Atta Mohammed Noor og Abdul Rashid Dostum flygtede fra Taliban. Nu vil de have magten igen

To kendte skikkelser i Afghanistan forsøger at finde en vej tilbage til deres eget land og til magten, efter de tog flugten under Talibans indtog.

Artiklens øverste billede
I Panjshir var der ingen, der flygtede. I stedet stoler de taliban-fjendske ledere på, at bjergene kan hjælpe dem i forsvaret af provinsen, som det er sket utallige gange før. Nu er der også nyt fra Taliban-modstandere, der søgte ud af landet under bevægelsens fremmarch. Foto: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP

»Historien har vist os, at ingen kan styre Afghanistan med tvang. Det er umuligt.«

Med det argument prøver to afghanske mænd, der i årtier har været involveret i både magtkampe og reelle kampe, at få en plads ved bordet, efter Taliban har generobret landet efter 20 år.

De to, Atta Mohammed Noor og Abdul Rashid Dostum, har under USA’s tilstedeværelse blandt andet haft roller som henholdsvis guvernør for Balkh-provinsen og vicepræsident.

Men da Taliban for lidt over to uger siden indtog provins efter provins, flygtede de begge ud af landet. Her sidder de nu og forsøger at bringe sig i spil til en returbillet til både landet og magten. Det er Khalid Noor, søn af Atta Noor, der udtaler sig til Reuters om sagen.

»Det er vigtigt for os, at hele det politiske samfund i landet er involveret, især de traditionelle ledere. Dem med magt. Dem med offentlig opbakning,« siger Khalid Noor til Reuters.

Mens Noor og Dostum har spillet roller i det afghanske styre under den vestlige tilstedeværelse, har de også været under angreb for kritisable forhold.

Noor er blevet beskyldt for korruption og af Humans Rights Watch for at støtte militser bag overgreb, men har afvist disse anklager.

For Dostums vedkommende er anklagerne endnu mere konkrete og går på specifikke forhold, hvor han skulle have beordret sine folk til at bortføre, torturere og seksuelt forulempe politiske modstandere i både 2008 og 2016 - hvor han i sidstnævnte tilfælde besad posten som vicepræsident. Dostum er desuden tidligere blevet betegnet af det amerikanske udenrigsministerium som en gemen krigsherre.

Abdul Rashid Dostum under et interview i 2009. Dostum er afghaner af uzbekisk herkomst. Arkivfoto: REUTERS/Caren Firouz

Selvom Noor og Dostum nu må se Taliban sidde med kortene på hånden med kontrol over Kabul og næsten hele resten af landet, mener de stadig at have magt nok til også at drage konsekvenser, hvis de bliver ignoreret.

»Lige nu er Taliban meget, meget arrogante, fordi de lige har vundet militært. Men vi antager, at de godt kender risikoen ved at herske, som de gjorde det tidligere,« siger Khalid Noor som erklærer, at man er klar på at indlede en væbnet modstand mod Taliban, hvis forhandlingerne ikke fører til noget, hvilket der er »meget stor risiko for«.

Atta Mohammad Noor i 2018. Noor er fra den etnisk tadjikiske del af Aghanistans befolkning. Arkivfoto: Anil Usyan

»Overgivelse er ikke på bordet hos os,« siger den yngre Noor fra en uoplyst lokation uden for Afghanistans grænser til Reuters.

Med de toner lægger Noor og Dostum sig op af Ahmad Massoud, der sidder på magten i Panjshir, den sidste hele provins udenfor Talibans kontrol i Afghanistan.

Taliban belejrer lige nu Panjshir, men har foreløbigt tøvet med at trænge ind i den bjergrige provins, der har været kendt for tidligere at kunne holde modstandere ude. Massoud har lagt op til dialog med Taliban om at finde en fredelig løsning, men svoret hårdfør modstand hvis det ikke sker.

Både Atta Noor, Abdul Rashid Dostum og Ahmad Massouds afdøde far Ahmad Shah Massoud, var alle en del af den nordlige alliance, som etablerede sig som modstandere til Taliban under den religiøse bevægelses første tørn ved magten for 20 år siden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen