Filminstruktøren Billy Wilder død, 95 år

En af Hollywoods største legender, filminstruktøren Billy Wilder, er død, 95 år. Wilder var manden bag succeser som "Ingen er fuldkommen," "Sunset Boulevard," "Nøglen under måtten," "Forspildte dage" og "Den søde kløe."

Billy Wilder var født i Wien som Samuel Wilder og af jødisk afstamning. Tre af hans familiemedlemmer døde i kz-lejren Auschwitz.

Wilder indledte sin filmiske karriere som manuskriptforfatter i Berlin, og han rejste til USA i 1934. Her kom hans karriere til at strække sig over et halvt århundrede, og han blev hædret med seks oscar-statuetter, hvoraf den sidste, i 1986, tilfaldt Wilder i anerkendelse af hans livsværk.

Den store instruktørs force var de elegante og kyniske komedier, men især i alkoholikerdramaet "Forspildte dage" demonstrerede han på fornem vis, at han også mestrede et alvorligt temaer.

Mere end nogen anden var det Billy Wilder, der gjorde Marilyn Monroe til en stjerne, og i flere af hans bedste film brugte han den nyligt afdøde Jack Lemmon i bærende roller. Det skete bl.a. i "Avanti fra 1972," der blev regnet for Wilders sidste store film.

Karrieren sluttede definitivt i 1981 med filmen "Buddy, Buddy."

Billy Wilder levede og lavede film efter mottoet "Sørg for ikke at kede dig selv og kede andre."

Efter flere måneder med et skrantende helbred døde han af en lungebetændelse natten til torsdag, amerikansk tid. Det var ellers Wilders ønske at forlade denne verden som 104-årig, afsløret og skudt af ægtemanden til en ung kvinde, som han netop var i seng med.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen