Kissinger ville aflevere fredspris tilbage
Nobels fredspris har flere gange givet anledning til debat.
Mandag modtager EU Nobels fredspris for sit arbejde for fred og stabilitet i Europa. Det har medført en del kritik bl.a. fra tidligere prismodtagere. Det er imidlertid langt fra første gang, at den prestigefyldte pris giver anledning til debat.
En af de største opstod i forbindelse med prisuddelingen under Vietnamkrigen i 1973, da Nobel Komiteen besluttede at tildele fredsprisen til USA’s udenrigsminister, Henry Kissinger, og Nordvietnams chefforhandler, Le Duc Tho. Den nordvietnamesiske leder er den eneste, der til dato har sagt nej tak til fredsprisen – og han var efterfølgende tæt på at få følgeskab af Kissinger.
»Da deres fælles fredsaftale efterfølgende brød sammen, tog Kissinger kontakt til komiteen og ville returnere sin pris. Han blev dog overtalt til at lade være,« fortæller direktøren for Det Norske Nobel Institut, Geir Lundestad.
Protestbreve fra de baltiske lande
Da prisen blev tildelt Mikhail Gorbatjov i 1990, fik Nobel Komiteen masser af protestbreve især fra de baltiske lande.
»Tidligere fredsprismodtager Sakharovs enke truede også med at levere hans pris tilbage,« lyder det fra Geir Lundestad, der dengang netop var tiltrådt som direktør for instituttet.
»Men prisen til Gorbatjov er nok en af de bedste fredspriser, vi har uddelt. Gorbatjov gjorde mere end mange uden for Sovjet for at slutte Den Kolde Krig.«
Læs hele artiklen om fredsprisen i Indblik i Morgenavisen Jyllands-Posten.