*

Kultur

En af Danmarks mest betydningsfulde udvandrere får et museum

Finansieringen på plads for det nye Jacob A. Riis-Museum i barndomsbyen Ribe.

Billede af armod. Fra Jacob A. Riis-udstillingen på Ribe Kunstmuseum. “Five Cents a Spot”, 1888-89, Jacob A. Riis Collection, Museum of the City of New York

Museumsdirektør Flemming Just, Sydvestjyske Museer, har nu sikret sig det økonomiske grundlag for et stort internationalt Jacob A. Riis-museum i Ribe. Med en støtte på i alt 15 mio. kr. fra Augustinus Fonden og Nordea-fonden til etableringen i Jacob A. Riis’ barndomshjem i Sortebrødregade 3 og tilstødende bygninger realiseres museumsplanerne med udgangspunkt i Danmarks mest betydningsfulde udvandrer, som levede fra 1849 til 1914.

Jacob A. Riis udvandrede til USA I 1870 og arbejdede bl.a. som tømrer, skov-, mine- og mølleriarbejder og fik et indgående kendskab til New Yorks fattigkvarterer som medarbejder på New York Tribune og Evening Sun, der bragte hans artikler om slumkvarterernes sociale elendighed, dokumenteret med egne fotografier og reportager.

Den danske fotograf Jacob A. Riis (1849-1914) blev berømt for sin skildring af fattigdommen i USA. Copyright Pach Bros. April 1904.

Jacob A. Riis holdt mange foredrag om de miserable forhold, og hans indsats resulterede bl.a. i, at mange af de belastede kvarterer blev ryddet, og der i kølvandet af hans artikler blev anlagt grønne parker og legepladser. Hans væsentlige støtte havde han i politipræfekten i New York og vennen, Theodore Roosevelt, som senere blev USA’s præsident.

Jacob A. Riis efterlod sig utallige vidnesbyrd i form af bøger og ikke mindst det store antal fotografier, der i datiden skærpede folks sociale indignation. I 1901 oprettedes Jacob A. Riis Settlement House for hjemløse.

»Riis og hans personlige historie og ikke mindst hans virke i USA er højaktuelle problemstillinger, som vi nu kan formidle til danske og udenlandske besøgende,« siger museumsdirektør Flemming Just.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her