Første menneske er blevet smittet med hesteinfluenza

En fireårig kinesisk dreng har som den første i verden fået konstateret influenzatypen H3N8.

Artiklens øverste billede
Den præcise smittekilde til den fireårige dreng kendes ikke. Illustration: JP

Et menneske er for første gang blevet konstateret smittet med influenzatypen H3N8, der også er kendt som hesteinfluenza.

Der er tale om en fireårig dreng fra Henan-provinsen i Kina. Han fik påvist smitten, efter at han havde udviklet feber og andre symptomer i begyndelsen af april.

I en meddelelse skriver de kinesiske sundhedsmyndigheder ifølge Reuters, at risikoen for smitteudbredelse blandt mennesker er lav. Drengens nærmeste kontakter er ikke umiddelbart blevet smittet.

Influenzavarianten er tidligere blevet registreret i både heste, hunde, fugle og sæler forskellige steder i verden, men det er altså første gang, at den rammer et menneske.

Smittekilden til den fireårige er uvis, men han havde inden sygdomsfrembruddet været i kontakt med høns og krager derhjemme.

Den Danske Dyrlægeforening beskriver i en pjece hesteinfluenza som en »meget smitsom luftvejsinfektion«, som «stort set alle heste i Danmark vil komme i kontakt med på et tidspunkt i deres liv«.

Selv om H3N8 er en ganske almindelig influenza blandt danske heste, er der ifølge Ramona Trebbien, seniorforsker og afsnitsleder på Influenzaafsnittet ved Statens Serum Institut (SSI), ikke grund til bekymring over det kinesiske tilfælde.

»De fleste undertyper af influenzavirus plejer ikke at sprede sig blandt mennesker. Det er en meget sjælden ting,« siger hun, der uddyber, at de fleste tilfælde, hvor mennesker eksempelvis er blevet smittet med fugleinfluenza, ikke har ført til yderligere smitte mellem mennesker.

»Det er direkte smitte fra fuglene, og så stopper det der,« siger hun.

Når det er sagt, bliver der altid holdt skarpt øje, når et menneske smittes med en ny influenzatype.

»Hvis man finder en ny type influenza, er der regler for, at det skal rapporteres til de globale myndigheder. Det er ikke ensbetydende med, at der er noget, der er bekymrende. Men man skal lige have undersøgt det,« siger Ramona Trebbien og tilføjer, at SSI også vil holde øje med, hvad man finder ud af i Kina.

Af pjecen fra Dansk Dyrlægeforening, der er udgivet i juni 2020, fremgår det, at man hidtil ikke har set, at sygdommen kan smitte til mennesker, men at der er set tilfælde, hvor heste har smittet hunde, som har opholdt sig i stalde med udbrud af hesteinfluenza. Disse hunde har dog ikke givet smitten videre til andre firbenede artsfæller.

I lighed med Ramona Trebbien mener Florian Krammer, professor i mikrobiologi på Icahn School of Medicine i New York og hyppigt brugt som ekspert under coronapandemien, at det er værd at holde godt øje med situationen

»Wow, interessant! Helt klart noget, der skal følges og undersøges,« skrev han på Twitter om nyheden om den smittede dreng.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.