Sebastian kritiserer Sebastian

En af landets mest hæderkronede sangskrivere Sebastian har udgivet tre bokssæt med sine album fra de seneste fire årtier. Læs hvad hovedpersonen synes om sine sange fra de seneste fire årtier, hvilke album han holder mest af, og find ud af, hvad han ikke bryder sig om.

Artiklens øverste billede

Han blev betegnet som en dansk Bob Dylan, da han kom ind på musikscenen.

Han fik sit kommercielle gennembrud i begyndelsen af 1970’erne med ”Den Store Flugt”, og i 1980’erne blev hans kontante succes endnu mere udtalt med udgivelsen ”Stjerne til Støv”.

I de senere år har han især koncentreret sig om at skabe musik til musicals.

Her er, hvad Sebastian har at sige om sine album.

Først formulerer han den ambition, som han i sin tid havde for indspilningen af det pågældende album.

Bagefter kommer han med sin ærlige mening om, hvordan han i dag opfatter udgivelsens indhold.BOKS 1The Goddess (1971)

Ambition: ”Det var min første lp, og jeg ville afprøve mig selv i forhold til albummediet. Da pladen kom ud, blev jeg skuffet over, at den slet ikke solgte. Så det handlede dengang om at komme videre.”

Vurdering i dag: ”Den holder bedre, end jeg syntes dengang. Jeg indspillede pladen med nogle musikere på halvanden dag, og faktisk synes jeg, at det swinger ret godt. Tre numre holder ikke. Resten gør.”

Den Store Flugt (1972)

Ambition: ”Det skulle være en dansksproget plade. Jeg havde planen og fat i den røde tråd. Den skulle handle om en kvinde. Jeg havde det også meget sådan, at det måtte briste eller bære.”

Vurdering i dag: ”Det er ikke en af de plader, som jeg selv hører, men jeg ved, at mange har et nært forhold til den. Jeg synes, at pladen stadig holder, og tre sange står stjerneklare.”

Over Havet Under Himlen (1973)

Ambition: Det store gennembrud med ”Den Store Flugt” påvirkede indspilningen. Og selv om jeg havde en plan, blev indspilningerne for udisciplinerede og kaotiske.”

Vurdering i dag: ”Jeg kan konstatere, at der burde have været meget mere tjek på studieindspilningen.”

Blød Lykke (1974)

Ambition: ”Der var meget store ambitioner, jeg fik et band, og vi øvede op til indspilningen en uges tid.”

Vurdering i dag: ”Da jeg hørte den for tre år siden, blev jeg meget skuffet. Lyden stod meget mudret. Men efter remastereringen af den plade, som man finder i boksen, blev jeg glad.”

Gøgleren (1975)

Ambition: ”Det var tænkt som en plade, hvor sangene skulle kunne stå alene hver for sig.”

Vurdering i dag: ”Der er for mange missere på: Teksterne er ikke tjekkede nok, flere arrangementer er for jappede, og vokalen er mikset for lavt.”

Måske Ku Vi (1976)

Ambition: ”Der skulle være råhed og poesi på den plade. Der skulle være en socialrealistisk og poetisk dimension på det album.”

Vurdering i dag: ”Titelnummeret står stærkt. Den er klart bedre end ”Gøgleren”, bl.a. fordi tre-fire sange er lykkedes.”

Ulvehøjen (1977)

Ambition: ”Jeg ønskede at lave en politisk plade og at sige noget om Fremskridtspartiets leder Mogens Glistrup. Jeg følte, at mange af de værdier, som jeg fokuserede på, var under angreb. Jeg mente, at der var risiko for, at Danmark kunne udvikle sig til et fascistisk samfund på grund af de holdninger, som gennemsyrede landet.”

Vurdering i dag: Jeg synes, at pladen holder. Ikke mindst eksperimenterne med Kenneth Knudsen (keyboards) fungerer. De tekniske muligheder i studiet blev udnyttet.”

Ikke Alene Danmark (1978)

Ambition: ”Min plan var egentlig at lave en Danmarksplade, og så kom filmprojektet (”Du er ikke alene”, red.) ind over. Da jeg ikke havde tid til at lave to forskellige plader, endte det med en kombination.”

Vurdering i dag: ”Det er en af mine stærkeste 1970-plader. Jeg når mange steder hen i musikken ved hjælp af arrangementer og teknik.”

Tiderne Skifter (1979)

Ambition: Jeg syntes som udgangspunkt, at jeg kunne lave kompositioner til disse tekster, og det endte med at blive en plade, hvor jeg først og fremmest koncentrerede mig om musikken. Endda i så høj grad at jeg glemte at synge. Sangen blev nærmest ordnet den sidste.”

Vurdering i dag: ”Sangforedragene er generelt set for upræcise.”

Cirkus Fantastica (1979)

Ambition: ”Det var et forsøg på at lave den ultimative Sebastian-plade.”

Vurdering i dag: ”Det lykkedes! Denne plade står som min personlige favorit. Det går op i en større enhed samlet set. Årsagen er bl.a., at atmosfæren i studiet var god, hvilket igen hang sammen med, at ”Tiderne Skifter” havde været en succes.”BOKS 2

Live (1980)

Ambitionen: ”At dokumentere, hvad Sebastian og band kunne.”

Vurdering i dag: ”Det er okay. Den er meget autentisk, og bandet er mere vildtvoksende end i studiet. Alle ville vise, hvad de kunne.”

Nattergalen (1980)

Ambition: ”Jeg måtte lave det hele selv, og ambitionen blev at finde ud af, om jeg kunne lave en musical.”

Vurdering i dag: ”Jeg ved ikke, om jeg kan bedømme den som en regulær plade. Men sangene og musikken holder.”

Stjerne til støv (1981)

Ambition: ”Jeg manglede det store folkelige gennembrud i 1980’erne, og derfor var jeg meget opmærksom på, at hver eneste sang skulle være optimal. Samtidig var der et pladeselskab (Medley, red.), som virkelig troede på projektet.”

Vurdering i dag: ”Det er retfærdigt, at netop det album blev kanoniseret (en del af Kulturministeriets kanon for rytmisk musik, red.), da alle otte sange holder tekst- og produktionsmæssigt.”

80’ernes Boheme (1983)

Ambition: ”Det var den svære efterfølger til den meget succesrige ”Stjerne til Støv”. Der var mange forventninger og derfor et stort pres. Pladen skulle være ultimativ.”

Vurdering i dag: ”Den holder på mange måder, og man kan ikke høre, at bandet er ved at være træt, og at jeg har krise på hjemmefronten.”

Tusind og en nat (1984)

Ambition: ”Jeg havde stadig behov for musikalske eksperimenter, og det viste sig i stor udstrækning at fungere med et nyt hold. Men Billy Cross (guitarist m.m., red.) passede bare ikke ind.”

Vurdering i dag: ”Jeg har det godt med den og er især glad for ”The Greatest Story”.

Skatteøen (1986)

Ambition: ”Da ambitionerne var meget store, skulle bandet øve sig og være klar til indspilningen. Det betalte sig. Der blev både plads til eksperimenter og de solister, som medvirkede.”

Vurdering i dag: ”Pladen fungerer langt hen ad vejen.”

På vulkaner (1987)

Ambition: ”At lave anderledes danske popsange i stil med ”Tusind og en nat”.

Vurdering i dag: ”Jeg kan høre, at jeg var ved at være slidt på alle mulige måder. De lange studieproduktioner og turneerne var blevet for stort et pres. Der er tydeligvis ikke rigtig krop i alle sangene.”

Det Gode Menneske fra Sezuan (1988)

Ambition: ”At løse en opgave for DR.”

Vurdering i dag: ”Der er numre, som tydeligvis er præget af for hurtige løsninger. Sangene fungerer generelt set ikke specielt godt.”

Et eventyr I og II (1989)

Ambition: ”At lave musik til en helaftensballet på Det Kgl. Teater – som skulle vise sig aldrig at blive til noget.”

Vurdering i dag: ”Det var meget ambitiøst, og det er på cd lykkedes langt hen ad vejen.”BOKS 3

Piratpladen (1990)

Ambitionen: ”Pladeselskabet mente, at der var noget bevaringsværdigt materiale, som ikke var kommet ud i den form, som man kan opleve.”

Vurdering i dag: ”Det var rigtigt set. Den er mest interessant for de numre, som slet ikke havde været ude før.”

Miraklernes Tid (1990)

Ambition: ”Vi – pladeselskab og jeg - havde en ambition om, at det skulle være en comebackplade.”

Vurdering i dag: ”Jeg havde tydeligvis ikke energi til at være i studiet – og jeg var ikke på toppen rent sangmæssigt. Omvendt vil jeg påstå, at der ikke findes en lignende plade.”

Ronja Røverdatter (1991)

Ambition: ”Jeg var et sted i mit liv, da jeg havde behov for at komme over på den lystige og folkelige side. At lave noget sjovt og at få lov til at lege.”

Vurdering i dag: ”Det er ikke alle sange, som er optimale.”

Gøngehøvdingen (1992)

Ambition: ”At kunne lave det meste af pladen derhjemme.”

Vurdering i dag: ”Selv om den er lavet til en tv-serie, kan man godt bruge den som instrumentalmusik. Desuden er det min fornemmelse, at nogle af dem, som har lavet musik til nogle af de krimiserier, som man i dag ser i tv, har lyttet til pladen.”

Cyrano (1993)

Ambition: ”Den historie sagde mig en masse, og derfor måtte jeg lave de sange.”

Vurdering i dag: ”Der var ikke tid eller penge til at gøre andet, end hvad der skete i forestillingen. Det var forestillingens orkester og de optrædende, som deltog i indspilningen. Stadig indeholder pladen nogle af mine bedste sange. Den plade viser, at mine musicalsange ikke er dårligere end mine rock- og popnumre.”

Aladdin (1995)

Ambition: ”Det blev ikke min ambition alene, da det blev mit og Morten Kærsås projekt.”

Vurdering i dag: ”Der var for lidt tid til at lave pladen, og jeg holder ikke meget af den.”

Hans Christian Andersen (1996)

Ambition: ”At løse en opgave som en del af et forvirrende projekt, hvor jeg ikke vidste, hvad det endte med.”

Vurdering i dag: ”Indeholder to af mine bedste melodier - ”I Danmark Er Jeg Født” og ”Drømmeduetten”.”

Klokkeren fra Notre Dame (2002)

Ambition: ”Det var et kæmpeprojekt, hvor jeg bl.a. skrev manuskript og instruerede. Men indspilningen blev lidt forvirrende.”

Vurdering i dag: ”Der er okay ting på. Men pladen ville have haft godt af yderligere tre uger med indspilninger i et studie.”

Pippi (2003)

Ambition: ”Det skulle være sjovt – også fordi mit liv havde været hårdt. Samtidig var det vigtigt, at det blev godt, da det var en god historie.”

Vurdering i dag: ”Den er blevet vellykket, da den har humør og et glimt i øjet. Desuden lå amatørernes præstationer på et højt niveau.”

Rariteter (2007)

Ambitionen: ”Jeg har nogle gode ukendte indspilninger, som jeg godt vil vise frem. Den røde tråd er vel, at det typisk er sange, der kommer ud af bestillingsopgaver.”

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.