Annonce
International

Studie: Resistent bakterie spreder sig på alverdens hospitaler

På hospitaler over hele verden har forskere fundet en ny superbakterie, der er resistent over for antibiotika.

En gruppe forskere i Australien har fundet en ny superbakterie. Foto: Joachim Adrian

En superbakterie, der er resistent over for alle kendte antibiotika, og som kan forårsage alvorlige infektioner og sågar døden har på uopdaget vis spredt sig på hospitalsafdelinger over hele verden.

Sådan lyder en advarsel fra en gruppe forskere i Australien.

Advarslen kommer, efter at forskere fra University of Melbourne har fundet tre varianter af den multiresistente bakterie i prøver fra ti lande, herunder flere europæiske lande. Det er ikke oplyst, hvilke lande der er tale om.

- Vi begyndte med at tage prøver i Australien, men foretog også et globalt øjebliksbillede. Vi fandt ud af, at den (bakterien) findes i mange lande og på mange institutioner over hele verden, siger Ben Howden, direktør på mikrobiologisk laboratorium på Melbourne University.

Bakterien hedder Staphylococcus epidermidis (stafylokokker, red.) og er i familie med den mere kendte og mere dødelige MRSA-bakterie.

- Den kan være dødelig, men den findes oftest hos patienter, der i forvejen er meget syge og indlagt på hospitalet. Den kan være svær at udrydde, og infektionerne kan være alvorlige, forklarer Ben Howden.

Hans hold af forskere har undersøgt hundredvis af prøver af Staphylococcus epidermidis fra 78 hospitaler rundt om i verden.

De har fundet ud af, at dele af bakterien har lavet en mindre ændring i bakteriens dna. Ændringen gør bakterien resistent over for de to mest anvendte typer af antibiotika, som ofte bruges til behandling af infektioner på hospitaler.

- Disse to antibiotika er ikke relaterede, og man ville derfor ikke forvente, at en mutation ville medføre, at begge typer fejlede, siger ph.d.-studerende ved Doherty Institute i Melbourne Jean Lee, der er medforfatter til undersøgelsen.

Mange af de mest effektive typer af antibiotika er ofte ekstremt dyre og endda giftige. Og holdet bag undersøgelsen vurderer, at brugen af flere præparater på en gang for at modvirke resistens måske ikke engang vil virke.

Forskerne vurderer, at superbakterien spredes hurtigt på grund af den udbredte anvendelse af antibiotika på intensivafdelinger, hvor patienterne er mest syge, og stærke lægemidler ordineres rent rutinemæssigt.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har længe advaret om, at overdreven brug af antibiotika kan føre til nye, multiresistente bakterier.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Hun har et job, der ikke findes i Danmark

I Glasgow har 50-årige Pernille Sørensen fundet sit drømmejob som farmaceut. Her arbejder hun på lige fod med lægerne, når det gælder ordination af medicin. Denne mulighed eksisterer ikke i Danmark, som ifølge Pernille Sørensen er håbløst bagefter Storbritannien på det felt.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
De har aldrig været i Japan: Men deres japanske have et sted i Nordjylland er et perfekt æstetisk chok
Parret fra Øland ved Brovst har altid været havemennesker, men en traditionel staudehaves vildskab var for kaotisk. I 2001 så de for første gang en japansk have, og inden længe var de i gang med at forvandle deres egen. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her