- For abonnenter
Det nye menneske i verdensrummet
Den tidligere elitesprinter og doping-offer fra DDR-tiden, Ines Geipel, har skrevet et tankevækkende personligt essay om sammenhængen mellem det østtyske dopingprogram og rumforskning.
Den første tysker i rummet var østtysker.
I august 1978 kredsede kosmonauten Sigmund Jähn 124 gange om Jorden i den sovjetiske rumkapsel Sojus 31, mens han udførte en lang række teknisk-videnskabelige eksperimenter. Sigmund Jähn, som døde for få år siden, var én af de største helte i DDR’s korte historie.
Efter rumfærden blev Jähn genstand for den østtyske befolknings hyldest. Han modtog en flintebøsse, hvis skæfte havde en særlig hilsen fra lederen af DDR, Erich Honecker. Jubelen i gaderne var naturligvis stats- og Stasi-iscenesat, men den folkelige hengivenhed var nu også ægte nok.
Det er langtfra tilfældigt, at det er Jähn – dvs. en østberlinsk taxachauffør, der ligner Jähn til forveksling – der overtager magten i det genforenede Tyskland i den overdådige filmkomedie ”Good bye, Lenin!” Også i Ines Geipels (f. 1960) tankevækkende bog ”Fagre nye himmel” indtager Sigmund Jähn en vigtig birolle.