Et valg kræver holdånd og evnen til at tælle

Lene Hartig Danielsen har haft fingrene i Aarhus Kommunes valgmaskine i mange år. Som leder af Valgsekretariatet skal hun sørge for, at dagens folketingsvalg bliver holdt i den rette ånd og efter lovens detaljerede bogstav.

Artiklens øverste billede
Leder af valgsekretariatet Lene Hartig Danielsen havde også ansvaret for tusindvis af stemmesedler under europaparlamentsvalget i sidste uge. Foto: Casper Dalhoff

På Lene Hartig Danielsens bord ligger en chartek, der er spændt til det yderste af en tommetyk stabel papirer.

Der er mange love, bekendtgørelser, forordninger og vejledninger, der skal holdes styr på til sådan et folketingsvalg, som hun står i spidsen for som leder af Valgsekretariatet i Aarhus Kommune. Lige siden statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valget den 7. maj, er det væltet ind med mails fra nær og fjern, Indenrigsministeriet især, for intet er ligegyldigt til et valg.

F.eks. fastslår en bekendtgørelse, at »stemmesedlerne skal være af hvidt karton eller svært papir med en gramvægt på mindst 120 g/m2

Der er taget stilling til alt tænkeligt, så valget kan blive afviklet ens over hele landet. Eller i hvert fald så ens som muligt.

»Alt er skrevet helt ud i detaljen,« siger Lene Hartig Danielsen.

Intet er tilfældigt, alt er gennemreguleret. Vælgerne skal kunne stole på, at alt er gået rigtigt til.

Lene Hartig Danielsen, leder af Valgsekretariatet i Aarhus Kommune

Det er derfor, chartekket er ved at sprænges. Alt, der er over to-tre sider, printer hun ud for at bevare overblikket.

Hun siger ordet printe med en vis vægt. For når valget er overstået, alle stemmer fra de fire Aarhus-kredse er talt op og skrevet ind af medarbejderne på Dokk1, skal der printes et antal valgbøger, som skal afleveres til valgbestyrelsen, så den kan erklære valget i Aarhus for godkendt og afsluttet.

»Det er et tussegammelt it-system, og printeren er en kritisk faktor – virker den? Alt kan være gået fantastisk, men så går printeren i kludder. Det ville være pinligt. Så vi har en printerplan b.«

Demokratiets kronjuvel

Der gik blot 20 minutter, før hun og hendes folk i Borgerservice på Dokk1 var samlet, da valgdatoen var meldt ud.

»Det ved alle godt: Så er det nu. Der er ingen tid at spilde. Andre opgaver lægges til side undtagen på Folkeregistret, som skal have registreret alle flytninger, så vælgerne kan komme på valglisten de rigtige steder. Jeg kalder folk sammen for at få et billede af organisation, kommunikation og logistik. Det halve er god forberedelse. Hvor er vores kritiske punkter? Vi har vidst, at valget ville komme, men så havde vi lige europaparlamentsvalget i sidste uge. At organisere et valg to gange samtidig og så tæt på hinanden er en stor opgave. Der går 11.000 administrative timer pr. valg. Det er meget,« siger hun.

»Der er en megagod holdånd i kommunen, når vi skal løse så stor en opgave. Folk vil gerne være med. Man kommer ud af den daglige rutine, står sammen om at løfte en opgave for Aarhus, der spejler ud mod borgerne, men en valgopgave er også en Aarhus-opgave inden for murene, for det er uhyre vigtigt, at vores demokrati foregår tillidsfuldt og velafviklet. Det er demokratiets kronjuvel, vi står med.«

Tal på stemmesedlerne

Lene Hartig Danielsen refererer til daglig til rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad, men når det gælder valg, kommer kommunens valgbestyrelse, der har borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen og desuden består af Bünyamin Simsek (V), Rabih Azad-Ahmad (R) Jan Ravn Christensen (SF) og Mette Skautrup (K) og har stadsdirektør Niels Højberg med ind over.

»Det er en vigtig opgave for mig at sikre, at det politiske niveau, altså vores valgbestyrelse, får truffet de beslutninger, den skal træffe efter loven f.eks. med at godkende stemmesedlen,« siger hun, der er uddannet jurist, har været ansat i Aarhus Kommune siden 1997 og har været chef for Borgerservice siden 2006.

Hun siger, at den hårde dag er dagen efter valget. Den dag, hvor alle stemmer skal fintælles og regnskabet for antallet af stemmesedler gøres op endnu engang i samarbejde med godt 400 medarbejdere.

Stemmesedlerne er sorteret, pakket, nummereret og talt op, når de kommer ud til valgstederne på valgdagen, men fra dagens start bliver de talt efter endnu engang, fortæller hun og henter en afstemningsbog for Dokk1. Her er der 9.335 vælgere, så der bliver afleveret 9.000 stemmesedler. - et antal, der bliver tjekket på valgdagen.

»Når dagen er omme, skal vi kunne redegøre for dem alle. Hvis der kun er 8.997, skal det kunne forklares, hvor de sidste tre er. Der kan være en afvigelse, som men den må højst være på en-to. Ellers skal der tælles om. De små valgsteder skal gå i nul. Mit budskab er omhu,« siger hun.

Ikke et souvenir

En stemmeseddel må ikke forlade et valgstedet. Man må ikke tage den med ud som et souvenir.

»Vi havde en gang en mand, der tog en brevstemme i Rundhøjhallen og løb. Vi vidste fra hans valgkort, hvem han var, så vi meldte ham til politiet. Han fik en betinget fængselsstraf - det er noget, man ser alvorligt på.«

Hun satser på, at fintællingen af de aarhusianske stemmer er klar torsdag ca. kl. 21. Den begynder kl. 7 om morgenen, hvor alle stemmesedler fra de enkelte valgsteder er kørt ind til rådhuset af mindst to personer. Ingen må være alene med stemmesedlerne. På rådhuset bliver alle de blanke og ugyldige stemmesedler gået igennem endnu en gang fra kl. 5.30, og indberetningsskemaerne om valget afholdelse de enkelte steder gennemgået.

»Intet er tilfældigt, alt er gennemreguleret. Vælgerne skal kunne stole på, at alt er gået rigtigt til,« siger hun.

Når Danmarks Statistik og Indenrigsministeriet har godkendt valget efter et par dage, bliver alle stemmesedlerne kørt til makulering, og Lene Hartig Danielsens mange papirer arkiveret, nogle lodret,. andre i en mappe. Fredag har hun blokeret sin kalender, men er åben for forandring. Det er hun ikke lørdag aften - da er hun på Ceres Park med mand og børn for at høre Phil Collins. Punktum.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen