glad for sin krop – både fordi hun har givet sig selv lov til at spise bedre mad, og fordi hun dyrker motion regelmæssigt.

At slutte fred

"De fleste mennekser, der har forsøgt sig med en slankekur, har ikke kun et ønske om at blive slanke. De har også et ønske om det, der følger med at blive slank," fortæller foredragsholderen Lone Rasmussen, der for tiden udbyder videokurset ”Slut fred med din mad”. En gang ønskede hun selv, at hendes lår var så slanke, at de ikke rørte ved hinanden.

"Når jeg tænker tilbage, så ville jeg jo i virkeligheden have de lår, fordi jeg troede, at jeg ville få mere selvtillid og blive sådan en, der løb om morgenen og dyrkede yoga. Jeg tænkte: ”Hvis jeg bare får tynde lår, så bliver alt godt!,” fortæller hun.

I stedet for at stræbe efter at blive slank, bør du ifølge Lone Rasmussen stræbe efter at leve det liv, du ville leve, hvis du var tilfreds med din krop. Her får du eksperternes fem råd til at slutte fred med din vægt.

Læs også på ALTfordamerne.dk: Slip perpektionismen og få et bedre liv

Være taknemlig

Jeg fandt ud af, at det er vigtigt at holde op med at skælde mig selv ud for det, jeg ikke er, og i stedet rose mig selv for det, jeg kan og i det hele taget fokusere på det, der er godt i mit liv – for eksempel at solen skinner, og at jeg har nogle dejlige venner. Det har betydet, at jeg har sluttet fred med min krop.

- Andrea Bak

Fokuser på at være sund

Fokuser mere på at være sund end at være slank. I stedet for at det hele går op i kalorietælling så se på, hvor sund du er. Det er en myte, at du er sund, fordi du er slank. Du kan godt være tyndfed og have for højt kolesteroltal, selv om du er slank, og du kan også sagtens have et fint blodtryk og et godt kondital, selv om man ifølge BMI-skalaen vejer for meget.

- Andrea Bak

Hvem sammenligner du dig med?

Bliv opmærksom på, hvem du sammenligner dig med. Læg for eksempel mærke til alle de kvinder du ser, når du går ned ad gaden og sammenlign dig med gennemsnittet i stedet for at sammenligne dig med de to procent, som man primært ser i bladene.

- Signe Uldall Wiingaard

Tal om din krop i positive vendinger

Læg mærke til, hvad det er for en stemme, du taler til dig selv med. Tit har kvinder en tendens til at sætte fokus på deres tykke lår eller den der mave, der ikke er blevet slank igen efter den sidste graviditet. Vi bruger tit negative ord, når vi taler om vores kroppe. Bliv bevidst om det, og øv dig i at tænke i mere neutrale vendinger, og med tiden nå der til, hvor du kan tænke på dine store lår som dine stærke lår eller din mave som en mave, der har skabt et barn.

- Signe Uldall Wiingaard

Tænk dig om

Sæt dig ned og tænk over følgende: Hvis du landede i et land, hvor din kropstype blev betragtet som ideel, ville du så lave dig selv om? Hvis du ikke vil lave noget om, er det så i virkeligheden, fordi du er tilfreds med den krop du er i? Tænk over, om det er fordi, du sammenligner dig selv med de mennesker, der er i medierne, at du gerne vil lave dig selv om.

- Lone Rasmussen

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.